2007'den Bugüne 92,697 Tavsiye, 28,298 Uzman ve 20,045 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağlanma ve Kaybetme Korkusu
MAKALE #17418 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Kasım 2016 | 10,958 Okuyucu
Gerçek hayatta birçok aşk hikayesi hüzünlü bittiği halde ne yazık ki kahramanları olgunlaşmıyor. Bunun yerine, davranış biçimlerini biraz değiştirerek hemen yeni bir ilişkiye yöneliyorlar. Ama hikayenin kurgusu değişmiyor. Sonunda gene hüzünlü bitiyor. Bu makalemi, davranışlarını değiştirmek ve mutlu beraberlikler yaşamak isteyenlere destek olmak için yazdım.

Bağlanma Korkusu Nedir ?

Bilinçaltımız ilişkilerle ilgili korkulara ev sahipliği yapar. Ama bu korkular bizi çoğu zaman durdurmaya yetmez, bıkmadan, usanmadan yeni ilişkilere yelken açarız. Sonra da yarı bilinçli, yarı bilinçdışı ilişkinin parçalanmasına neden olacak olaylar yaratırız. Evlilik terapisi sürecinde amaç, bu yıkıcı davranışların anlamını günışığına çıkartmaktır. Bu tür davranışlar, insanların yakınlaşma isteği duydukları, ama birbirleriyle bir ilişkinin gerektirdiği kadar yakın olamadıkları durumlarda ortaya çıkar. Bu kişilere ve partnerlerine, yapıcı konuşmaların nasıl yapılacağı, ev işlerinde veya çocukların eğitiminde yapılması gereken işbölümü gibi konularla ilgili altın kurallar sunmakla yardım edilemez. Onların sorunları biyolojik cinsel farklılıklarından kaynaklanmaz. İlişkilerinin çatırdama sebepleri çok daha derinlerdedir. Bilinçaltında gizlenen korkuları, gerçek yakınlaşmanın asla mümkün olmadığına ve her ilişkinin bir gün biteceğine inanmalarını sağlar. Buna kısaca "bağlanma korkusu" diyebiliriz.

Bağlanma Korkusu Nasıl ve Ne Zaman Oluşur ?


Bağlanma korkuları genellikle çocukluğun ilk gelişim yıllarında, 0-2 yaş arasında oluşur. Bu dönemde çocuk yakın çevresindeki kişilerin bakımına ve ilgisine muhtaçtır. Çocuk ile ebeveynleri arasında bu süre içinde iyi bir ilişki kurulamazsa ya da gereken bakım veya ilgi yeterli değilse, çocukta ilişkiler konusunda güven yerine korku gelişir. Bağlanma korkusu, bilinçaltımızda yatan ve temelleri çocukluk çağında atılan derin ve varoluşsal bir korkudur. Bu korku, etkilenenler için kişisel bir ölüm-kalım meselesidir.

Kendisini Nasıl Gösterir?


Bu korkuya sahip kişiler, korkan ve kendini tehdit altında hisseden her insan gibi davranırlar. Korku duyulduğunda gösterilen tipik reaksiyonlar saldırmak, kaçmak ya da hareketsiz kalmaktır. Beynimiz bir tehdit karşısında sadece bu üç yolla tepki göstermeyi bilir. Korku belirtileri kendini çarpıntı, mide bağırsak sorunları, nefes alamama, terleme gibi değişik şekillerde gösterir. Bağlanma korkusu yaşayanlar bu korkuyu net şekilde algılamazlar, sadece ilişkilerinde onları mutsuz eden tuhaf bir rahatsızlık, özgürlük arzusu ve huzursuzluk hissederler.

Bağlanma korkusu olanlar için öneriler:

İlk ve en önemli adım kişinin kendini tanımasıdır. Anlamaları gereken ilk şey ilişkiye girmekten korkmalarının onları engellediğidir. İkinci olarak da yakınlık kurmaktanve ilişkilerden kaçınma sebeplerinin, tohumları çocukluklarında atılmış olan bağlanma korkusu olduğunu bilmeleri gerekir. Ancak bu bağlantıları anlayabilenler bilinçli olarak davranışlarını gözden geçirebilir ve değişimin temellerini atabilirler.

Eşler için öneriler:

Biraz anlamsız da gelse, bağlanma fobisi olanların eşleri onlardan koparak bağımsız olabilmeyi öğrenmelidirler. Bu kişiler genellikle dışarıdan da gözüken bir hata yaparlar. Hissettikleri güçlü kaybetme korkusunu aşklarının büyüklüğünün ispatı olarak kabul ederler. Dramatik, sürekli inişçıkışlar yaşanan ve hiç bir zaman huzur bulamadıkları ilişkiler yaşarlar. Bu yüzden çoğunlukla hata yaparak, eşlerinin olağanüstü insanlar olduğuna ve ilişkilerinin de benzersiz olduğuna inanırlar. Olaylara biraz uzaktan bakarak bu dramatik ilişki yerine kendilerine ve duygularına odaklanmalıdırlar. Ancak o zaman bağlanma fobisi olan biriyle yaşanan ilişkinin nasıl yürüdüğünü ve sanrılarını anlayabilir, davranışlarını bu yeni bakış açısıyla değiştirebilirler.

Kaybetme Korkusu Aynı Aşk Gibi Hissedilir


Güvende hissetmediğiniz, değer görmediğinizi , yeterince sevilmediğinizi hissettiğiniz ilişkinizde duygularınızın kontrolünü kaybetmenizin en kötü yan etkisi kaybetme korkunuzun değişime uğrayarak büyük bir aşk duygusuna dönüşmesidir. Bu tür ilişkiler hız trenine binmek gibi heyecanlandırıcı, tutku uyandıran ve dramatik olduklarından, bu süreci yaşayanların çoğu bu ilişkinin benzersiz ve çok özel olduğuna inanmak gibi bir hata yaparlar. Çok yoğun duygular içinde olduklarından ve eşlerinden kopamadıklarından bunun büyük bir aşk olması gerektiğini düşünürler. Eşler adeta hipnotize edilmişlerdir.

İlişkilerini ve Partnerlerini Nasıl Görürler ?

İlişkilerini ve bağlanma korkusu olan eşlerini olağanüstü gizemli ve romantik olarak görürler. Bu yüzden, arkadaşları ayrılmalarını ve bu oyunu daha fazla sürdürmemelerini tavsiye ettiklerinde çoğu söz dinlemezler. Aşk sarhoşluğu içinde ilişkilerinin derinliğini ve karmaşıklığını kendilerinden başka kimsenin anlayamadığına inanırlar. Diğerlerinin bu ilişkiyi zor ve fazlasıyla karmaşık bulmakla basitleştirdiklerini düşünürler. Tabii ki onların ilişkisi eşsizdir. Ama maalesef yakalandıkları ilişki modeli zannettikleri gibi değildir.

ÖNERİ :

Kendinizi suçlamaya ve ilişkinizi gizemli görmeye son verin. Bir kağıda, ‘’Duygularının yoğunluğu sana aşkının gücünü değil, bağımlılığının derecesini gösteriyor.’’ diye yazın.

Tencere Kapak : Partnerde Bağlanma Korkusu


Genelde evlilik terapisi süreçlerimizde kaybetme korkusu olan kişilerin partnerlerinde de bağlanma korkusu olduğunu görüyoruz.

Eşiniz, bağlanma korkuları olmasına rağmen son derece çekici özelliklere sahip olabilir. Bu kusur olmasaydı belki ilişkiniz de gerçekten yüksek potansiyelli bir ilişki olabilirdi. Bu gerçekten üzücü ve trajik bir durumdur. Size çok zor gelse de, inanmak istemeseniz de bu çoğu olayda ağır bir kusurdur. Bağlanma korkusu olanlar değişmeye hazır olmadıkları için de ilişkilerin potansiyelleri gelişmeye elverişli değildir. Eğer eşinizin kolları olmasaydı size sarılamayacağını görebilirdiniz. Ama bağlanma korkusu gözle görülmediği için eşlerin çoğu ortada ciddi ve derin bir duygusal rahatsızlık olduğunu kabul etmezler.

ÖNERİ :

Üzülmekten ve aşağılanmaktan bıktınızsa ve bu dramdan kurtulmak istiyorsanız atmanız gereken ilk adım, duygularınızın sizi yanılttığının, bu konuda gerçekten ne yaşadığınızın bilincine varmanızdır. Onları gerçek gibi hissettiğiniz için bu zor olacaktır. Aslında duygularınız gerçektir ama onları siz yanlış yorumluyorsunuz. Yoğun olarak hissettiğiniz aşk değil korkudur. Daha doğrusu, aşkınızı bu derece devleştiren sebep korkunuzdur. Ayrım yapmak için şimdi mantığınıza ihtiyacınız var:

1. Duygularımın bir bölümü (Ne kadar?) muhtemelen gerçek.

2. Duygularımın büyük bir bölümü kaybetme korkusundan, endişelerimden, hastalıklı gururumdan, sevgiye olan açlığımdan ve kontrol etme gereksinimimden kaynaklanıyor.


Bu hayali yakından inceleyerek büyüyü yok etmek çok önemlidir. Duygusal kontrol kaybının aşk gibi duyumsanan, etkilerini anlamak gerekir. Korkunuzun derecesini yüzde olarak saptamaya çalışın. Kurtulmak için -hedefiniz eşinizden ayrılmak ya da ilişkinizi artık farklı şekilde yaşamak olabilir- kaybetme korkunuzun artık size hükmetmemesi gereklidir. Üzüntülerinizin ana kaynağı odur. Tüm enerjinizi eşinizi ele geçirmek ya da elinizde tutmak için değil, bu korkuyla savaşabilmek için harcamalısınız.

Çocukluktan beri alışılmış olan davranış modelleri ve biçimlerini değiştirmek doğal olarak çok da kolay değildir. Özellikle ilişki korkuları gibi derin psikolojik sorunlarda kendi kendine yardım edebilmenin de sınırları vardır. Korkularınızdan kurtulma yolunda ilerlerken tek başınıza başaramayacağınızı hisseder, ilişkinizde de derin yaralar açtığını görürseniz. Profesyonel yardım almayı ihmal etmeyin..

Sevgiyle kalın

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Çift ve Evlilik Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağlanma ve Kaybetme Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Bağlanma Korkusu Psk.Sezin ÇELİKKANAT
► Erkeklerde Bağlanma Korkusu Psk.Yasemin TÜZEMEN
► İlişkilerde Bağlanma Korkusu Psk.Gülşah PINAROĞLU
► Umudunu Kaybetme Dr.Psk.Dnş.Aslı KARTOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,045 uzman makalesi arasında 'Bağlanma ve Kaybetme Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:33
Top