2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflamaya Yardımcı Besinler
MAKALE #17456 © Yazan Uzm.Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN | Yayın Kasım 2016 | 3,010 Okuyucu
ZAYIFLAMAYA YARDIMCI BESİNLER
Günümüzde insanların en çok mücadele ettiği hastalıklardan birinin de obezite olduğu aşikar. Türkiye ‘de 2010 yılında yapılan çalışmaya göre fazla kilolu ve obez insanların yüzdesi %64,9 dur. Yani her 10 insandan 6 sı kilo problemleri yaşamaktadır. Gün geçtikçe obezite oranı artarken aslında zayıflamayı vadeden mucize yiyeceklerin türü ve miktarı da artmaktadır. Demek ki her yıl bir yenisi eklenen ve mucize olarak lanse edilen yiyeceklere rağbet etmek de obezite için bir çözüm değildir. Aslında yıllardır mutfağımızda var olan besinleri doğru olarak kullanarak da fazla kilolarımızla mücadele etmek mümkün. Peki nedir bu besinler ?
1) Süt – yoğurt ve kefir
İçerisindeki protein ve kalsiyum sayesinde zayıflamaya yardımcıdır. Süt ürünleri tok tutar ve bu sayede kilo yapacak yiyecekleri yeme eğiliminizi azaltır. Kalsiyum vücut yağlarının azalması konusunda önemli bir mineraldir ve özellikle karın bölgesi yağlanmasını azaltmak isteyen kişiler için mükemmel bir besindir. Özellikle ev yapımı yoğurt ve kefirin içerisinde bulunan probiyotik bakteriler sindirim sistemini düzenlemekle birlikte zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Günde 2 porsiyon süt, yoğurt veya kefir tüketmek yeterlidir. 1 porsiyonu 1 su bardağına karşılık gelmektedir.
2) Yumurta
Anne sütünden sonra kaliteli protein içeren ikinci besindir. Yani yumurtanın içerisindeki proteinin tamamından vücut yararlanmaktadır. Yapılan çalışmalar yumurtanın 36 saate kadar iştah kontrolüne yardımcı olduğunu söylemektedir. A vitamini, demir ve B12 vitamini içermektedir. Yumurta yerken yanında c vitamini kaynağı olarak domates, yeşillik veya biber tüketmek yumurtanın içerisindeki demirin emilimini artıracaktır. Yumurtayı sağlıklı bireyler günde 1-2 adet kahvaltı veya pratik bir öğle yemeği olarak tercih edebilirler.
3) Yağsız etler
Yağsız kırmızı et , tavuk ve balık eti proteinden zengin besinlerdir. Bu sayede uzun süre tok kalmanıza ve yağ yakmanıza yardımcı olur. Et tüketirken yanında sebze tüketmek hem demir emilimini artırmak açısından hem de et tüketiminin vücutta oluşturduğu asit ve toksin yükünü azaltmak açısından gereklidir. Etleri pişirme tekniği önemlidir; yağsız tavada pişirmek , ızgara ,fırında veya haşlama yöntemlerini kullanmak en iyi yöntemlerdir. Haftada 3-4 kere birer porsiyon kırmızı ve beyaz et tüketmek yeterlidir.
4) Ekmek dost mu , düşman mı ?
Son zamanlarda en çok konuşulan besinlerden biridir ekmek. Kilo almada en çok ekmek suçlansa da işin aslı öyle değildir. Yapılan bir araştırma eskiden ekmek tüketiminin 350-400 gr olduğunu şuan ise ortalama 150-200 gr ekmek tüketildiğini belirtmiştir. Zamanla ekmek tüketimi azalmasına rağmen obezite oranı artmaya devam etmiştir. Önemli olan doğru ekmek yani doğal tam buğday unundan ekmekler tüketmek ve hareketimizi artırmaktır. Obezitede tek bir besini suçlamak yada aklamak doğru değildir. Önemli olan besinler arasındaki dengeyi yakalayabilmektir.
5) Tarçın
Tarçın krom mineralinden zengin bir bitkidir. Bu sayede kan şekerini düzenlemektedir. Açlık hissini azaltmakta ve tatlı yeme isteğini bastırmaktadır. Suyunuza kabuk tarçın ilave ederek tüketebilirsiniz, çayını demleyebilirsiniz, toz tarçını meyvenizde ve sütünüzde kullanabilirsiniz.

6) Elma sirkesi
İçeriğinde antioksidanlar, pektin ve c vitamini vardır. Pektin sayesinde sirke tokluk hissi verir. Kan şekerindeki dalgalanmaları önler böylelikle tatlı yeme isteğinizi de baskılar. Ayrıca sirkenin kolesterolü düşürücü özelliği de vardır. 1 bardak suyla 1 tatlı kaşığı sirkeyi seyrelterek içmek doğrudur. Günde 2 bardak bu sirkeli sulu karışımdan içmek yeterlidir. Sirkenin aşırısı mideye zarar verebilir.
7) Yeşil çay
Yeşil çayın içerisinde epigallokateşingallat isimli antioksidan vardır. Bu antioksidan yağ yakımına katkı sağlamaktadır. Öğünlerden sonra içilen yeşil çay öğünlerle alınan yağın bir kısmının da bağırsaklardan atılmasına yardımcı olmaktadır. Kansızlığı olanlar yemeklerden hemen sonra değil ara öğünlerde tüketmelidir. Sağlıklı bireyler günde 3 fincan yeşil çay içebilir ancak yüksek tansiyonu olanlar ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar tüketmemelidir.
8) Acı biber
Acı biber içerisindeki capsaicin maddesi sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Yapılan çalışmalar acı biberin yendikten 3 saat sonraya kadar metabolizma hızını 1.2- 2 kat artırabileceğini söylemektedir. Çorbalarınıza , yemeklerinize acı pul biberi ekleyebilirsiniz. Midenizi rahatsız etmeyecek kadar tüketmek en doğrusudur.
9) Kahve
Antioksidanlarla dolu bir içecektir. Yapılan çalışmalar kahve tüketiminin metabolizma hızını %2-12 oranında artırdığını göstermektedir. Özellikle yürüyüş veya spordan önce içilen kahve yağ yakımını hızlandırmaktadır. Günde 2 fincan kahve tüketmek yeterlidir. Kalp hastaları 1 fincanı geçmemelidir.
10) Su
Su önemi herkes tarafından bilinen ancak tüketilmemekte ısrar edilen bir besin maddesidir. Su vücuttan toksinleri uzaklaştırarak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Zayıflama diyetlerinde yağ yakmak ve kasları korumak için en önemli besinlerden biridir. Eğer reflü veya gastrit gibi bir sorununuz yoksa yemeklerle birlikte su içmek fazla yemek yemeyi önleyip çabuk doymayı sağlamaktadır. Kişiler her 25 kiloları başına 1 litre su içmelidir. Örneğin 75 kilo bir birey 3 litre su tüketmelidir.

Sonuç olarak mucize bir besin aramadan günlük hayatımızda tükettiğimiz besinlerle de sağlıklı bir şekilde zayıflamak mümkündür. Mucize insanın kendisidir , gereksiz yemek yeme düşüncesini kafanızda bitirdiğiniz anda başarıya giden ilk adımı atmışsınız demektir.
DİYETİSYEN ZELİHA KARTAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflamaya Yardımcı Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN'ın Yazıları
► Kilo Vermeye Yardımcı Kürler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Zayıflamaya Yardımcı Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Yağlar Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:47
Top