2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağışıklık Sistemini Güçlendirici Besinler
MAKALE #17409 © Yazan Dyt.Merve DOYRANLI | Yayın Kasım 2016 | 2,673 Okuyucu
Soğuk havalar iyice kendini hissettirmişken, kış aylarının da gelmesiyle beraber vücudumuz hastalıklara daha açık bir hale gelmeye başlar. Mevsim geçişleri veya yetersiz beslenme gibi sebeplerden dolayı bağışıklığımız zayıflar.

Bağışıklık sistemi, hastalıklara sebep olan mikroorganizmalara karşı bizi savunmak için olağanüstü bir iş çıkarır. Ancak stres gibi bazı durumlardan dolayı bağışıklığımız düşer. Beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli bir kısmını oluşturur. Yeterli miktarda meyve ve sebze tüketimi bizi hastalıklara karşı korur. Ancak ne yazık ki çoğumuz gün içerisinde yeterli miktarda taze meyve ve sebze tüketememekteyiz.
Bağışıklık sistemini uyarıcı, bakteriyel dengeyi düzenleyici ve serbest radikalleri azaltıcı etkileri olan vitamin ve mineral açısından zengin besinlere beslenmenizde sık sık uygun porsiyonlarda yer vermelisiniz. Aşağıda belirtilen besinleri beslenmenize ekleyerek bağışıklığınızı kuvvetlendirebilir, mikroplara karşı güçlü bir kalkan oluşturabilirsiniz.
Bir avuç dolusu besin takviyesi ve multivitamin yerine dengeli ve zengin bir beslenmeyle bağışıklığınızı arttırabilir ve hastalıklardan çok kolay korunabilirsiniz. Mevsim geçişinde kendinizi korumak için beslenmenize eklemeniz gereken yiyecekler;

1. Günlük Süt

Günlük süt bağışıklığınızı kuvvetlendirici ve alerjilere karşı koruyucu yararlı bakterileri içerir. Özellikle A vitamini, çinko ve enzimler açısından oldukça zengindir. Ayrıca bağışıklığa faydalı yağ asitlerini de barındırır.

2. Fermente Gıdalar

Geleneksel fermente gıdalar içerdikleri yararlı mikroorganizmalarla bağışıklık sistemi için vazgeçilmezdir. İyi bakterilerin bağışıklık üzerinde güçlü, yararlı etkileri vardır. Zararlı mikroorganizmalara karşı ilk savunma hattını oluştururlar ve antikor üretimine yardımcı olurlar. Fermente gıdaların en sağlıklı ve yararlı olanlarından biri şüphesiz kefirdir. Kefir enzim yönünden ve iç ekosistemimizi dengeleyecek dost bakteriler açısından zengindir. Kefir dışında yoğurt, turşu ve zeytin de fermente gıdalara örnektir. Kahvaltıda yiyeceğiniz 5-6 adet zeytin, ara öğünlerde tüketeceğiniz 1 su bardağı kefir ile fermente gıdaları beslenmenize yerleştirebilirsiniz.

3. Hindistan cevizi ve Hindistan cevizi yağı

Tiroit ve metabolizmanız için mükemmel olan hindistan cevizi vücudumuzda monolaurine çevrilen laurik asit açısından da zengindir. Monolaurin anne sütünde bulunan ve bebeğin bağışıklığını güçlendiren bir bileşiktir. Yapılan araştırmalar iyi bir bağışıklık sistemi için laurik asidin vazgeçilmez olduğu konusunda hemfikirdir. Hindistan cevizini veya yağını seçerken, ısıl işlem görmüş, kimyasallarla ağartılmış ve rafine olanlarından uzak durmakta fayda var. Yemeklerinizi alternatif olarak hindistancevizi yağı ile pişirebilir, lezzetli ve bir o kadar sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Günümüzde birçok profesyonel sporcu, gıdalarını hindistancevizi yağı ile pişirmektedir.
.
4. Yaban mersini ve ahududu

Yaban mersini ve ahududunun diğer sebze ve meyvelerle karşılaştırıldığında orak değeri oldukça fazladır.( orak değeri 6,520). Orak değeri bir gıdanın antioksidan kapasitesini ifade eder ve serbest radikaller üzerinde etkilidir. İyi birer bağışıklık güçlendiricidirler. Yaban mersini aynı zamanda rengini veren antosiyanin gibi güçlü fitokimyasallar açısından da zengindir. Bir diğer iyi özelliği de diğer meyvelere nazaran şeker oranının düşük olmasıdır. Yulaf ezmesinin üzerine veya içeceklerinizin içine ekleyebilirsiniz.

5. Mantar

İçerdiği C ve B vitamini, kalsiyum ve yüksek protein sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Mantarda bulunan beta-glukan adlı güçlü bileşikler uzun süre bağışıklığı koruyucu etkiye sahiptir.

Makrofajlara ve diğer temizleyici beyaz kan hücrelerine bağlanarak anti-enfeksiyon özelliklerini aktive eder. Kahvaltıda yapacağınız mantarlı bir omletle bağışıklığınız için ilk adımı atabilirsiniz. Yüksek protein içeriğiyle öğle yemeğinde fazla kaçırmanızı engelleyecektir.

6. Sarımsak

Sarımsak çok iyi bir savaşçı besindir. Antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliği sayesinde zararlı mikroorganizmaların çoğuna karşı gelir.
Sarımsağın en iyi özeliklerinden biri de sentetik antibiyotiklerin aksine bakteri, virüs veya mantarların sarımsağa karşı direnç oluşturamamasıdır.
Sarımsaktan maksimum seviyede yararlanabilmek için taze olmasına ve soyulduktan sonra 1 saat içinde tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Sağlığımız ve bağışıklığımız için her gün sarımsak tüketmemiz gerekir.
Ayrıca alisin denen antikanserojen bir kimyasal da içerir. Alisin düşük LDL seviyesi, düşük kolesterol, düşük kan basıncı ve düşük homosistein seviyesi de sağlayarak kalp sağlığını da korur.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN FONKSİYONEL BESİNLER

Bağışıklık sistemi hastalıklara sebep olan mikroorganizmalara karşı bizi savunmak için olağanüstü bir iş çıkarır. Ancak bazı dönemler stres gibi bazı durumlardan dolayı bağışıklığımız düşer. Bu süreçte bağışıklık sistemimizi korumak ve daha da güçlü bir hale getirmek için nasıl bir müdahale yapmalıyız? Diyetimizde neleri değiştirmeliyiz?
Neleri arttırmalıyız? Vitaminler? Bitkisel karışımlar?

Beslenme bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli bir kısmını oluşturur. Ne yazık ki çoğumuz sağlıklı kalmak için yeterli miktarda taze meyve ve sebze tüketemiyoruz. Sadece bir tane portakal yiyerek yeterli C vitaminini alıp bizi hastalıklara karşı korumasını bekleyemeyiz. İşin aslı, sağlıklı bir bağışıklık sistemi düzenli uyku, egzersiz ve uygun bir vitamin mineral dengesiyle olur.

Vitamin ve mineralleri takviye şeklinde değil de besinlerden almak en iyisidir. Bağışıklık sistemini uyarıcı, bakteriyel dengeyi düzenleyici, bağırsak geçişini düzenleyici, serbest radikalleri azaltıcı etkileri olan lif ve vitamin- mineral açısından zengin besinlere beslenmemizde sık sık uygun oranda yer vermeliyiz. İşte bağışıklık için vazgeçilmezler…

C VİTAMİNİ

Muhtemelen C vitamininin bağışıklık sistemine iyi geldiğini duymuşsunuzdur. Portakal, mandalina gibi asitli meyveler dışında başka besinlerden de alabileceğinizi biliyor muydunuz? Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, biber, brüksel lahanası, çilek ve papaya gibi besinler de C vitamini için çok iyi kaynaklardır. C vitamini çoğu besinde bulunurken çoğu kişi doktora bile danışmadan ihtiyacı olmasa bile takviye kullanabilmektedir.

E VİTAMİNİ

E vitamini vücudumuzda enfeksiyonlarla mücadele eden çok güçlü bir antioksidandır. Özellikle yaşlılarda immun sistemin korunması için çok önemlidir. Badem, yer fıstığı, fındık, ay çekirdeğinde bolca bulunur. Atıştırmak dışında öğünler içinde E vitaminini arttırmak için ise brokoli ve ıspanağı deneyebilirsiniz.

B6 VİTAMİNİ

Bu önemli vitamin- vücudumuzda yaklaşık 200 biyokimyasal reaksiyonla ilgili görevi var-bağışıklık sistemi için de oldukça kritiktir. Muz, tavukgöğsü, ton balığı, patates ve nohut B vitamininden zengindir. Nohuttan güzel bir humus yapmaya ne dersiniz?

A VİTAMİNİ

A vitamini için renkli besleniyoruz! Karotenoid denen renkli bileşikten zengin olan gıdalar-havuç, tatlı patates, balkabağı ve kavun mükemmel B vitamini kaynağıdır. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyucu antioksidan etkisine sahiptirler.

D VİTAMİNİ

Vitaminleri besinlerden almak en iyisidir demiştik. D vitamini bu kuralın dışına çıkabilir. Bazı insanlarda emilimi ve D vitamini formuna dönüşmesi problemli olduğu için takviyeli sütler ve gevrekler kullanılabilir. Onun dışında sardalya, somon ve ton balığı D vitamininden zengindir. Daha sonra gün ışığına çıkmayı da unutmayın!

Demir

Oksijenin hücrelere taşınmasına yardımcı olur. Demirin heme formunu vücudumuz kolayca emebilir. Deniz ürünleri, tavuk ve hindi de boldur. Vejeteryanlar için ise kurubaklagiller ve brokoli demir için iyi kaynaklardır.

Selenyum

Selenyumun immun cevap, viral hastalıklar ve kanserden korumaya karşı önemli sağlık faydaları vardır. Yapılan çoğu çalışmada bağışıklık yetersizliği ile selenyu eksikliğinin paralel olduğu görülmüştür. Sarımsak, brokoli, maydonoz ve sardalyadan selenyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağışıklık Sistemini Güçlendirici Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Merve DOYRANLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Merve DOYRANLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve DOYRANLI Fotoğraf
Dyt.Merve DOYRANLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi38 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Merve DOYRANLI'nın Yazıları
► Bağışıklık Sistemi ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Sağlıklı Bağışıklık Sistemi Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bağışıklık Sistemini Güçlendirici Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bitkisel Sütler Mart 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:01
Top