2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evcil Hayvanlarla Yaşamak Hayatımızı Nasıl Etkiler?
MAKALE #17434 © Yazan Uzm.Psk.Bahar ERDEN | Yayın Kasım 2016 | 3,751 Okuyucu
Evcil Hayvanlarla Yaşamak Hayatımızı Nasıl Etkiler?
Evcil Hayvanlarla Yaşamak Hayatımızı Nasıl Değiştirir? Ailelerin evcil hayvanlarla yaşayıp yaşamamak konusunda yaptıkları seçimlerde veya verdikleri kararlarda, kişisel tercihlerinin, geçmiş deneyimlerinin, alerjik reaksiyon gösterip göstermemelerinin, çevresel etkilerin ve kültürel normların etkisi vardır. Kediler ve köpekler en yaygın olan seçimlerdir.
Aileler için evcil bir hayvanla yaşamanın pek çok sebebi olabilir. Bunlar arasında arkadaş olması, verdiği keyif ve duygusal yakınlık en belirgin olanlarıdır. Okşanmaya, ilgiye ve bakıma hevesle tepki verirler. Onlarla aramızdaki koşulsuz sevgi bağı ve fiziksel temas insani ihtiyaçlarımıza cevap verir. Kurduğumuz bağ psikolojik ve sosyal destek sağlar. Ayrıca aile dinamiklerimizi nasıl etkilediği, aile içindeki rolleri, hayatımıza kattığı tüm diğer pozitifliklerle ilgili yazdığım ve Walsh'un 2009'da yaptığı çalışmanın bulgularının bir özeti olan bu yazıyı okuduğunuzda terapötik gücünü göz önüne almanın kaçınılmaz olduğunu göreceksiniz.
Evcil hayvanlarla yaşayan ailelerin çocuklarında;
Daha gelişmiş bir empati yeteneği, sorumluluk, şefkat, ilk yardım konusunda bilgi ve diğer yaşayan canlılara değer verip onlar için kaygılanma duyguları gelişiyor. Ayrıca ailede evcil hayvanın varlığı çocukları, hamilelik, doğum, çocuk yetiştirme, hastalık ve ölüm gibi sonraki yaşam deneyimlerine de hazırlayabiliyor. Çocukları evden ayrılmış orta yaşlı ebeveynler içinse evin içindeki boşluğu dolduran sıcacık bir nefes oluyorlar.
Evcil Hayvanlarla kurduğumuz arkadaşlık;
Kriz ve kayıp dönemlerimizle baş etmeyi, iyileşmeyi ve direncimizi arttırmayı kolaylaştırıyor. Aramızdaki bağ huzur, sevgi ve güvenlik hissi verip, fırtınalı yaşam değişikliklerine adaptasyonumuzu arttırıyor. Walsh (2009), ailelerin %82sinin taşınma, ayrılma, boşanma veya ölüm dönemlerinde evcil hayvan edindiklerini söylüyor. Ayrıca aile üyelerini daha fazla bir araya getirerek ailede bağlılığı da arttırıyor. Örneğin, çiftlerin günlük sosyal etkileşim örüntüleri ile ilgili bir çalışmada, köpeği olan çiftlerin daha fazla mutlu olduğu bulunmuş. Ayrıca köpeklerle konuşmak, yaşamdan ve evlilikten daha çok tatmin, fiziksel ve duygusal sağlık ile ilişkilendirilmiş. Onlarla zorlu yaşam olaylarımızı konuşmanın ise stresimizi oldukça azalttığı bir gerçek.
Çocuk yetiştirmekte olduğu gibi, kurallar, roller, otorite, sınırlar, iletişimde açıklık ve problem çözme gibi konularda aileyi zorladığı gibi öğrenme fırsatları da sağlıyor. Aile üyeleri bazen de evcil hayvanın disiplini konusunda fikir anlaşmazlığına düşebiliyorlar. Kurallar konusunda zaman zaman çatışmalar çıkabiliyor (mutfağa girme, yatağa girmesine izin verme gibi).
Walsh(2009), evcil hayvanların aile üyelerinin hislerini yansıttığını ve davranış tepkilerinin örüntüsünü sergilediğini, yani sahibi kaygılı olanların daha kaygılı olmaya eğilimli olduğunu bulmuş. Ayrıca ailelerin, evcil hayvanlarına da kendi çocuklarına davrandıkları gibi davrandıklarını gözlemlemiş. Çoğu ailenin de, evcil hayvanlarının kendi konuşmalarını anladığına, gerginlik, mutluluk, heyecan, öfke, üzgünlük gibi ruh hallerine duyarlı olduğuna inandıklarını görmüş.
Yaralanan veya hastalanan aile üyeleri olduğunda ise;
Kedi ve köpeklerin oldukça hassas, yaralı bölgeyi sürekli yalama eğiliminde olduğu gözlenmiş. Evcil hayvanların, ailelerin ıstırabını, çatışma ve gerginliklerini de yansıttığını bulmuş ki bunlar yemek yememek, kusma, ishal, felç gibi fiziksel semptomlar açığa çıkartmış. Eşler arasında veya ebeveyn ile çocuk arasında yoğun çatışmalar olduğunda da hayvanların yarısının yaklaşarak, dikkat çekmeye çalışarak veya hassas olan aile üyesini korumaya çalışarak tepki verdiklerini, diğer yarısının ise geri çekildiğini veya saklandığını bulmuş.
Bir hafta boyunca akşam yemeği ritüeli video kameraya çekilen bir çiftin sohbetlerinin gerginleşmeye başladığı ve çatışmanın söz konusu olduğu durumlarda kedinin, kadının kucağına atlayarak gerginliği yatıştırdığı gözlemlenmiş. Yani bu gibi durumlarda evcil hayvanlar da çocuklar gibi duygusal baromtre ve denge düzenleyici görevi görüyorlar ve ilişkilerdeki stresi azaltıyorlar.
Bir de ne yazık ki kayıp süreci var
Zaten tek kötü olan tarafı bu. Hatta bazı aileler sırf günün birinde bu duyguyu yaşamamak adına evcil hayvan sahiplenmiyorlar. Aslında onları kaybettiğimizde etkilenme derecemiz ve yasın yoğunluğu, bağlılığın derecesinden, kaybın ne şekilde olduğundan ve zamanlamadan oldukça etkileniyor. Ani ve beklenmedik bir kayıpta aileler kendilerini duygusal olarak hazır hissetmiyorlar. Eğer aile üyelerinde sosyal olarak izole olma, belli bir kronik hastalıkla baş etme gibi durumlar söz konusu ise veya başka bir kayıp ve stress durumları ile eş zamanlı yaşanırsa kayıp süreci ile baş etmek daha da zorlaşıyor. Bu gibi durumlarda sosyal farkındalık, destek gruplarının varlığı veya terapi desteği süreci atlatmakta yardımcı oluyor.
Bahar Erden
Uzm. Psikolog/Çift ve Aile Terapisti


Kaynak
Walsh, F. (2009). Human-animal bonds II: The Role of Pets in Family Systems and Family
Therapy. Family Process, 48(4), 481–497.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evcil Hayvanlarla Yaşamak Hayatımızı Nasıl Etkiler?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bahar ERDEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bahar ERDEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar ERDEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahar ERDEN
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahar ERDEN'in Yazıları
► Depresyon Hafızayı Nasıl Etkiler? Psk.Betül ÖZDEMİR
► Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler? Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evcil Hayvanlarla Yaşamak Hayatımızı Nasıl Etkiler?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Paranoid Kişilik Bozukluğu ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
► Beş Sevgi Dili Temmuz 2023
► Yetişkinlikte Bağlanma Mayıs 2016
► Sınav Kaygısı Mayıs 2016
► Kendini Gerçekleştirme Ağustos 2015
► Kişisel Sınırlar Temmuz 2015
◊ Depresyon Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:00
Top