2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Çürük Tedavisi
MAKALE #17508 © Yazan Dr.Dt. Cansu UZUN | Yayın Kasım 2016 | 3,863 Okuyucu
Diş çürüğü, ağızda bulunan bakterilerin karbonhidratları fermente etmesi ile açığa çıkan asidin, dişin mineral yapısını bozması sonucu ortaya çıkan enfeksiyöz bir hastalıktır. Diş çürüğünün oluşmasında genetik faktörlerden çok çevresel faktörler etkili olmaktadır. Yani, dişin yapısal olarak zayıf olmasının yanında plak, karyojenik (çürüğe neden olan) gıdalar ve gıdaların ağızda kalış süreleri çürük oluşumunda etkilidir. Bu dört ana etken dışında, dişlerin anatomik yapıları, tükürük yapısı, tükürüğün miktarı, dişlerin dizilimleri, ağızda bulunan mevcut restorasyonlar ve kullanılan apareyler çürük oluşmasını etkileyebilir.

Çürük, daima dişin dış yüzeyinde mine tabakasından başlar. Başlangıç aşamasındaki mine çürüklerinde, minenin çözünmeye başlaması ve gözenekli bir yapı kazanması sonucunda, mine parlak beyaz rengini kaybeder ve daha opak, mat bir görüntü kazanır. Beyaz nokta lezyonu olarak isimlendirilen erken çürük lezyonları; ağız hijyeni kötü ve çürük riski yüksek olan bireylerde daha sık görülmekte ve özellikle ortodontik tedavi sonrası görülme sıklığı artmaktadır. Opak beyaz görünümlü mine, bireylerde estetik kaygıya neden olabilmektedir.

Beyaz nokta lezyonlarında dişin dış yüzeyinde doku kaybı olmadığı için, invaziv işlemlere gerek kalmadan remineralizasyon sağlanabilir ve çeşitli uygulamalar ile dişler estetik olarak kabul edilebilir hale getirilebilir.
Beyaz nokta lezyonlarında remineralizasyonu sağlamak için günümüzde kullanılan pek çok uygulama vardır. Bunlardan bazıları;
• Flor
Flor, doğada bulunan bir çeşit mineraldir. Erken çürük lezyonlarında (beyaz nokta lezyonu) minenin kristal yapısına katılarak remineralizasyonu destekler ve asit ataklarına karşı daha dirençli bir mine tabakası oluşur. Mine üzerine etkileri dışında flor, karyojenik bakterileri etkileyerek asit oluşturmalarını azaltır.
• Kazein fosfopeptit amorf kalsiyum fosfat (CPP-ACP)
• Ksilitol
Demineralize olmuş minede ve plakta bulunan Ca iyonunun çökmesini sağlayarak remineralizasyonu destekler.
• Ozon tedavisi
Beyaz nokta lezyonlarında bakterisit ve oksitleyici etkisiyle çürük yapıcı mikroorganizmaların yok olmasını sağlayarak remineralizasyonu destekler.
• Lazer tedavisi
Lazer minenin çözünürlüğünü azaltarak, asit ataklarına ve demineralizasyona daha dirençli bir mine tabakası oluşmasını sağlar.
Bu teknikler dışında son zamanlarda mikroinvaziv bir teknik olan “Rezin İnfiltrasyon Tekniği- ICON” uygulaması popüler olmaya başlamıştır.
Rezin infiltrasyon tekniği, kuvvetli bir asit yardımıyla yüzeydeki minenin pörözitesini arttırarak sonrasında akışkan bir rezin infiltrantla mine çürüğünün alt tabakalarına kadar ulaşmasını sağlamaktadır. Bu sayede mine mekanik olarak desteklenirken, estetik olarak da beyaz nokta lezyonları maskelenmektedir.
Rezin infiltrasyon tekniği, beyaz nokta lezyonları dışında, florozis ve travma nedeniyle oluşan renklenmelerde de başarılı sonuçlar verebilmektedir.

Rezin infiltrasyon tekniği ile sağlam diş dokusuna zarar vermeden, diş yüzeyinden herhangi bir aşındırma ya da kesme işlemi yapmadan, dişler hem mekanik olarak güçlenmekte hem de estetik olarak tatmin edici sonuçlar alınmaktadır.
Bu teknik, ön dişlerin düz yüzeylerinde kullanılabildiği gibi, arka dişlerde de ara yüzlerde oluşan başlangıç halindeki mine çürüklerinin tedavisinde de kullanılabilmekte ve oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Dentin tabakasına ilerlemiş çürüklerde değil, sadece mine ile sınırlı başlangıç çürüklerinde uygulanmalıdır.

Çürük oluşumunu engellemek için ilk yapılması gereken düzenli olarak diş hekimine gitmek ve hekimin önerilerine uymak olmalıdır. Günde en az iki kere dişler fırçalanmalı, gerekli durumlarda hekimin önerileri doğrultusunda koruyucu ve önleyici tedaviler uygulanmalıdır. Diş hekimi olarak bizim amacımız, her zaman koruyucu önlemlerle hastalık oluşmadan önlemektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Çürük Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Cansu UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Cansu UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Cansu UZUN'un Makaleleri
► Süt Dişlerinde Çürük Dt.Mesut MUTLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Erken Çürük Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 98 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:13
Top