2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Takibi
MAKALE #17490 © Yazan Prof.Dr.Alparslan BAKSU | Yayın Kasım 2016 | 2,811 Okuyucu
İlk gebelik muayenesi

Kadın gebe olduğunu öğrenir-öğrenmez planlamalıdır. Çünkü gebeliklerin yaklaşık % 1-2 kadarı rahim dışına yerleşen dış gebelik şeklindedir. Erken dönemde muayene ve ultrasonografi ile gebeliğin rahim içerisinde yerleşip yerleşmediği anlaşılır. Erken dönemde tespit edilen dış gebeliklerin ilaçla tedavisi mümkün olduğu için bu muayene çok önemlidir. Gebeliğin tespiti idrar testi, kandan β-hcg bakılması ve ultrasonografi ile yapılabilir. Gebeliğin tespitiyle birlikte, kaç haftalık olduğu da belirlenmelidir. Adet kanamaları düzenli olan bir kadında gebelik haftasının son adet tarihi ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilir. Eğer kadının adet kanamaları düzensiz veya son adet kanamasını bilmiyorsa, erken dönemdeki ultrasonografik muayene ile bebeğin büyüklüğünün saptanması, sonraki takipler açısından çok önem taşımaktadır.

Gebe kadının boy/kilo oranı, kan basıncı, guatr bezi ve pelvis muayenesi yapılmalıdır. Yakın zamanda alınmadıysa, Pap-smear testi alınmalıdır. Bu test sonrası lekelenme tarzı kanama olabileceği hastaya söylenmelidir.

İlk gebelik muayenesinde; kan grubu tayini, tam kan sayımı, kızamıkçık, toksoplazma, hepatit-B, hepatit-C, HIV( aids), sfiliz (frengi), tam idrar, idrar kültürü testleri istenmelidir. Renkli ve kokulu akıntı varsa, bu akıntıdan kültür alınmalıdır. Zamanında erken tedavisi yapılmayan alt genital sistem enfeksiyonları gebelikte, zarların erken yırtılması ve erken doğum risklerini arttırmaktadır.

İlk gebelik muayenesinde çiftin gebelikle ilgili sorularına ayrıntılı cevap verilir. Gebelik muayenelerinin hangi sıklıkta yapılacağı planlanır. Ateş, idrar zorluğu, kanama, kasıklarda şiddetli ağrı, parça düşürme gibi durumlarda derhal hekimini araması önerilir.
Normal gebelik süresi, son adet tarihine göre hesaplandığında 40 haftadır. Herhangibir risk taşımayan gebeler 28. haftaya kadar 4 haftada bir, 28-36 haftalar arasında 2 haftada bir, 36 haftadan sonra haftada bir kez muayene edilir. 40 haftadan sonra (günü geçen gebeler) haftada 2 kez muayene edilmelidir. Hastanın risk faktörlerine göre bu muayene şeması değiştirilebilir.

İlk muayeneden sonraki muayenelerde istenecek tetkikler:
Tam idrar tekiki her ay istenmelidir. İdrar kültürü ise her 3 ayda bir istenir.
Tam kan sayımı her 3 ayda bir tekrarlanmalıdır.
Mongol bebek taraması (Down sendromu taraması): 11-14. gebelik haftaları arasında yapılır. % 85-90 doğruluk oranına sahiptir. Bebeğin ense bölgesindeki ödem (ense pilisi kalınlığı) ölçülerek, kandaki iki maddenin değerleri ile (PAP-A ve fβ-hcg) birlikte risk hesaplanır. Hesaplanan risk belli oranın üzerinde ise anne adayına amniosentez önerilir.
Nöral tüp defekti (beyin-omurilik sistem anomalisi) taraması: 16-20 haftalar arasında AFP ölçümü ile yapılır. Bulunan değer belli oranın üzerinde ise ayrıntılı ultrasonografi ile bebek incelenir. Herhangibir anomali saptanırsa aile ile paylaşılıp, uygulanacak yöntemle ilgili birlikte karar verilir.

Gebelik şekeri taraması: 24-28. gebelik haftalarında, gebe kadına önce kan şekerine bakılıp ardından 50 gr. şekerli su verilerek 1 saat sonra kan şekeri ölçülerek yapılır. Buluna değer 140 mg/dl nin üzerinde ise, 2. basamak olan 100 gr.lık şeker yükleme testi yapılır. Bu testte 2 veya daha fazla değer yüksek bulunursa gebelik şekeri teşhisi konulur.

Kan uyuşmazlığı (Rh uyuşmazlığı) testi: Anne kanı Rh(-) olan gebelerde ilk muayenede ve 26-28. gebelik haftalarında istenir. İlk test (+) çıkarsa, bu gebeler çok yakından takip edilmelidir.

Kokulu ve renkli akıntı: Gebelikte beyaz renkli, şeffaf bir akıntı normaldir. Fakat sarı-yeşil renkli, bozuk balık kokulu akıntılar tedaviyi gerektirir. Muayene ile teşhis konulamıyorsa, kültür ve antibiyogram yapılmalıdır. Bu enfeksiyonlar zarların erken yırtılmasına, erken doğum eylemine neden olabilirler. Gebeliğin 35-37. haftalarında bütün gebe kadınların vaginasından ve perianal bölgelerinden grup B-streptokok denilen bir bakteri kültürü alınması önerilmektedir. Kültürde üreme olan hastalar, doğum esnasında penisilin veya ampisilin türü antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen gebelerde gebelik zarı enfeksiyonu (amnionitis), rahim iç zarı eneksiyonu (endometrit), böbrek enfeksiyonu (pyelonefrit) ve yara yeri enfeksiyonu riski artmaktadır.

Ultrasonografi ile muayene: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gebe kadınlara toplam üç kez ultrasonografik muayenenin yeterli olacağını bildirmektedir. Fakat biz ultrasonografik değerlendirmeyi her gebelik muayenesinde yapmaktayız. Bunun gebelere herhangibir zararı yoktur. Aksine bazı sorunların erken teşhis edilmesini sağlamaktadır.
Gebe kadının doktorunu aramasını gerektiren acil durumlar
-Vaginal kanama
-Vaginadan renksiz sıvı gelmesi
-Alt karında giderek artan şiddette ağrı
-Bir saatte 6 dan fazla kasılma şeklinde ağrı
-Ateş ve üşüme, titreme
-İdrarda yanma ve sık çıkma
-24 saatten fazla süren ve ağızdan hiçbirşey alınamayan kusma şikayeti
-Sürekli başağrısı, görme bozukluğu, özellikle elde ve yüzde olmak üzere tüm vücutta şişme
-Bebeğin hareketlerinde önemli derecede azalma.
Beslenme ve kilo alımı

Gebe kadınlar dengeli beslenmeli, aşırı tuzlu, yağlı yemeklerden, çiğ et ve çiğ et mamüllerinden kaçınmalıdır. Günde ortalama 1 gr. kadar kalsiyum ihtiyacı nedeniyle süt ve yoğurdu bol tüketmeliler. Her gün bir çeşit et yenmesi tavsiye olunur. Dengeli beslenen, sebze ve meyveyi bol tüketen gebelere multivitamin takviyesi mutlak gerekli değildir. Fakat gebelik öncesi başlanıp, ilk üç ayda folik asit, 3. aydan itibaren de demir takviyesi, yapılmalıdır.

Gebelik süresince, normal kilolu kadınların 12 kg., zayıf kadınların 14-15 kg, şişman kadınların da 8-9 kg. alması önerilir. Gebelikte diyet yapma veya açlık önerilmez. Bu durum fetusun gelişmesini olumsuz etkileyebilir. Gebelik öncesi, şişmanlıkla ilgili mide ameliyatı geçirmiş kadınlarda beslenme problemleri gözlenebilir. Bu kadınlar az az ve sık yemeliler ve multivitamin desteği almalıdırlar.

Gebelikte içilen çay ve kahve miktarı azaltılmalıdır. Günde 3 fincandan fazla kahve içilmesi düşük riskini arttırmaktadır. Deniz ürünleri en fazla haftada iki kez tüketilmeli. Somon, ton balığı, karides gibi cıva oranı düşük ürünler tercih edilmelidir. Fazla cıva içeren deniz ürünlerinin çok tüketilmesi fetusa teratojen etki yaratabilir ve gelişme bozukluğuna yol açabilir.

Bulantı ve kusmalar gebeliğin ilk 4 ayında görülür. Sabahları daha şiddetlidir. Az ve sık yemek, yağlı yiyeceklerden kaçınmak, kuru ve katı gıdaları tercih etmek önerilir. Bu önlemlerle birlikte B6 vitamini de verilmelidir. İnatçı vakalarda bulantı önleyici ilaçlar kullanılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik Takibi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Alparslan BAKSU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Alparslan BAKSU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alparslan BAKSU Fotoğraf
Prof.Dr.Alparslan BAKSU
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Alparslan BAKSU'nun Makaleleri
► Gebelik Takibi Dr.Müberra Namlı KALEM
► Gebelik ve Gebe Takibi Op.Dr.Müjde KOYUNCU
► Gebelik Takibi (Prenatal Bakım) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Gebelik Öncesi Dönem ve Gebelik Takipleri Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Prof.Dr.Alparslan BAKSU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelik Takibi' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hafta Hafta Gebelik Aralık 2016
► Endometriozis Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:40
Top