2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Diş Hekimliğinde Sık Sorulan Sorular
MAKALE #17509 © Yazan Dr.Dt. Cansu UZUN | Yayın Kasım 2016 | 3,173 Okuyucu
• Pedodonti nedir? Pedodontist kimdir?
Pedodonti; bebek, çocuk ve ergenlik dönemindeki gençler için diş hekimliği anlamına gelmektedir. Pedodontist ise bebek, çocuk ve ergenlik döneminde ki gençlerin ağız ve diş sağlığı problemlerinin çözülmesinde rol alan, ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak klinik ve radyografik muayene, estetik, endodontik ve gerekli durumlarda protetik tedavi ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarını yapabilmek için uzmanlık eğitimi almış diş hekimidir.

• Diş hekimine ilk ne zaman gidilmeli?
Diş hekimine ilk ziyaret, ilk süt dişinin sürmesini takiben yapılmalıdır. İlk süt dişleri genellikle 6 ay- 1 yaş aralığında sürmektedir. Çocuk diş hekiminin yapacağı ilk muayenede amaç, çocuğunuzun ağız sağlığı ve beslenmesi ile ilgili öneriler vermek ve 6 ayda bir yapacağınız ziyaretler ile ağız ve diş sağlığını devam ettirmektir.

• Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir?
İlk süt dişi genellikle 6 ay- 1 yaş arasında çıkmakta ve yaklaşık 2,5- 3 yaşlarında 20 süt dişi de tamamlanmaktadır. Süt dişleri çıkarken bebeğinizde salya akışında artış, yanaklarda kızarıklık ve döküntüler, göz yaşarması, göz kızarması, diş etlerini elle kaşıma ve her şeyi ısırma/ ağıza götürme, ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, ishal ve uyku bozuklukları görülebilir. Dişlerin çıkacağı bölgelerde diş eti kızarık ve kabarıktır. Bebeğinizi bu dönemlerde rahatlatmak için ellerinizi yıkadıktan sonra bebeğinizin diş etlerine masaj yapabilir, plastik diş kaşıyıcılarını buzdolabında bekleterek verebilirsiniz. Diş hekiminiz ya da doktorunuza danışarak ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplar verebilirsiniz.

• Dişler fırçalanmaya ne zaman başlanmalı?
Dişlerin ağız ortamında görünmesiyle birlikte beslenme sonrasında nemli gazlı bezler (nemli tülbent) ya da parmak fırçalar ile temizliğine başlanmalı ve özellikle gece beslenmesi sonrasında süt ve mama artıklarının uzaklaşması için su verilmelidir. Çocuğun fırçalama alışkanlığını kazanması amacıyla, diş fırçası kullanmasına izin verilmeli ancak sonrasında ulaşamadığı yerlerin temizlenmesi için ailenin tekrar fırçalaması gereklidir.
3 yaşına kadar çocukların tükürme fonksiyonları tam olarak oluşmadığı için, diş macunu sürüntü şeklinde çok az miktarda kullanılmalıdır. Çocuk diş fırçaları ve çocuk diş macunları tercih edilmelidir. 3-6 yaş arası çocuklarda bezelye tanesi kadar çocuk diş macunu kullanılabilir. 6 yaşından sonra çocuğunuz erişkin diş macunu kullanmaya başlayabilir.
Her öğünden sonra ve özellikle gece yatmadan önce dişler mutlaka fırçalanmalıdır.
Çocuğunuzu motive etmek için sabah ve akşamları birlikte ayna karşısına geçip dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

• Biberon çürüğü (Erken Çocukluk Çağı Çürüğü- EÇÇ) nedir?
Erken çocukluk çağı çürüğü 71 aylık ya da daha küçük çocukların süt dişlerinin birinde ya da daha fazlasında çürük ya da çürük nedeniyle kayıp ve/veya dolgu olması olarak tanımlanmaktadır. Genellikle geceleri biberonla uzun süreli beslenen bebeklerde görülmektedir.
Erken çocukluk çağı çürüğünü engellemek için, bebeğinizin gece biberonla uyuma alışkanlığını önlemeli, gece beslenmesinden sonra mutlaka su içirmeli ve beslenmesi bittikten sonra uyutmaya çalışmalısınız. Biberondaki süte kesinlikle şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmemelisiniz. Bebeğinizi besledikten sonra mutlaka dişlerini nemli bir tülbent ya da gazlı bezle temizlemelisiniz.

• Flor uygulaması nedir, flor zararlı mıdır?
Flor, doğada bulunan bir mineraldir. Diş çürüklerini azaltmak için kişinin çürük risk durumuna göre 3 veya 6 ayda bir uygulanabilir. Çok yüksek dozlarının sistemik dolaşıma katılması halinde toksik etkiler gösterebildiği bilinen florun, diş hekimliğinde uygulanan dozlarının kişi üzerinde herhangi bir zararlı etkisi olmadığı, aksine dişlerde çürük oluşmasını ve var olan çürüğün ilerlemesini engellediği literatürde pek çok çalışmada kanıtlanmıştır. Florun pek çok uygulanma yöntemi (diş macunu, gargara, jel, vernik) vardır. Hangi florun uygulanacağı seçilirken çocuğunuzun yaşı ve çürük risk durumu göz önüne alınmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Diş Hekimliğinde Sık Sorulan Sorular" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Cansu UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Cansu UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Cansu UZUN'un Makaleleri
► Dişlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Hekimliğinde Aneztesi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Hekimliğinde Probiyotiklerin Önemi Dt.Hatice Betül SAYLAR
► Diş Hekimliğinde Kullanılan Lazerler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Hekimliğinde Ozonun Yeri Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Hekimliğinde Ozon Tedavisi Dr.Dt. Kerime Gözde IŞIKSAL
► Estetik Diş Hekimliğinde Acil Çözümler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk Diş Hekimliğinde Sık Sorulan Sorular' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Çürük Tedavisi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:03
Top