2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Amalgam (Metal) Dolgular Nasıl Değiştirilir?
MAKALE #17609 © Yazan Dt.Hatice Betül SAYLAR | Yayın Kasım 2016 | 12,447 Okuyucu
AMALGAM (METAL) DOLGULAR NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

1960’lı yıllarda en popüler dolgu tipi amalgam dolguydu.Civa ve gümüş karıştırılır,oluşturulan karışım ,çürük temizlendikten sonra dişte ki boşluğa tıkılarak yerleştirilirdi.

Günümüz teknolojisinde ,yapıştırma sistemleri geliştikçe, porselen dolgular ve kompozit dolgular en az metal dolgular kadar sağlam olmaya başlayınca bir de metal dolguların sistemik hastalıklara etkileri de ispatlanınca ,biz diş hekimlerinde, metal dolguların eskiyen ve kötü olanlarını değiştirmek zorunluluğu oluştu.

Peki,bu metal dolguları nasıl sökeceğiz? Çünkü, dolgu , dişten uzaklaştırılırken , ağıza civa ve gümüş parçaları dağılıyor; ve bu kolaylıkla yutulabilir.Peki, bunun çözümü nedir?
amalgam sökme protokolü…

ADA (American Dental Association ) tarafından kabul edilen amalgam dolgu sökme protokolü şudur:

• Hekim ve diş hekimi asistanı, gözlük,bone ve karbon filtreli maske takarlar.
• İşlem yapılacak diş dışında ki bölge, özel lastik örtülerle örtülür.
• Metal dolguyu sökecek kişiye oksijen maskesi takılmalıdır.
• Metal dolgunun söküleceği hekim koltuğunda kuvvetli aspiratörler olmalıdır.
• Ağız içine, metal dolgunun sökülen artıklarının dökülmemesi için gerekli tüm önlemler alınmasına rağmen, ağız içi, tedavi bitiminde metal bağlayan bir sıvıyla yıkanmalıdır.
• Kişi,tedavi öncesi ve sonrası C vitamini alabilir. Diş hekimi ,eğer uygun görürse bu tedaviyi nöralterapi ile lenf açılması eşliğinde yapar.

ADA (American Dental Association) bu protokolü oluşturmasında ki amaç,gelişen ve değişen yaşam koşullarında insanların vücutlarında metal istememeleridir.
Yaygınlaşan detoks programları da bu yargıyı destekler niteliktedir.

Peki dişlerimiz nasıl çürür?

Ağzımızda bulunan bakteriler çoğunlukla dişlerin ve dilin üzerindedir.

Ve özellikleri açısından şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir.

Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olur. Diş doktorlarının kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.

Uzun yıllar, nedeni bilinmeyen bir hastalık gözüyle bakılan diş çürüğünün günümüzde “çok sebebe bağlı bir hastalık” olduğu anlaşılmıştır. Diş çürüğünün başlıca 3 etkeni vardır:

Bakteri plağı (diş plağı adı da verilir)
Karbonhidratlı gıdalar (şeker, un... gibi)
Kişinin yapısal özellikleri. (örneğin diş yapısı, tükürüğün miktarı ve kalitesi)
Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, çürük ortaya çıkar.

Diş Çürüğü Nasıl Oluşur ve Nasıl İlerler?


Çürük, daima dişin yüzeyinden başlar ve ilerleyerek dentin tabakasına erişir. Dentin, mineden daha fazla organik madde içerir. Bu nedenle çürük bu tabakada daha çabuk yayılarak dentini bir burgu gibi deler, fakat çürüğün ilerleme hızı, kişiden kişiye ve dişten dişe çok değişir. Minenin çok sert ve kalın olduğu dişlerde çürük zor ilerlerken, minenin ince olduğu dişlerde çabuk ilerler.

Unutulmaması gereken bir husus da, dentinin dişin bir savunma organı olduğudur. Dentin içinde kanalcıkların ucunda odontoblast denilen yapım ve onarım hücreleri bulunur. Bu yapı çürük dentini tamir dokusu ile tıkayabilirler. Odontoblastlar adeta duvar işçileri gibi açık kanalların ağzını tıkarlar. Kendiliğinden olan bu savunma, bazen hızla ilerleyen çürük karşısında yetersiz kalabilir. Yavaş ilerleyen çürüklerde de dişi şaşırtıcı şekilde korur.

Dişimizin Çürüdüğünü Nasıl Anlarız?


Çürük ve oyulmuş bir diş, koyu renkli boşluğuyla kolayca tanınır. Fakat bazen çürük çukurcuğu gizli kalır ve diş hekimi ancak yardımcı tanı araçlarıyla (mesela diş röntgeni gibi) teşhis koyabilir. Dişdeki matlaşma ara yüzdeki çürüğün belirtisidir. Ağız kamerasıyla hekiminiz bunu hemen fark eder.

Çoğu zaman çürük, diş oluklarında ya da birbiriyle kesiştiği yerde, dişin boyun kısmında görülür. İki diş arasında kalan gizli çürükler uzun süre fark edilmez. Bu tür çürüklerde “kişi yumuşak bir şey yerken dişinin birden bire kırıldığından bahseder.’’

Diş çürüğünde diş hekimine gitmeyi gerektiren en önemli belirti genellikle ağrıdır. Ağrı, soğuk, sıcak, tatlı veya ekşiden olur. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir. Soğuk sıcak teması kesilince ağrıda ortadan kalkar. Çürük tedavi edilince soğuk, sıcak teması olsa da ağrı olmaz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Amalgam (Metal) Dolgular Nasıl Değiştirilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Hatice Betül SAYLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Hatice Betül SAYLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Hatice Betül SAYLAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Amalgam (Metal) Dolgular Nasıl Değiştirilir?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:55
Top