2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anlamsızlık ve Boşluk Hisleri
MAKALE #17573 © Yazan Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ | Yayın Kasım 2016 | 5,532 Okuyucu
Bazen aniden hortlayan anlamsızlık ve boşluk hisleriniz var değil mi? Nasıl da biliyorum! Çünkü bazen ben de hissediyorum onları. Kendi kalbimin derinliklerinde duyumsuyorum. Danışanlarımın göz bebeklerinde görüyorum.

Size bir sorum var. Şu ana kadar hayatınızda sadece kendiniz için ne yaptınız? Başkaları bu şeyi gördüğünde memnun olacakları için değil; başkalarının gözünde değer kazanacaksınız diye değil; yapınca kendi gözünüzde değeriniz artacağı için değil; içinizdeki gerilimi atmak için değil. Basit, yalın ve içgüdüsel olarak kendiniz için… Doğanız bütün atomlarına kadar bunu yapmanızı söylediği için…

Küreselleşme, globalleşme derken “makineleşen” insanlara dönmüş durumdayız. Neredeyse bütün anlam taşıyan kavramların içi boşaltılmış durumda. Sevgi, hoşgörü, yaratıcılık, şefkat, adalet, merhamet, tevekkül, hüzün, şükür gibi.

Instagram’a koyduğumuz fotoğrafın beğeni sayısı arttıkça daha değerli hisseder olduk. Bir mekâna gittiğimizde ‘check in’ yapmayı unutmuşsak oraya verdiğimiz paraya acır hale geldik. Yaptığımız yemeğin kokusundan ve tadından ziyade sunumuna özen gösterirken buluveriyoruz kendimizi. Yemek demişken, yediğimiz yemeği de diğer her şey gibi sadece ‘tüketiyoruz’, mideye indiriyoruz. Bazen de açlık krizleriyle beraber tıkanırcasına yiyoruz. Açlık krizi dedim ama aslında başka bir kriz o. Gerçek kendiliğimizin sesini duymadığınız için ortaya çıkan gerilimin yarattığı kriz.
Gerçek sevgiyi mumla arar olduk. Birçok farklı insan ile ilişki yaşayıp hayal kırıklığına uğruyoruz. Asıl hayal kırıklığı ise bu insanları neye göre ve nasıl seçtiğimiz. Somut özellikler (görünüş, maddi durum, toplumdaki konum) soyut özelliklerin (karakter, duygular) önüne geçmiş durumda. Bir kişi ile ilgili somut yargılarımız, o kişiyle vakit geçirirken bireysel manada nasıl hissettiğimizden daha önemli hale geldi. Bazılarımız fazlaca bağlanıyor, bazılarımız hiç bağlanamıyor, bazılarımız ise tutarsız davranıyor.
Diğer insanların söylediklerini fazlaca üzerimize alıyoruz. Dolayısıyla oldukça kırılganız. Karar vermek bizler için oldukça zor. Kararımızdan memnun kalmazsak kendimizi yiyip bitirmemek adına diğer insanların onayını almaya özen gösteriyoruz.

Sonuç olarak, birçoğumuz doğuştan getirdiğimiz potansiyellerimizi kullanmıyoruz. Hatta bu potansiyeller ile ilgili hiçbir fikrimiz yok. Ancak bunun dışında birçok şey ile ilgili fikir sahibiyiz. Mesela, nasıl daha başarılı olabileceğimiz, diğer insanların beğenisini nasıl kazanabileceğimiz, nasıl ‘uygun’ bir partner bulabileceğimiz, bu sene tatile nereye gideceğimiz, kaç kilo fazlamız/eksiğimiz olduğu, eğitim sisteminin ne kadar kötü olduğu, siyasi meseleler.

Bilin ki derinlerinizde bir yerlerde sizin kendisini keşfetmenizi bekleyen bir ‘ben’ var. Bu ‘ben’ daha gerçek ve daha yalın. Gerçek olduğu için fiziksel ve duygusal acılar da barındırıyor. Ancak bu acılar, dramatize edilmek istemiyor. Sadece olduğu gibi kabul edilmek istiyor, sadece bir ‘his’ olduğunun ve gelip geçici olduğunun anlaşılmasını istiyor. Sonra gidecek… Tabii olumlu hisler de aynı şeyi istiyor. Bu hisler eşliğinde doğanızla bütünleşik olarak ne olmak için doğduysanız o olmaya daha çok yaklaşacaksınız. Böylece hayat daha anlamlı gelecek. Sizin nerede bitip diğer insanların nerede başladığını açıkça görecek ve kendi kararlarınızı verip arkasında duracaksınız.

Bu ‘ben’i bulmanın ve gerçek kendiliğinize ulaşmanın zorlayıcı olduğunu biliyorum. Ancak imkânsız değil. Psikoterapi desteği almak bunun en doğrudan yolu olsa da kendi kendinize yapabileceğiniz şeyler de var. Bir sonraki yazımda bunlardan bahsedeceğim.
Sağlıcakla kalın
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anlamsızlık ve Boşluk Hisleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rüveyda ÇELENK YILMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi140 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ'ın Yazıları
► Boşluk Duygusu Psk.Şeyma KOÇAK
► Boşluk Hissi ve Acı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Anlamsızlık ve Boşluk Hisleri' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sevmek Üzerine Ekim 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:04
Top