2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bu Kış Kilo Almak Yok-Etkili Adımlar
MAKALE #1742 © Yazan Dyt.Beste ALİMERT | Yayın Ekim 2008 | 7,582 Okuyucu
Havaların soğumasıyla alınan kiloları kaçınılmaz görenler, “bu bir kader sanırım” diyenler, kilo vermek için baharı bekleyenler bu ayki yazım öncelikle sizler için. Artık kışın kilo alıp baharda verme döngüsünden kurtulmanın zamanı gelmedi mi?

Zaman çok çabuk geçiyor. Biz hep planlarımızı gerçekleştirmek için gelecek bir zamanı bekliyoruz… Belki gelecek ay gösterime girecek filmi izlemek için haftaların geçmesini, bir yerlere kaçabilmek için bayram tatilinin gelmesini, belki de indirimi bekliyoruz alışveriş yapmak için… Ama zaman bizleri hiç beklemiyor çok çabuk geçiyor…

Baharda verdiğimiz kilolar yavaş yavaş alınmaya başlandıysa gelecek baharı beklemeyin. Ya da bir türlü kilo vermeye başlayamadıysanız artık pazartesi günlerini boş verin; şimdi başlamak için tam zamanı. Kilo vermek için çaba gösterenler bilirler, kilo almak çok kolaydır. Vermek için aylarca uğraştığımız fazla kilolar bir de bakarız geri gelmiş. Kilo verme- kilo alma döngüsü bizi zaman zaman sosyal hayatımızdan uzaklaştıran, giyim tarzımızı zoraki değiştiren ve sonunda da can sıkan bir durumdur. “Yesem mi- yemesem mi” derken kilolar da bir gider bir gelir… o zaman artık son çare diyetlerini bırakalım. Zaman ayırarak, alışkanlıklarımızı değiştirebilecek, bizi kendimizden, sevdiğimiz tatlardan, ortamlardan uzaklaştırmadan bir beslenme tarzı oluşturalım. Kış başlamadan fazla kilolardan kurtulup sonrasında korumak, artık alışkanlık yapan “baharda kilo verip sonbaharda alma” döngüsünden bizleri kurtarmak için en doğru zamanlamadır aslında.

küçük ve etkili adımlarla kilonuzu koruyabilirsiniz

1) hareketinizi arttırın ya da mevcut fiziksel aktivitenizi azaltmayın
Soğuklarla beraber metabolizma hızının düştüğü, bu nedenle kilo alındığı düşünülür her zaman. Oysa soğuk havaya adapte olabilmek için, vücut ısısını koruyabilmek için metabolizma hızlanır, kilo almamızın nedeni ise soğuyan havalarla beraber hareketlerimizi azaltmamızdır. Güne başlarken 30 dk. yürüyün, yaklaşık 100-120 kalori harcamanız demek olur bu. Yürüme mesafesindeki yerlere gitmek için taşıt kullanmayın. Asansör de enerji harcamamızı engelleyen bir kolaylık, merdiven kullanmak çok şey değiştirir.

2) sabah kahvaltısı yapmadan olmaz
Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamak, kilo almak için her zaman kapıları açar bunu unutmayın. Beyaz ekmek, margarin, tereyağ, 1 tatlı kaşığından fazla reçel/bal tüketmeyin. Beyaz ekmek yerine kepekli, tam buğday, çavdar vb. çeşitleri tüketmek kalori alımımızı çok fazla değiştirmeyebilir ancak bağırsak hareketlerine olan olumlu etkileri, tokluk süresini arttırmaları, vitamin ve mineral yönünden daha zengin olmalarıyla çok iyi tercihlerdir.

3) kızartmalara hayır
Öğle veya akşam yemeklerinde kızartılarak pişirilmiş yiyecekler yerine, ızgara, fırın, haşlama vb. yöntemler kullanılarak pişirilmiş olanları tercih edin, fazla miktarda yağ alımından uzaklaşın böylece. Böyle bir tercih en az 100-200 kalori az almanız demektir. Patates kızartması yerine fırınlanmış patates dilimlerini, kızarmış köfte ve ya balık yerine ızgara veya fırında pişmiş olanlarını tüketin. Hamburger yerken bile ızgara olanı farklılık yaratır.

4) atlanan öğünleri kar sanmayın
Her atladığımız öğün, daha çok acıkmamıza, metabolizmamızın yavaşlamasına ve sonraki öğünlerde normalden fazla yiyecek tüketmemize neden olmaktadır. Bu durumda kilo almak kaçınılmaz olur. Öğle yemeklerinde hafif atıştırmalar, salata gibi düşük kalorili öğünler yerine daha doyurucu yiyecekler tercih edip, hafif yemekleri akşam öğününüze saklayın. Akşam saatlerinde yavaşlamaya başlayan metabolizma fazla enerjiyi kullanamaz ve kilo almaya başlarız.

5) şekerli içecek tüketmiyorum
Hazır meyve suları, asitli içecekler, hatta bazı meyveli maden suları boş kalori kaynaklarından başka bir şey değildirler. Yemeklerle beraber ayran, sade maden suyu, su ve zaman zaman da asitli içeceklerin light formları daha doğru tercihlerdir.

6) taze meyve suyu yerine meyve yemek en doğrusu
Taze meyve suları çok sağlıklı içeceklerdir kuşkusuz. Fakat bir bardak meyve suyu, aynı anda tüketeceğimiz 3-4 porsiyon meyve demek olur. 3-4-5 porsiyon meyveyi gün içinde aralıklarla yemek hem kan şekerimizi dengeler ve açlığımızı engeller hem de vitamin ve mineral yanında posadan yararlanma fırsatı verir.

7) yetişkinler için light süt-yoğurt
Süt ve yoğurt, protein ve kalsiyum bakımından zengin kaynaklardır. Yağlı seçimler, hayvansal yiyecek olmaları nedeniyle kolesterolün de kaynağıdır. Günümüz beslenme şartlarında fazla miktarda tüketilen et ve ürünleri ile yeteri kadar kolesterol almaktayız. Yağsız süt ve yoğurt, kolesterol ve kalori bakımından en sağlıklı seçimlerdir. Ayrıca aynı miktardaki yağlı ürüne göre daha fazla kalsiyum ve protein içermektedirler.

8) akşam yemeğinden sonra 1-2 porsiyon meyve
Akşam yemeği ve sonrası metabolizmanın yavaşlamaya başladığı, tükettiklerimizi vücudumuzun enerjiye çeviremediği zamanladır. Tatlıları, kekleri, kurabiyeleri bu ana sakladıysanız yarına kalsın, 1-2 porsiyon meyve kilo almaktan sizi kurtarabilir.

9) çaya-kahveye şeker mi?
Gün boyu içilen çay ve kahveye eklediğimiz şekerden fazladan kaç kalori alıyoruz hiç düşündünüz mü? Çok çay- kahve içenler için bazen günlük enerji gereksinmelerine yakın hale gelebiliyor. Her kesme şeker 20 kalori, 10 tane kullanıyorsanız 200 kalori aldınız bile. Aynı durum kahve kreması için de geçerli. Yağ alımımızı arttıran krema her kaşıkta en az 40 kalori demek oluyor.

10) salata ve makarna soslarına dikkat
Özellikle dışarıda hafif bir şeyler yemek adına yediğimiz salatalar soslarıyla bizi aldatıyor. Mayonez, fazla sıvı yağ kullanılarak hazırlanmış salataları tercih etmemek ya da sipariş verirken garsonu bu konuda uyarmak iyi bir adım olur. Makarnalar için de farklı değil aslında. Makarnanın kendisinden değil sosundan korkun diye söyleyen çok olmuştur; kremalı, bol yağlı makarnalar tam bir kalori bombası.

11) her gün pasta, çikolata, bisküvi olmaz
Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler için yasak yiyecekler grubuna giremez tatlılar, çikolatalar, kekler. Fakat fazla tüketilmesi sağlık sorunlarına en başta da kilo alımına yol açar. O zaman sık tüketmeyelim ki, arada tüketebilelim. Günlük enerji alımımızı arttıran şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi alışkanlık haline geldiğinde bizi sıkıntılı günler bekler emin olun. Haftada 2’yi geçmeyecek şekilde şekerli yiyecek tüketimi çok sorun yaratmaz, kilo almazsınız en azından, kilo vermek isteyenler daha dikkatli olmalıdırlar bu konuda. Öğle ile akşam arasındaki ara öğününüzde bisküvi -çay alışkanlığınız varsa, hemen kurtulmaya bakın. meyve veya peynir 1-2 dilim ekmek ya da yoğurt çok sağlıklı ara öğünlerdir.

12) Bağırsakları ihmal etmeyelim
Bağırsakların çalışması kilo koruma ve verme konusunda da çok önemlidir. Az ve sık yapılan öğünler, en az 2 lt günlük su tüketimi, sebze-meyve-tam tahıl ve kurubaklagil gibi posalı yiyeceklerin tüketimi ve fiziksel aktivite bu konuda önemlidir. Güne ılık bir bardak su ve 2 kuru kayısı ile başlamak iyi bir başlangıç olur.

13) alışveriş-alışveriş
Eve neler aldığımız beslenmemizi çok etkiler. Öncelikle yememeniz gerektiğini düşündüğünüz yiyecekleri almamakla başlayın. Evde yoksa büyük ihtimalle tüketilmeyeceklerdir. Alışverişe karnınız açken ve ya plan yapmadan gitmeyin.

Bu kış kilo almak yok, ya da kilo vermek için baharı beklemek… dedim ya zaman bizi hiç beklemiyor…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bu Kış Kilo Almak Yok-Etkili Adımlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Beste ALİMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Beste ALİMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beste ALİMERT Fotoğraf
Dyt.Beste ALİMERT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi146 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Beste ALİMERT'in Yazıları
► Bu Yıl Ramazanda Kilo Almak Yok Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
► Evlendikten Sonra Kilo Almak Dyt.H.Kübra BAL
► Kilo Almak İsteyenlere Öneriler Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Kilo Almak İçin Püf Noktaları Dyt.Turgay KÖSE
► Kilo Almak İçin Öneriler ÇOK OKUNUYOR Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
► Kilo Almak İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bu Kış Kilo Almak Yok-Etkili Adımlar' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Alerjileri Ağustos 2013
► Diyet Check List Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:50
Top