2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Uyumunu Arttırmak İçin
MAKALE #17558 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN | Yayın Kasım 2016 | 3,130 Okuyucu
Evlilik ilişkisinin çiftler açısından sağladığı sosyal ve duygusal destek çiftlerin fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönlerden iyi oluş düzeylerini olumlu açıdan etkilemektedir. Böylesi desteğin mevcut olduğu evliliklerin, tamamlayıcı ve bütünlüklü bir tarafı vardır. Bu bütüncül yan, çiftlerin evliliklerinde uyum içerisinde yaşamasına yardımcı olmaktadır. Söz konusu uyumun oluşabilmesi için, çiftlerin karşılıklı olarak birbirlerine uyum göstermeleri gerekmektedir. Evlilik uyumu denilen durum, tüm ailenin sağlığını ve mutluluğunu etkileyen önemli bir faktör olarak dikkat çekmektedir. Bahsedilen bu uyum, evlilik süresi boyunca, çiftin ilişkisinin nasıl olduğu, çiftlerin bu konuda neler hissettiği ve bu durumdan nasıl etkilendikleri ile direkt ilgilidir. Ayrıca evlilikle ilgili doyumu, memnuniyeti ve mutluluğu belirleyen ölçüt olarak da düşünülebilir.

Doyum sağlanan sağlıklı ve mutlu bir evliliğin ne olduğu sorusunun cevabını düşündüğümüzde, öncelikle tüm aile bireylerinin birbirlerine koşulsuz saygı duyduğu ve birbirlerini kabul ettiği bir aile ortamı akla gelmektedir. Bireylerin birbirlerine duydukları sevginin, güvenin, içtenlik, sadakat ve paylaşımların yoğun yaşandığı evlilikler de sağlıklı ve mutlu ailelerin önemli belirleyicilerdir.

Evlilik ilişkisindeki bireylerin evlilikten aldıkları doyumla ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır ve ilginç olmasa gerek, yapılan bu araştırmaların çoğunda; uyumsuzluk düzeyi yüksek olan çiftlerin psikolojik ve fizyolojik sağlıklarının, uyumlu evliliğe sahip olan çiftlerden daha olumsuz durumda olduğu ortaya çıkarılmıştır.

Ayrıca bilim insanları tarafından daha önce de çokça vurguladığı gibi, evlilik ilişkisinin niteliği, kalitesi sadece evli çiftleri değil, aile içerisinde aynı evde yaşayan tüm bireyleri olumlu ya da olumsuz açıdan etkilemektedir. Uyumsuz evliliği olan çiftlerin çocuklarının, önemli ve ciddi davranış problemleri yaşadıkları ve diğer çocuklara göre kişisel ve sosyal açıdan daha uyumsuz oldukları bilinmektedir.

Önemli bir diğer husus, uyumsuz evliliğe sahip çiftlerin çocukları, anne-babaları arasında yaşanan çatışmalarda uygun olmayan çatışma çözme yöntemlerini (şiddet vb.) model alarak kavganın bir çözüm yolu olduğunu öğrenmekte; bu yanlış yöntemi öğrenen çocuğun da saldırganlığı artmaktadır. Daha küçük yaşta olan çocuklar ise, ebeveynleri arasındaki huzursuzluk ve kavgalardan dolayı kendilerini suçlamakta, bu durum da yaşadıkları öfkenin yanı sıra kendilerine duydukları saygı ve güveni azaltan bir unsur olmaktadır.

Bu sebepler düşünüldüğünde, uyumlu bir evliliğe nasıl ulaşılabileceğinin vurgusunu yeniden yapmak önemli olabilir. Bir evliliğin uyumlu olmasını sağlayan faktörler; evli çiftlerin karşılıklı biçimde sağlıklı bir etkileşim ve iletişim kurmasıyla başlayabilir. Evlilik sürecinde çiftlerin birbirlerinden ne beklediklerini açıkça ifade etmeleri, birbirlerini bu bağlamda iyi tanımaları da kayda değer bir unsurdur. Açık iletişim, saygı, sağlıklı çatışma ve problem çözme tutumuna sahip olmak/olabilmek de önemli olan diğer hususlardandır.

Evle, evlilikle, aile ve çocuklarla ilgili konularda fikir birliği, işbirliği yapabilen, yaşanan problemleri yapıcı bir biçimde çözen ya da çözmeye çalışan, birbirlerine karşı anlayış geliştiren çiftlerin evliliklerinin daha doyum verici, daha kaliteli olduğu söylenebilir.

Unutmayalım ki, çift uyumunu arttırabilecek en önemli unsurların başında çiftler arasındaki sağlıklı etkileşim gelir. Eşler arasındaki etkileşimin ve uyumun artması evliliğe olumlu yansıyacaktır. Çiftler arasındaki iletişimin ve etkileşimin arttırılması ve daha sağlıklı bir yön alması, çift ve aile terapisiyle de mümkün olabilmektedir. Uzman ve etkili bir terapist aracılığıyla, yardım talep eden çiftlerin uyumlarını azaltan problemlerin tespiti yapılarak, terapi sürecinde bu problemler üzerinde durulması, çiftlerin güçlü yanlarının öne çıkarılması, birbirlerine sundukları kabul düzeyinin arttırılması, aslında ne söylediklerinin, ne istediklerinin tarafsız bir göz aracılığıyla birbirlerine duyurulması, uyumlarının artmasında önemli bir rol oynayabilir.

Erdinç ÇAĞLAYAN
Aile Evlilik ve Çift Terapisti
Bireysel Psikoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Uyumunu Arttırmak İçin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erdinç ÇAĞLAYAN Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Erdinç ÇAĞLAYAN'ın Makaleleri
► Mutlu Bir Evlilik İçin Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Mutlu Evlilik İçin 50 Öneri! Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu Bir Evlilik İçin Faydalı Bilgiler Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Evlilik Uyumunu Arttırmak İçin' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:37
Top