2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ne Kadar Harçlık?
MAKALE #17546 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Kasım 2016 | 3,283 Okuyucu
NE KADAR HARÇLIK?

Para kazanmak kadar para harcamak, parayı doğru harcamak, parayı verimli harcamak da çok önemlidir. Para değerlidir. Para her yaşta olduğu gibi çocukluk yaşlarında da değerlidir. Anne babalar çocuklarına harçlık verirken bazı püf noktalarına dikkat etmelidir. Düzenli olarak harçlık verme ilkokula başlamayla birlikte gündeme gelmektedir. Çünkü çocuklarda para kavramı ilkokul döneminde kazanılmaya başlanır. Okulöncesi dönemde çocuk paranın ne olduğunu kavrayamamakta, parayı sadece istediği şeyi alabilme konusunda bir araç olarak görmektedir. Ancak ilkokul döneminde paranın sayısal dönemi çocuk tarafından kavranmaya başlanır.
Çocuğa harçlık vermek onun ihtiyaçlarını karşılayabileceği gibi yetişkin hayatındaki para harcama alışkanlıklarını ve tutumlarını da belirleyecektir. Harçlık verme ve harcama konusunda anne baba ve çocuk arasında fikir ayrılıkları olabilir. Fakat anne babaların bu durumu çatışmaya düşmeden çözümlemesi gerekir. Harçlık konusu aileden aileye, çocuktan çocuğa değişiklik gösterecektir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çocuğun yaşına, gelişim düzeyine ve sınıfına uygun şekilde ve günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar ve hatta belli bir miktarını da biriktirebileceği kadar, düzenli ve tutarlı şekilde harçlığın verilmesidir. Anne babaların kafasını karıştıran bir diğer konuda harçlığın ne sıklıkta verilmesi gerektiğidir. 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerine günlük harçlık; 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinde de haftalık harçlık verilmelidir.
Çocuğa harçlık vermenin amaçlarından biri; çocuğun kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesini öğrenmesidir. Bunun dışında çocuğun sorumluluk alabilmesini sağlamak, kendini kontrol edebilmek, harcama davranışını kontrol edebilmek, para ve tasarruf kavramını öğrenebilmek, sahip olduklarının değerini ve kıymetini bilmek, ihtiyaç doğrultusunda alışveriş yapabilmeyi kavramaktır. Harçlık yönetimini öğrenebilen ve başarıyla gerçekleştirebilen bir çocuk bireyselleşme, sorumluluk alabilme, kendi ayakları üstünde durabilme konusunda önemli adımlar atmış demektir.
Fazla harçlık vermek çocuğun kişiliğini olumsuz etkileyecektir. Çünkü çocuk fazla para harcamaya alışacak, her istediğini alabildiği için doyumsuzluk duygusu gelişecek, para biriktirme davranışını öğrenemeyecek ve sorumluluk alamayacaktır. Benzer şekilde fazla harçlık kadar gereğinden az harçlık vermek de doğru değildir.
Anne babaların aklında harçlık vermek konusunda soru işaretleri vardır. Peki harçlık neye göre ve nasıl verilmelidir, nedir harçlık vermenin püf noktaları?
Harçlık Vermenin Püf Noktaları!:
• Harçlık belli düzende verilmedir.
• Harçlık verme konusunda anne babaları tutarlı olmalıdır.
• Harçlığı nasıl harcayacağı konusunda anne babalar çocukla konuşulmalıdır.
• Para harcama konusunda anne baba çocuğa örnek olmalıdır.
• Harçlığın belli bir kısmını biriktirmesi için çocuk teşvik edilmelidir.
• Harçlık ne az olmalı ne çok olmalıdır.
• Harçlığın miktarı bulunulan sosyoekonomik çevreye göre arkadaşlarının ortalama harçlıklarına göre belirlenmelidir.
• Harçlığını zamanından önce harcayan çocuğa sahip olduğu paranın ekonomisini yapmayı öğrenmesi için diğer harçlığına kadar harçlık verilmemelidir.
• Harçlığını harcama alışkanlıklarına dikkat edilmelidir.
• Harçlık anne baba tarafından bir ceza aracı olarak kullanılmamalıdır.
• Benzer şekilde harçlık bir ödül aracı olarak ta kullanılmamalıdır. Olumlu davranışı pekiştirmek için para ödülü verilmemelidir.
• Değişen ihtiyaçlara ve yaşa göre harçlık miktarı yeniden düzenlenmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ne Kadar Harçlık?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Çocuğuma Ne Kadar Harçlık Verebilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğuma Ne Kadar Harçlık Vermeliyim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğa Harçlık Vermek Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Sınırlarınız Kadar Özgürsünüz Psk.Feyzullah ALPMAN
► Psikoterapi Ne Kadar Sürer? Psk.Buse ÇAKMAK
► İlişki Yaşamak Ne Kadar Zor! Psk.Dnş.Serap ALTU
► Kendimizi Ne Kadar Tanıyoruz? Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ne Kadar Harçlık?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:01
Top