2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Verdik ya Sonrası
MAKALE #17363 © Yazan Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN | Yayın Ekim 2016 | 2,406 Okuyucu
Kilo verdiniz ve artık ideal kilonuza geldiniz, peki ya sonrası… İşte asıl iş burada başlıyor. Önemli olan verdiğiniz kilonun kalıcılığını yakalamaktır. Kilo alıp, kilo vermek ve bunu sürekliliğini sürdürmek metabolizmanın bozulmasına ve birçok vitamin eksikliğine neden olacaktır. Bir süre sonrasında hiçbir şekilde kilo veremediğinizi ve bilhassa kilo aldığınız göreceksiniz. Üstelik yanlış uygulanan ve bilinçsiz yapılan diyetlerle beraber işler daha kötüye gidecektir. Öncelikle işe bir uzman eşliğinde başlayın ve kilo verin. Peki bilinçli ve uzman eşliğinde verdiğiniz kilonun kalıcılığını nasıl yakalayabiliriz.
Uzmandan aldığınız beslenme düzenini sadece kilo verdiğiniz dönemlerde sağlamak doğru değil. Kilo verirken önerilen tüm kurallar sonrası içinde önemlidir. Bu beslenme tarzınızı kilo vermek için değil yaşam tarzının kalitesi için daima sürdürmelisiniz. ‘’Kilo verdim, artık her şeyi yiyebilir’’ gibi bir ruh haline kapılmanız yanlıştır.

Amaç sağlıklı ve kaliteli bir yaşamın kalıcılığını sağlamaktır. Bunun içinde gerekenler ;
Günün üç ana öğününü muhakkak yapmakla geçer. Protein ağırlıklı kahvaltı ardından az yağlı ve hafif bir öğle yemeği ve en son olarak da saat 19:00 dan önce yenilen sebze ağırlıklı bir akşam yemeğidir.

Kahvaltı tercihiniz kesinlikle hazır poğaça, börek, kuruvasan, nutella, bal-kaymak gibi karbonhidrat ve aşırı yağ içeren yemekler olmasın. Bunların yerine çok az yağ ile yapılan omlet, tam buğday ekmeğinden tost, az yağlı kendi yaptığınız börek, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, dilerseniz sütlü gevrek gibi hafif gıdalardan tüketin.
Öğle yemeğinizi ise yine fast-food, hamur işleri, hazır gıdalar tüketmek yerine daha çok yağsız et, tavuk, balık, etli sebze yemeği yanında az yağ ile yapılan çorba ya da pilav ve salata ile geçirin.

Akşam yemeğinde ise sindirimi kolay yemekleri sebze yemeği, baklagil yemeği, etli sebze gibi yemeklerin yanında çorba veya az miktarda pilav ve yoğurt tüketin.
Yine kilo verdiğiniz süreçte olduğu gibi ara öğünler yapınız. Ara öğünlerde meyve, badem, ceviz, ayran, leblebi, diyet bisküvi gibi porsiyon kontrolü dahilinde tüketebilirsiniz.

Su tüketimini asla ihmal etmeyiniz. Günlük 8-10 bardak arası su içiniz.
Günde 1-2 fincan sade kahve , üç bardağı geçirmemek kaydıyla bitki çayları içebilirsiniz.
Haftanın 3-4 gün aktivite olarak spor ya da yürüyüş yapmaya çalışın.
Muhakkak kaçamaklarınız olacaktır. Kilo almamak için hiç kaçamak yapmayacağınız anlamına gelmiyor. Yalnız bu kaçamakların miktarını arttırmamanız ve bir sonraki öğünde ya da bir sonraki günde telafisini yapmalısınız. Gerek beslenmenizi dikkat ederek gerekse spor yaparak.

Haftada bir iki gün kendinizi şımartabilirsiniz. Küçük kaçamaklar yapmanızda sakınca yoktur. Mesela sütlü tatlı veya kek yemek gibi ya da bir ana öğününüzde yapacağınız fast-food gibi… yalnız burada da kontrol sizin elinizde olmalı. Mesela pizza kaçamağında mayonez kullanmayın, orta boy pizzadan 1-2 dilim yemeyi tercih edin. Yanında içecek olarak maden suyu veya light içecekler tercih edebilirisiniz.
Kaçamaklarınız akşam geç saatlerde asla yapmayın. Saat 17:00 dan önce yapın.
Akşam yemeğini hafif geçiştirin ve gerekirse acıkmadıysanız gece ara öğün yapmayın.
Yemekleri az yağlı yapın. 1 kg sebze yemeğine en fazla 2 yemek kaşığı yağ koyunuz. Et veya et ürünlerini yağsız ızgara, haşlama, fırında pişiriniz.
Pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tüketiniz. Her öğünde salata bulundurmaya çalışınız.
Yemek aralarında en fazla 1 bardak su içiniz. Her yemek 20 dakka önce 1-2 bardak su içiniz.

Tabağınızın yarısını salata ile geri kısmını da diğer yemeklerle doldurunuz.
Ayakta ya da tv karşısında yemek yemeyiniz. Kendinize ait tabağınız olduğu takdirde ne kadar yediğinizin farkına varacaksınız. Kontrollü beslenmeye özen gösterin.
Yavaş yavaş yemek yiyin. Yemekleri olabildiğince çok çiğneyin. Çünkü beyine 20 dakikada tokluk hissi gitmektedir. Böylece daha az yemek yeme ve mideyi rahatlatmayı sağlayacaksınız.

Hazır gıdaların yerine, kendinizin yapacağı yemekler veya pasta börekler hazırlayınız. Yemek yapımında ya da katı yağ yerine sıvıyağ tercih ediniz.
Pasta börekte ise yine sıvıyağ kullanın ve tam buğday ununu tercih edin.
Şerbetli tatlı yerine daha çok sütlü ya da sıvıyağ ile yapılan tatlıları tercih ediniz.
Başta da dediğimiz gibi amaç; kilo vermekten ziyade sağlığınızın ve yaşam kalitenizin artışını sağlamaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Verdik ya Sonrası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in Yazıları
► Hamilelik Sonrası Kilo Verme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Doğum Sonrası Kilo Verme Dyt.Gülhan KOCA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kilo Verdik ya Sonrası' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Nasıl Alınır? Aralık 2016
► Beslenmedeki Hakikat Ekim 2016
◊ Bir Diyet Güncesi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:44
Top