2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri
MAKALE #17531 © Yazan Prof.Dr.Alparslan BAKSU | Yayın Kasım 2016 | 3,964 Okuyucu
RAHİM AĞZI KANSERİ

Dünya genelinde en sık görülen kadınlık organı kanseridir. Görülme sıklığı ülkenin gelişmişlik düzeyi ile ilişkilidir. Gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanser tarama testi (smir) yaygın olarak uygulandığı ve kanser öncesi lezyonlar daha sık yakalandığı için, rahim ağzı kanseri görülme sıklığı açısından rahim kanserinden sonra gelir. Oysa gelişmemiş ülkelerde smir testi yaygın olarak uygulanmadığı için, rahim ağzı kanseri en sık görülen kadınlık organı kanseridir. Bu durum da aslında smir testlerini düzenli yaptırarak, kadınlarda rahim ağzı kanserinin önemli ölçüde önlenebilecek veya erken teşhis edilebilecek bir kanser olduğunu göstermektedir. Çünkü kanser öncüsü lezyonlardan kansere dönüşme süresi yaklaşık 8-12 yıl kadar sürmektedir. Hastalığın ortalama görülme yaşı 52 olmasına karşın, 35-39 ve 60-64 yaşları arasında artış göstermektedir.

Risk faktörleri nelerdir?
1- Kadının Human Papilloma Virüs enfeksiyonu (HPV) geçirmiş olması: Özellikle kanserojen özelliği yüksek tiplerle ( tip 16, 18 vb.) geçirilen enfeksiyonlar riski arttırır.
2- Sigara içilmesi: Hem aktif hem de pasif içicilerde risk artmıştır.
3- Bağışıklık sisteminin baskılanmış olması

Başlıca yakınma ve bulgular nelerdir?
1-En sık yakınma normal dışı kanama ve kanlı akıntıdır. İlişki sonrası kanlı akıntı dikkat çekicidir. Bazen menopoz sonrası kanama şeklinde de görülebilir. Kokulu, kirli kanamalı akıntı ise ileri evre rahim ağzı kanserlerde görülür.
2-Kanamaya bağlı olarak hastalarda kansızlık (anemi) gelişebilir.
3-İleri evre olgularda alt karın ağrısı görülebilir.
4-Hastaların çoğunluğunda, muayene sırasında rahim ağzında görülebilir lezyon mevcuttur. Küçük bir bölümünde ( rahim ağzı kanalında gelişen kanserlerde) muayenede lezyon görülmez.
5-Hastalığın ileri evrelerinde, alt idrar yollarının tıkanması sonucu böbreklerin şişmesi (hidronefroz) ve böbrek yetmezliği gelişebilir.

Teşhis nasıl konulur?
Smir testinde bozukluk çıkan hastalarda kolposkopik muayene ve şüpheli bölgelerden biyopsi yapılmalıdır. Patolojik teşhisin smirle uyumsuz geldiği olgularda, teşhis için rahim ağzının küçük bir şekilde çıkarılmasıyla teşhis konuluabilir.
Rahim ağzının kolposkopik muayenesi
Muayene sırasında gözle görülen lezyonu olan hastalardan ise direkt biyopsi yapılıp patoloji laboratuarına gönderilir.
Rahim ağzından biyopsi alınması
Biyopsi sonucu kanser gelen hastalarda, hastalığın evresini belirlemek için ayrıntılı muayene yapılır. Bu muayene ile hastalığın yaygınlığı ve hangi evreye girdiği belirlenir (Rahim ve yumurtalık kanserinde ise hastalığın yaygınlığı ameliyat sırasında belirlenebilir).

Tedavisi nasıl yapılır?
Hastalığın erken evrelerinde ameliyatla tedavi mümkündür. Hastalığın evresi ve kadının çocuk istemine göre; rahim ağzının bir kısmı veya rahmin tamamı alınır. Bu dönemde hastanın uzun yaşama şansı çok yüksektir. Menopoza girmemiş kadınlarda yumurtalıklar alınmaz. Gerekli olan durumlarda ameliyat sonrası ışın tedavisi (radyoterapi) verilebilir.
Ameliyat şansını kaçırmış ileri evre hastalıkla ise ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulanır. Bu hastaların uzun yaşama şansları önceki gruba göre daha azdır.

RAHİM (UTERUS) KANSERİ
Rahim iç döşemesinden (endometriyum) ve rahim duvarından gelişen (Rahim sarkomu) iki tür rahim kanseri vardır. A. Rahim iç döşemesi (endometriyum) kanseri: Gelişmiş ülkelerde en sık görülen kadınlık organı kanseridir. Kadınlarda görülen tüm kanserlerin yaklaşık % 6' sını oluşturur. En sık 55-70 yaşları arasında (menopoz sonrasında) görülmekle birlikte, 35-40 yaşlarında da seyrek olarak görülebilir. Rahim kanserlerinin % 95’ini oluşturur.

Bu kanserin oluşumunu arttıran risk faktörleri nelerdir?
Başlıca risk faktörlerini doğum yapmamış olmak, geç yaşta menopoza girmek, şişmanlık, şeker hastalığı, meme kanseri nedeniyle tamoksifen adlı ilacı kullanmak, estrojen tedavisini kontrolsuz olarak kullanmak, rahim iç döşemesinde atipik hiperplazi dediğimiz hücresel değişikliklerin görülmesi şeklinde sayabiliriz. Bütün bu faktörler estrojen hormonunun etkisini arttıran durumlardır.
Estrojenin etkisini azaltan doğum kontrol hapları, çok doğum yapmak ve emzirmek ve sigara içilmesi ise bu kanser riskini azaltan faktörlerdir.

Başlıca bulguları nelerdir?
En önemli ve erken bulgusu normal dışı kanamadır. En sık menopoz sonrası kanama şeklinde görülür. Menopoz öncesi yaşlardaki normal dışı kanamalar da ciddiyetle incelenmelidir. Bazen kanlı akıntı şeklinde bir yakınma da olabilir. Eğer bir kadın menopoz sonrası kanama veya adet dışı kanama yakınması olur-olmaz hekime başvurursa endometriyum kanserini erken yakalama şansımız çok yüksektir. Hastalığın ileri evrelerinde sürekli kanama ve alt karın ağrısı görülür. Erken teşhis için risk faktörlerine sahip kadınların en geç yılda 1 kez mutlaka kadın haslıkları uzmanı tarafından muayene edilmeleri gerekmektedir. Bu sayede ultrasonografi ile rahim iç zarının kalınlığı ve düzenli olup olmadığı değerlendirilir.

Teşhis nasıl konulur?
Risk faktörleri olan kişilerin özellikle yakın takibi gerekir. Menopoz sonrası ve 35 yaşından sonra adet dışı kanaması olan kadınlarda rahim içerisinden doku örneği alarak patolojiye gönderilmesi altın kuraldır. Bu ya basit plastik enjektör (Pipelle) veya metal küretle yapılır. Pipelle yapılan örneklemede hiçbir anesteziye gerek yoktur.
Ayrıca kontrol ultrasonografik muayene sırasında rahim iç zarı aşırı kalın ve düzensiz görünümde bulunursa yine örnekleme yapılmalıdır.
Kadınlarda rahim ağzı kanseri taraması için yapılan smir testinin endometriyum kanser teşhisinde pek yeri yoktur. Fakat menopoz sonrası kadınların smir (Pap smear) testinde rahim içi hücreleri görülürse, bu durumda biyopsi yapılmalıdır.
Rahim içi kanserinin erken evrelerinde, histeroskopi ile direkt olarak tümör görülüp, biyopsi yapılabilir.
Biyopsi ile teşhis konulduktan sonra hastalığın yaygınlığını belirlemek için ileri radyolojik incelemeler ( tomografi veya MRI ) yapılır.

Tedavisi nasıldır?
Hastalığın ana tedavi yöntemi ameliyattır. Ameliyatla hem kanserli yapılar çıkartılır, hem de hastalığın yaygınlığı (evresi) belirlenir. Hastalığın evresine göre ameliyat tedavisi sonrası ışın tedavisi (radyoterapi), hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) verilebilir. Erken evrede yakalanan hastaların tedavi sonrası yaşama şansı çok yüksektir.
B.Rahim Sarkomu: Rahim kanserlerinin % 5 kadarını oluşturur. Çoğunlukla menopoz sonrası kadınlarda görülür. Kanama rahim iç döşeme kanseri (endometriyum) kadar erken ve sık görülmeyebilir. Bu nedenle erken teşhis her zaman mümkün değildir. Erken teşhis konulamayan hastaların uzun yaşama şansları da fazla değildir. Muayenede rahim genellikle büyümüş olarak bulunur. Rahim ağzından sarkan bir kitle gözlenebilir. Şüpheli durumlarda biyopsi yapılıp, patolojiye gönderilmelidir. Teşhis konulduktan sonra, öncelikli tedavi ameliyattır. İlave olarak ışın tedavisi (radyoretapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Alparslan BAKSU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Alparslan BAKSU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alparslan BAKSU Fotoğraf
Prof.Dr.Alparslan BAKSU
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Alparslan BAKSU'nun Makaleleri
► Rahim Ağzı Kanseri Taramaları ve Hpv Doç.Dr.Ali İrfan GÜZEL
► Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Dr.Nuray ATACAN
► Rahim Ağzı Kanseri ve Kolposkopi Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hafta Hafta Gebelik Aralık 2016
► Endometriozis Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:13
Top