2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dikkat Eksikliği Problemi: Neden Dikkatimi Toplayamıyorum?
MAKALE #17415 © Yazan Psk.Gülten İKİZOĞLU | Yayın Kasım 2016 | 7,567 Okuyucu
Dikkat eksikliği problemi; okullarda, evlerde, medyada en çok konuşulan çocukluk dönemi rahatsızlığıdır. Çok konuşulmasına rağmen tam olarak anlaşılmamış olduğundan , konu üzerindeki en çok kafa karışıklığına neden olan noktalara değinmek istiyorum.

“Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu(DEHB)” tanısı uzmanlarca konulması gereken bir durumdur. Halk arasında yaramaz ve hareketli çocuklar için hiperaktif, dikkat dağınıklığı yaşayan dalgın cocuklar için de dikkat eksikliği var denilmektedir. Oysa ki bir cocuğun dalgın olmasının odaklanamamasının arkasında DEHBnin dışında birçok neden söz konusu olabilir.(Özel Öğrenme Güçlü, Zeka problemi, Depresyon, kimlik problemleri, Aile içi sorunlar vb.) Bu noktada çocuğun probleminin birincil nedeninin doğru tespit edilmesi, sorunun çözümü için sunulacak öneri ve tedavi metodlarının etkili olabilmesi için oldukça önemlidir.

DEHB zekadan bağımsız gelişen bir problemdir. Üstün zekalı bir çocukta ya da normal zeka düzeyinde performans gösteren bir cocukta görülebildiği gibi, zeka problemi yaşayan bir çocukta da görülebilmektedir. DEHB; çocuğun öğrenme ile ilgili alanlarda var olan potansiyelini ortaya koymasını engelleyerek, çocuğun zeka potansiyelinin altında performans göstermesine sebep olur. Okul ve akademik hayatında kendisinden beklenileni veremediği gibi günlük hayatta da sıkıntılar yaşamasına neden olmaktadır. Var olan potansiyelini ortaya koyamamasından dolayı ailesi,öğretmenleri tarafından suçlanan çocuk, zamanla kendi içinde çıkmaza girer.Bir yandan başarılı olmayı hayal edip isterken, diğer yandan başarmak için gerekli çalışma ve gayreti göstermek, derslerine konsantre olmak, dikkatli dinlemek ,yönergeleri takip etmek,ödev ve sorumlulukları zamanında bitirmek onun için oldukça karmaşık ve zor gözükmektedir. Başarısızlığın getirdiği hayalkırıklığı ile başaçıkmak için çevresi tarafından anlaşılmayan bir tutum içine girebilmektedir: Ya vurdumduymaz bir tavır alır, ya içekapanır ya da olumsuz davranışlarıyla dikkat çekmeye başlar.

DEHB özellikle 3 alanda kendini gösterir:

1- Çocuğun kendi yaş grubuna ve zeka puanına göre görsel ve işitsel dikkat süresinin kısa ve dikkat kalitesinin bozuk olması

2-Çocuğun yaşıtlarına göre hareketli olması ve kendini koordine etmekte zorlanması

3- Çocuğun yaşıtlarına göre kendi istek ve dürtülerini kontrol etmekte zorlanması, sırasını beklemekte,kurallara uymakta sabır ve tahammül göstermekte güçlük yaşaması

DEHB sorunu yaşayan bir çocukta bu üç özellik birden görülebileceği gibi bu maddelerden sadece biri yada ikisi de görülebilir. 2. ve 3.maddede belirtilen özellikleri gösteren çocuklar okullarda ve çevresinde kısa sürede mimlenmekle beraber, sadece birinci maddede belirtilen sorunu yaşayan çocukların gözardı edilme riskleri yüksektir.

Bu noktada aileleri yanıltan durumlardan biri de cocuğun bilgisayar oynarken veya televizyon izlerken uzun süre oturup pür dikkat oyunlarına ya da izlemeye devam edebilmeleridir. Bu durum aileler tarafında "işine geldiği zaman dikkatini verebiliyor ama" diye savunulur. Oysa ki dikkat sorunu demek,kişinin ilgisini çeken faaliyetlerde de, ilgisini çekmeyen ama zorunlu olan faaliyetlerde de yaklaşık aynı kalitede dikkati sürdürememesi, dikkatini yönetememesi, ve bu noktada kontrolü sağlayamaması demektir.

Yetişkinlerde de rastlanan DEHB problemi, kişinin iş hayatında ve günlük hayatında organizasyonu,düzeni sağlamasını zorlaştırarak kişide unutkanlığa,dalgınlığa ve zihinsel yorgunluğa neden olarak hayat kalitesini etkilemektedir.Dikkat eksikliği yaşayan yetişkinler yapılacak işlerini planlamakta ve zamanında bitirmekte güçlük çekerek işlerini erteleme eğilimindedirler.

DEHB nin tedavisinde ilaç desteği gerekebileceği gibi, psikoeğitim süreci de oldukça etkilidir. Medikal tedavi DEHB deki biyolojik faktörleri elimine ederken, psikoeğitim süreci kişiye beynini etkili kullanmasını, dikkat kalitesini ve süresini artırarak, dikkatini ve davranışlarını kontrol etmesini öğretir. Yapılan araştırmalar bunun kalıcı bir şekilde öğretilebileceğini göstermiştir. Son yıllarda etkili sonuç alınabilen dikkat eğitim programları geliştirilmiştir.

DEHB tedavi edilmediği takdirde beraberinde birçok psikolojik probleme neden olma riski taşır. Her rahatsızlıkta olduğu gibi DEHB'de de erken teşhis ve tedavi yüz güldürücü sonuçlar getirmektedir.

Psikolog Gülten İKİZOĞLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dikkat Eksikliği Problemi: Neden Dikkatimi Toplayamıyorum?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülten İKİZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülten İKİZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülten İKİZOĞLU Fotoğraf
Psk.Gülten İKİZOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülten İKİZOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Dikkat Eksikliği Problemi: Neden Dikkatimi Toplayamıyorum?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:57
Top