2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yediklerimiz Nasıl Yağa Dönüşür
MAKALE #17511 © Yazan Uzm.Dyt.H.Kübra BAL | Yayın Kasım 2016 | 20,702 Okuyucu
Yediklerimiz Nasıl Yağa Dönüşür

Çevrenizde salatasını yağsız yiyen, tüm süt ürünlerini yağsız tüketen, tamamen yağsız et ürünleri tercih eden, sebzelerini sadece haşlayan, “light, yağı azaltılmış” etiketli ürünler tercih ederek hayatını bu şekilde devam ettirmesine rağmen yıllarca kilo problemini çözemeyene birçok kişiye rastlamışsınızdır.

Zayıflama diyetlerde yağı kısmak, hatta tamamen kaldırmak bir çözüm mü? Yağı tamamen hayatınızdan çıkardığınızda, vücudunuzdaki yağlar da azalacak mı?

Yıllardır yağlı beslenmenin vücut yağlarını artırdığı zannedildi. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar rafine gıdalara (beyaz un, şeker, şekerli içecekler,..) karşı vücuttaki insülin hormonun salınımının yağ depolanmasında etkisi olduğunu gösteriyor.

Yani, yağlı yemek yağlandırmıyor. Yağı kısarak beslenmek, geçici olarak kilo kaybı sağlasa da sonrasında verilen kilolar fazlasıyla geri geliyor. Ayrıca düşük yağlı beslenme diyetlerde çabuk acıktırdığı için, sürekli atıştırma hissine ve barsak hareketlerinde yavaşlama nedeniyle kabızlık sorununa neden oluyor.

Diyetinizde ezber bozan değişiklikler yaparak zayıflayın.

1-Yağsız ürünler yerine tam yağlı olanları tercih edin. Lattenizi yağsız sütle içmek, yemeğinizi yağsız yoğurtla tüketmek zorunda değilsiniz. Yağlı ürünler, diyet sürecinde ihtiyacınız olan tokluk hissinin artmasını sağlar.

2-Salatalarınnıza zeytinyağı ekleyin. Diyete başladıktan 2-3 hafta sonra bağırsak hareketleri azalmaya başlar. Bunun nedeni klasik diyetlerde hem yenilen besinlerin miktarının hem de yağının azalmasıdır. Salatalarınıza ekleyeceğiniz sızma zeytinyağı, diyette kabızlık problemini aşmanıza yardımcı olur. 1 tatlı kaşığıyla sınırlı kalmak zorunda da değilsiniz. Büyük bir salata kasesine 2-3 yemek kaşığı dökebilirsiniz.

3-Yemeklerinizin yağını kısmayın ama kızartmada da yapmayın. “1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığı sıvıyağ konulmalıdır” kuralını aşmanın zamanı geldi. Yemeklerinizi kullanırken önemli olan yağınızın miktarı değil cinsidir. Vücudunuzda omega 3/6 yağ dengesini korumanız yağ yakmanızı kolaylaştırır. Mısırözü, ayçiçek yağları yerine yemeklerinizi fındık yağı, tereyağı ve zeytinyağı ile hazırlayın. Ancak yemeğin yağını kısmamak, kızartma yapabileceğiniz anlamına gelmez. Sebzelerinizi tencere ve fırın yemekleri şeklinde pişirmeli, karnıyarık, mücver gibi geleneksel yemekleri kızartmadan, fırında hazırlamalısınız.

4-İlla ki tavuğun göğüs kısmını yemek zorunda değilsiniz. Etin, tavuğun en yağsız kısmını bulup tüketmenize gerek yok. Sebzelerde olduğu gibi et ürünlerinde de kızarma yapmadığınız sürece, etin, tavuğun, balığın yağlı kısımlarını yiyebilirsiniz. Somon ve hamsi gibi omega 3 değeri yüksek balıklar tercih edin.

5-Light ürünler yerine yağlı kuruyemişler. Üzerinde “yağsız, light, 0 yağ içerir” yazan paketlenmiş hazır ürünlerin karbonhidrat içeriği fazladır ve çabuk acıktırır. Bu ürünler yerine doğal fast foodlar olan kuruyemişleri tüketin. Badem, ceviz, fındık, kaju gibi vitamin, mineral, yağ ve proteinden zengin atıştırmalıklar diyetlerde sizi hem daha tok tutacak, hem enerji verecektir.

Kilo vermek için tamamen yağı kesmek ya da büyük ölçüde azaltmak doğru bir çözüm yolu değildir. Sağlıklı ve uygun ölçüde yağ kullandığınız sürece, eğer ciddi bir sağlık problemini yoksa çok rahat kilo verebilirsiniz. Yağ tek başına suçlanmaması gereken bir besindir. Düzenli fiziksel aktivite, doğru karbonhidrat seçimi, sağlıklı pişirme yöntemleriyle kilolarınızdan bir uzman kontrolünde kurtulabilirsiniz.

Dyt Kübra BAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yediklerimiz Nasıl Yağa Dönüşür" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H.Kübra BAL Fotoğraf
Uzm.Dyt.H.Kübra BAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi286 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yediklerimiz Nasıl Yağa Dönüşür' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düğün Öncesi Diyet Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:43
Top