2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Omega-3 Yağ Asitleri
MAKALE #17502 © Yazan Dyt.Öznur ALAZOĞLU | Yayın Kasım 2016 | 4,904 Okuyucu
Yeterli ve dengeli beslenmek için her besin öğesinin yeterli miktarlarda alınması kronik hastalıkları önemli ölçüde azaltarak sağlık problemlerini engellediği günümüzde herkes tarafından da kabul görmüş bilimsel bir gerçektir. Omega-3 yağ asitlerinin tüketilmesi de yaşam kalitesinin yükseltilmesinde oldukça önemli bir ölçüttür.

Yararlarına birlikte göz atalım

Omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin yaşamın her yılında önem taşıdığı, birçok hastalık riskinin azaltılmasında ve önlenmesinde önemli bir besin öğesi olduğu çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır. Kardiyovasküler hastalıklar, bağışıklık sistemi, beyin gelişimi, karaciğer ve pankreas hastalıkları, akciğer hastalıkları, obezite, diyabet, migren, depresyon ve kanser gibi birçok hastalığın önlenmesinde veya etkilerinin azaltılmasında önemli bir rol oynadığına dair bir çok bilimsel çalışma mevcuttur. İnsan sağlığı üzerindeki yararlarına dair çalışmalar da hala devam etmektedir.

Omega-3 yağ asitlerinin sanılanın aksine tokluğa yardımcı olduğunu biliyor muydunuz?

Toplumumuzda omega-3 yağ asitlerinin/balık yağlarının iştah artırdığına dolayısıyla kilo aldırdığına dair inanış maalesef ki günümüzde oldukça yaygındır. Sanılanın aksine omega 3 yaş asitleri özellikle zayıflama diyetlerinde iştah kontrolü sağlamada önemli bir yardımcıdır. Hayvanlar ve insanlar üzerinde yapılan bir çok çalışmada bu yağ asitlerinin obeziteye savaş açtığı görülmüştür. Sağlıklı zayıflamada sizin için büyük bir yardımcı olacak

Diyabet için omega-3 tüketimi

2011 yılında Singapur’da yaşayan Çinliler üzerinde yapılan çalışmada ise bitkisel kaynaklı omega-3 yağ asitleri ile deniz kaynaklı n-3 yağ asitlerinin tip 2 diyabet üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Çalışmaya yaşları 45-74 arasında değişen, kronik hastalığı olmayan 43176 çinli erkek ve kadın dahil edilmiştir. Katılımcılar 1993-2004 yılları arasında takip edilmiş ve sonuçta özellikle bitkisel kaynaklı omega-3 yağ asitlerinin tip 2 diyabet riskini azalttığı gözlenmiştir.

Çocuklarımızın beyin gelişimi için önemli bir takviye

Özellikle hamileler, bebekler ve gelişme öncesi çocukların yeterli miktarda omega-3 alması gerekir. Fetal yaşamın son 3 ayı ve yaşamın ilk iki yılı gelişimin çok hızlı olduğu dönemlerdir. Bu dönemde annenin besin öğesi gereksinimlerini yeterli miktarda alamaması beyin gelişimini etkilemektedir. Gebelik döneminde diyete omega-3 yağ asitlerinin eklenmesi bebeğin sinir sisteminin gelişmesinde önemli bir faktördür. Çünkü omega-3 beyin ve retinadaki konsantrasyonları oldukça yüksektir ve bilişsel davranışı etkilediğine dair çeşitli çalışmalar mevcuttur. Hamilelik ve postpartum döneminde yeterli miktarda n-3 yağ asitlerinin tüketilmesi erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma, preeklemsi, görme ve nöral gelişim üzerindeki risklerini ve annede doğum sonrası depresyon ve yüksek kan basıncı gibi olumsuzlukları azaltmaktadır. Ayrıca gebelik sırasında yeterli omega-3 alımı ortalama gebelik süresinin uzamasını, bebeğin baş çevresinde artışı, bilişsel gelişimde hızlanmayı ve alerjik ve otoimmün hastalıklarda azalmayı da sağlamaktadır

Akciğerleriniz için omega-3 takviyesi

Yapılan çalışmalarda n-3 yağ asitlerinin KOAH için özellikle de sigara içen KOAH hastaları için koruyucu olabileceği belirtilmiştir.
Astım hastalarının tedavisinde omega-3 yağ asitlerinin eklenmesinin hastalık belirtilerini azalttığı belirtilmektedir. Yapılan çalışmalarda özellikle mite kaynaklı astım hastası çocukların diyetine omega-3 yağ asitleri eklenmesinin tedavide oldukça etkili olduğu gösterilmiştir
Omega-3’ün eklem ağrılarına iyi gelebileceğini düşünmüş müydünüz?
N-3 yağ asitlerinin kas ve eklemlerdeki ağrıları azaltmak ve artriti yavaşlatmak gibi yararlarının olduğu, eksikliğinde fiziksel dayanıksızlık ve eklem ağrılarının meydana geldiği çeşitli çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Romatizmal kireçlenmesi olan insanların n-3 yağ asidi bakımından zengin balıklarla beslenmesi sonucu rahatsızlıklarının hafiflediği yapılan çalışmalarda belirtilmiştir. Yapılan bir çalışmada omega-3 kapsülü verilen romatizmal kireçlenmesi olan hastaların, 12 ay sonra şikayetlerinin tamamen azaldığını rapor edilmiştir. Romatizmal kireçlenme genellikle sancılı bir hastalık olup genellikle steriodal olmayan ağrı kesicilerle tedavi edilirler. Yapılan araştırmalar omega-3 yağ asitlerinin de bu ağrı kesici ilaçlarla aynı etkiyi gösterebildiğini, bu sebeple omega-3’ün bazı insanlarda romatizmal kireçlenmeyi hafifletebileceği düşünülmektedir.
Hayvanlar üzerinde yapılmış çalışmalarda n-3 yağ asitlerinin kalsiyum düzeyini artırdığı, kemiklerde kalsiyum depo edilmesinde ve kemiklerin güçlenmesinde rol aldığı gözlenmiştir. Bu sebeple özellikle yaşlılar için omega-3 alımının kemik yoğunlunun korunmasında önemli faktör olduğu belirtilmiştir.

Kansere Omega-3 ile savaş açın

Omega-3 tüketiminin kanser gelişimini önleme mekanizması hala net olmamakla birlikte yapılan çalışmalarda prostat ve meme kanseri üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ortaya koyulmuştur. Omega-3 yağ asitlerinin kansere yol açan kötü huylu tümörlerin gelişimini olumsuz etkilediği ve kanser hastalarının ağrılarını azalttığı ifade edilmiştir.

Omega-3 esansiyel yağ asidi olarak bilinen vücutta üretilemeyen yağ asitleridir.

Bu sebeple bu yağ asitlerinin besinlerle dışarıdan alınması gerektiği konusunda bireyler bilinçlendirilmelidir. Çocuklar ve yetişkinler için önerilen günlük omega-3 yağ asidi miktarı 800- 1100 mg/gün’dür. Hipertrigliserit gibi çeşitli kalp hastalıklarında ise bu değer 2-4 g/güne kadar çıkabilmektedir. Bireylerin omega-3 gereksinimlerini karşılamaları için haftada 2 öğün toplamda 350-400 gram kadar yağlı balık tüketiminin sağlanması ve diyete bitkisel kaynakların eklenmesi oldukça önemlidir

Omega-3 sadece balıkta değil bir çok besinde var

Omega-3 yağ asitleri halk dilinde balık yağı olarak ifade edilse de bitkisel kaynaklardan da bu yağ asiti ihtiyacı karşılanabilir. Keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği, kenevir tohumu yağı ve semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kolza tohumu da omega-3den zengin bitkisel kaynaklardır.

Keten tohumu ile tanışın

Keten tohumu önemli bir omega-3 kaynağıdır ve yaklaşık iki yemek kaşığı kadarı 3,5 gram omega-3 içermektedir

Sağlıklı bir beyin için ceviz tüketimi

Ceviz özellikle içerdiği n-3 açısından kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olarak önerilmektedir. Gün içerisindeki tüketim miktarı diyetinizin içeriğine göre değişebilir ancak ortalama 2-3 adet ceviz yeterli gelecektir.

Balık yağı kapsülleri

Bireylerin omega-3 gereksinimi besinlerle sağlaması mümkündür. Ancak omega-3 kaynaklarının yeterli düzeyde tüketiminin sağlanamaması durumunda mikrokapsüllü balık yağlarının tüketimi mümkündür. Günümüzde omega-3 çoklu doymamış yağ asitleriyle zenginleştirilmiş fonksiyonel besinlerin üretimiyle ilgili çalışmalar da yürütülmektedir. Omega-3 ilave edilmiş yumurta ve süt ürünleri marketteki raflarda yerini almaya başladı bile.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Omega-3 Yağ Asitleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Öznur ALAZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Öznur ALAZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur ALAZOĞLU Fotoğraf
Dyt.Öznur ALAZOĞLU
Zonguldak (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Öznur ALAZOĞLU'nun Makaleleri
► Omega-3 Dyt.Sevi ÖNOL
► Yeni Bir Yağ Asidi.. Omega 7 Dyt.Ece ALTINEL
► Omega 3 Neden Önemlidir Dyt.Nilgün AYDIN
► Yedi Temel Omega Diyeti Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Omega-3 Yağ Asitleri' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:34
Top