2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Hipotiroidzm
MAKALE #17466 © Yazan Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL | Yayın Kasım 2016 | 2,432 Okuyucu
HİPOTİROİDZM
TANIM: Tiroid hormon konsantrasyonu düşüklüğünden kaynaklanan multisistemik bir hastalıktır. Köpeklerde en sık görülen endokrinopatidir. Kedilerde çok nadir karşılaşılır.
ETİYOLOJİ: Hipotiroidzm genellikle lenfosittik tiroiditis ya da tiroid atrofisinden kaynaklanır. Tiroid atofisi lenfosittik tiroiditis in son aşamasıdır. Tiroid neoplazileri hipotiroidzm le ilişkili olabilir ancak tiroid tümörlü birçok köpeğin tiroid fonksiyonları normaldir. Kongenital hipotiroidzm çok nadir görülür. Sekunder hipotiroidzm genellikle hipofiz neoplazileriyle ilşkilidir. Hipotalamus disfonksiyonu, iyot eksikliği ve serum trasport hataları nedeni ile oluşan tersiyer hipotiroidzm nadiren görülür.
FİZYOPATOLOJİ: Hipotiroidizm, hipotalamus-hipofiz-tiroid aksisinin herhangi bir yerindeki disfonksiyondan kaynaklanır. Lenfosittik tiroiditiste, tiroid bezine makrofaj, plazma hücresi ve lenfosit infiltrasyonu vardır. Vakuolleşmiş kolloidlerde de, lökositler ve dejenere foliküler hücreler bulunabilir. Paranşima yıkımlanır ve yeri fibröz bağ doku ile dolar. Paranşimanın foliküler atrofisi doku ile tölere edilir. Sekunder hipotiroidizmde foliküler epitel hücreleri düzleşir ve foliküler kolloidle dolar.
KLİNİK BELİRTİLER: Bulgular genellikle çok değişken ve belirsizdir. Genellikle büyük ırkların genç-orta yaşlı köpeklerini etkiler.
Letarji, mental durgunluk, bradikardi, egzersiz intöleransı, fazla yemeden kilo alma, soğuk intöleransı ve hipotermi en sık karşılaşılan bulgulardır. Ventral göğüs ve abdomen ile göğüs bölgesi arasında ve boyunda bilateral simetrik kaşıntısız allopesi şekillenir. Dökülmeyen kıllar kuru ve mattır. Deri kalınlaşmış ve hiperpigmentedir. Miksödem nedeni ile yüzde trajik bir ifade vardır. Deride komedonlar, sebore ve pyoderma şekillenebilir. Kısırlaştırılmamış dişilerde östrus siklusun da bozulma ve erkeklerde libido azalması vardır. Konstipasyon ve korneal lipidoz görülebilir.
Hipotiroidzmli bazı köpeklerde kranial sinir anormallikleri, laringeal paraliz, megaözefagus, ensefalopati gibi sinirsel semptomlar görülebilir.
TANI:
Laboratuvar tanısı:
Hipotiroidili köpeklerin yaklaşık %70 inde hiperkolesterolemi ve yaklaşık %30unda hafif normositik, normokromik, nonrejeneratif anemi görülür.
Serum ALT, AST ve CK aktiviteleri hafif-orta derecede artar.
Tirod fonksiyon testleri:
Serum total ve serbets T4: Serum T4 kansantrasyonunun baz değerinin iyi bir yöntemle belirlenmesi, tirod bezi fonksiyonlarının belirlenmesinde, setum T3 konsantrasyonundan daha güvenilirdir. Aynı zamanda tirod bezlerinin başlangıç değerlendirilmesinde önerilen yöntemdir.
Serbest serum T4 konsantrasyonları metabolik olarak aktif olan T4 ü belirler ve serum bağlama yeteneklerinden etkilenmez.
Düşük baz serum T4, hipotiroidzmin anamnez ve klinik bulguları ile uyumlu olduğunda tedaviye başlamak için yeterlidir. Pozitif test sonucunun belirleyici değeri 0,75 ve negatif test sonucunun belirleyici değeri ise 0,87 dir.
Serum total ve serbets T3: Serum T3 konsantrasyonundaki rastgele dalgalanmalar serum T4 e göre daha fazladır. Bu nedenle serum T4 konsantrasyonundan daha güvenlir bir yöntem değildir.tanısal değeri düşüktür.
TSH Stimülasyon Testi: Bazal T4 konsantrasyonu için plazma veya serum örneği alındıktan sonra bovine TSH i.v. yolla 0,1 IU/kg dozda uygulanır. İkinci örnek 6 saat sonra alınır.
Normal köpeklerde T4 konsantrasyonu, normal T4 referans değeri içinde veya üzerinde olmalıdır. Birçok hayvanda T4 konsantrasyonu bazal konsantrasyonunun 1,5 katı kadar artar. Eğer yapılan TSH stimülasyon testi sonucunda T4 konsantrasyonu, bazal sınırlar içeriside ise teşhis konulabilir.
Bunların dışında Reverse T3( r T3) ve Endojen canine TSH (c TSH) testleri olmakla birlikte güvenilirlikleri hala tartışma konusudur.
Tiroid Biyopsisi: Çok sık uygulanmamakla birlikte primer ve sekonder hipotiroidzmin ayrımını sağlayan kesin bir tanı yöntemidir.
Tedavi: tedavi için lütfen veteriner hekiminize danışın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerde Hipotiroidzm" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL'ın Makaleleri
► Köpeklerde Hidroterapi Vet.Hek.Kudret ÇIĞ
► Köpeklerde Glaukom Vet.Hek.Doç.Dr.M. Alper ÇETİNKAYA
► Köpeklerde Katarakt Vet.Hek.Doç.Dr.M. Alper ÇETİNKAYA
► Köpeklerde Beslenme Vet.Hek.Volkan UYGUN
► Köpeklerde Sıcak Çarpması Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Hipotiroidzm' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:27
Top