2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bireysel ve Grup Psikoterapisi
MAKALE #17581 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Kasım 2016 | 3,116 Okuyucu
BİREYSEL VE GRUP PSİKOTERAPİSİ

Psikoterapi, bir uzman eşliğinde her yaştan bireylerin konuşarak kendi sorunlarına çözüm üretebilecekleri bir yardım sürecidir. Her yaştan bireyler diyorum, çünkü bireysel terapi kişinin yaşı ve yaşadığı sıkıntılara her hangi bir fark gözetmeksizin anlamaya çalışır, çektiği sıkıntıların kaynağına ulaşmalarına destek olur. Ben her yaştaki danışanın kendi içindeki çocuğa dokunmasına, o çocuğun ihtiyaçlarını bireysel psikoterapi sürecinde terapistle birlikte adım adım karşılamasına önem veririm. Herkesin ihtiyacı olan yerinde ve yeterince anlaşılmak, koşulsuz kabul, koşulsuz sevgi, taktir, onay, olmak istedikleri kişi olmalarının önündeki engelleri görmeleri, genellikle bu engeller kendi içlerinde saklı olsa da onlarla yüzleşmelerine ve ortadan kaldırmalarına destek oluyorum.

Bireysel terapi genellikle haftalık seanslar halinde düzenlenir ve bu seanslar 45-50 dakika sürer. Hepimiz özgünüz ve biriciğiz. Yaşadıklarımız da kendimize has ve özneldir. Bu bakış açısından yola çıkarak, sizin yaşadığınız soruna ve kendi kimlik kişiliğinize uygun psikoterapi yaklaşımları benimsemeye çalışarak, sizin kendi probleminize özel bir formül bulmanıza yardımcı olmaya çalışırım. Bana göre her terapi seansı biriciktir ve öğreticidir. Sizler sorunlarınızın çözümünü ararken, terapist olarak ben de, bildiğimi sandığım kuramları ve olası formülleri her defasında yeni bir bakışla yeniden öğrenirim.

Bireysel psikoterapi keyifli bir yolculuk olsa da gül bahçesi de vaad etmez, ancak kendi dikenli bahçenizden geçmenize ve kendi güllerinizi derlemenize aracı olur. Sorununuz ne olursa olsun, çözüme giderken bir hayli içiniz yanar, çok çaba ve emek sarfedersiniz. İçiniz yanar zira gerçeklere dokunmak yakıcıdır. Hele hele kişinin kendi gerçekliği gibisi yoktur. Bu yolculuk çektiğiniz onca zahmete, ödediğiniz her türlü bedele değer doğrusu. Korkmayın, kaçınmaktan vazgeçin, kendinizden başka kimse olmamalı size kendinizi bulduracak, acınızı iyileştirecek. Bireysel psikoterapi bütün bunlara ulaşmanız için bir araç olacak, sizin kendi amacınız kesinlikle farklı olacaktır.

Grup terapisi bireysel terapiden daha zengin farkındalık yaşamamıza olanak sağlar. Grupla çalışmak terapist için daha fazla beceri gerektirir. Tıpkı eş terapisinde olduğu gibi. Çalıştığım her grup bana yeni deneyimler kazandırıyor. Kendimle kurduğum ilişki, üyelerin benimle ve birbirleri ile olan ilişki biçimleri şeklinde çok yoğun trafikte pür dikkat kesilmişim gibi hissederim. Her grup hem lidere hem de üyelere müthiş zenginlikler katar. Terapistin deneyimi üyelerin deneyimi ile birleşir, o gözleyen benle diğerleri ve kendisi arasındaki ağın şifrelerini zihninde çözer, grup üyelerine benzer deneyim ve farkındalık yakalamalarına destek olur.

Grup deneyimi yaşantısaldır. Şu anı içerir. Toplumsal bir deney labaratuvarı gibidir. Üyeler korunaklı biçimde bir birleri ile ilişki kurarken, kurdukları bu ilişki biçimlerinin uyumsuz döngülerinin farkına vararak daha hızlı değişip dönüşme imkanı yakalarlar. Grup terapisinde değişimler daha hızlı, yaşantısal olur. Bireyseldeki gibi, danışan terapi odasında kazandığı beceri ve farkındalıkları, tek şansı yaşadığı topluma gidip yeniden deneyimlemekle değil, doğrudan o anda deneyimlediğini farkedip öğrenme şansı yakalar. Korunaklı bir yaşantıdır. Her üye her an farkındalığa daha yakındır. Bir birlerini daha az inciterek iletişim kurmayı öğrenebilirler. Terapist grupta kimin kime ne söylediğini ve oluşturduğu etkiyi yakalar ve herkesin birbirine karşı ne kadar sorumlu olduğunun bilincine vardırır.

Gruplar, belli bir amaçla, mesela sigarayı brakma grubu vb gibi, ya da serbestlik sağlanarak oluşturulabilir. Üye sayısını 8-10 kişi ile sınırlamak verimliliği artırır. Hafta bir, 90 dakikalık oturumlar düzenlenebilir. Grup terapisine başvuranlar bireyselden daha az öderler. Hem ekonomik hem de hızlı bir terapi biçimidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bireysel ve Grup Psikoterapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Grup Psikoterapisi Psk.Ulaş KONDAKÇI
► Grup Psikoterapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
► Grup Psikoterapisi Psk.Zümrüt GEDİK
► Çocuk Psikoterapisi Psk.E. Elanur GÜRBÜZ KAYIKCI
► Aile ve Çift Psikoterapisi Psk.Remzi KARAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Bireysel ve Grup Psikoterapisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
► Panik Atak Nedir? Ağustos 2014
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:59
Top