2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ofiste İkindi Kaçamakları
MAKALE #1768 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Ekim 2008 | 8,187 Okuyucu
OFİSTE İKİNDİ KAÇAMAKLARI


İştah sağlık ve moral göstergesidir. Sağlıklı ve mutlu insanların iştahı genelde dengeli olur. İştahınızın aşırı açık olması da kapalı olması da istenmeyen sağlıksız bir durumdur. Çalışan insanlar için İkindi saatleri iştah ile ilgili mücadelenin en zorlu dönemdir. Bu saatlerde gerek yoğunluktan, gerek günün sonu ve uzun bir süre olmasından iştahın ciddi bir şekilde açılması doğaldır. Beslenme programımızda gerekli ayarlama yapılmadığında ve İkindi öğünleri tatlıya bağlanmadığında bu durumlar bizlere tartıda endişe dolu zamanlar yaşatır. Ve bir süre sonra kıyafetlerimiz ile bedenimiz arasında bir uçurum oluştuğunu görürüz.

Beslenme tarzımızda yapacağımız ufak değişiklikler ile iştahımızı dengelememiz ve ona söz geçirmemiz mümkün. Böylece ofiste ikindi öğünleri kabusumuz olmaktan çıkar.


İKİNDİ KAÇAMAKLARINI ENGELLEYECEK BESLENME TÜYOLARI


Birinci kural- AZ VE SIK: İştah düşen kan şekeri ile birlikte artar. Az ve sık beslenerek kan şekerinizi dengeleyebilir ve iştahınızı kontrol altına alabiliriz. Günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmek kan şekerinin dengeli yükselip alçalmasını sağlar. İkindi öğünlerinde tehlikeli iştahlardan kurtulmuş oluruz.

İkinci kural- ZAMANINDA ÖĞÜN: Öğün atlamak iştahınızın dengesini bozan en tehlikeli durumdur. Çünkü öğün atlandığında, uzun süre aç kalmış oluruz. Buna bağlı düşen kan şekeri hem metabolizmamızı yavaşlatır, hem de iştahımızı anlamsız bir şekilde arttırır. İştahınızı dengelemek için öğün saatlerinizin arasını 2–3 saat olacak şekilde ayarlamalı ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamalısınız.

Üçüncü kural- YAVAŞ YEMEK: Yemeğinizi çok iyi çiğneyerek ve tadına vararak yemelisiniz. Hızlı yemek yemek iştahın tetiklenmesine yol açar. Çünkü tokluk sinyalleri beyine 20.dakikadan sonra ulaşmaya başlar. 5–10 dakikada sofradan kalkmanız iştahınızın bir süre sonra sinsice kabarmasına yol açacaktır. Yemeklerinizi yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.

Dördüncü kural- DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS: Yüksek glisemik indeksli besinler kan şekerini hızla yükseltir ve hızla düşürür. Bu durum da canınızın birden tatlı çekmesine neden olabilir. Bu duruma maruz kalmamak için, beyaz un ve beyaz şekerle yapılan yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçının.

Beşinci kural- POSA KAYNAKLARI: Posalardan yani liflerden fakir bir beslenme tarzı hem tokluk sürenizi kısaltır hem de kan şekerinizin daha kısa sürede düşmesine yol açar. Bu nedenle kurubaklagil, sebze ve meyve gibi posadan zengin besinleri öğünlerde tüketmeye özen göstermelisiniz. Posadan zengin bir diğer kaynak ise tam tahıl ürünleridir. Beyaz ekmek yerine tam buğday veya tam çavdar ekmeği tüketmeniz iştahınızı dengelemenize yardımcı olacaktır.

Altıncı kural- BOL SU: Öğün öncesi ve gün içerisinde mümkün olduğunca çok su içmek, iştahınızın azalmasına yol açar.

Yedinci kural- BOL SALTA: Öğünlerle birlikte bol salata yemek ve salatalarınıza yağ ve sirke ilave etmek sizi tok ve sağlıklı kılar.

İkindi kaçaklarını tatlıya bağlayacak seçenekler

Muz: İçerdiği triptofan isimli protein yapıtaşı ile iştahı bastırma özelliğine sahiptir. İkindi saatlerinde 1 adet muz yiyerek, yüksek kalorili ve kalitesiz yiyeceklerden kendinizi uzak tutabilirsiniz.


Peynir: Peynir hem protein, hem kalsiyum, hem de triptofan içeriği ile iştahınızı kontrol altına almanızı sağlayacak bir besindir. İkindi saatlerinde peynirli bir salata veya peynirli bir sandviç, hem karnınızı tok tutar hem de sağlıklı ve yeterli beslenmenize katkıda bulunur.

Fındık, Badem, Ceviz: Vücutta kan şekeri dengesinin sağlanmasında önemli rolü olan kromdan zengin bu kuruyemişler aynı zamanda yağ içerikleri nedeniyle de iştahınızın kontrolünü mümkün kılar İkindi öğünlerinde10–15 fındık veya 2–3 tam ceviz ile ikindi saatlerini tatlıya bağlamış olursunuz.


Meyve: Kuru meyveler gerek tüketim kolaylığı gerek yoğun tatlı tadı ile ikindi öğünlerinin vazgeçilmez misafirleridir. Ofis ortamının imkanları dahilinde taze meyveler de sağlıklı seçeneklerdir.


Simit: Sokak simidi üzerine serpiştirilen susamdan dolayı da beslenme açısından kalite ve çeşitlilik sağlayan sağlıklı bir atıştırmadır.

Kepekli bisküviler: Kepekli bisküviler kan şekerini ve iştahımızı dengeleyen pratik atıştırmalardır.

Sıkça sorulan sorular:
Sorular:

Soru: Diyet ürün ile diabetik ürün arasındaki fark nedir? Bu ürünlerin kullanımını öneriyor musunuz? Ürünler kullanılırken nelere dikkat edilmeli?
Cevap: Diyet ürün, enerjisi normal ürüne göre azaltılmış üründür. Diyet üründe özellikle şeker ve yağ miktarı azaltılarak yardımcı bir takım katkı maddeleri ile normal ürünle hemen hemen aynı lezzete daha az enerji içeren ürün oluşturulmuştur. Diabetik Ürün ise; Şeker hastaları için geliştirilmiş bir üründür. Basit karbonhidratlar dediğimiz karbonhidrat çeşitleri örneğin şeker,hızlı emilip kana geçerek diabetiklerde kan şekerin hızlı yükselmesine sebep olur. Diabetik ürün bu etkiden dolayı basit karbonhidrat içermeyen ürünlerdir.
Bu tür ürünlerin kontrollü bir şekilde kullanılmasından yanayım. . Diyet veya diabetik hiç kalorisi yok fazlası zarar etmez mantığında olmamalıyız. Ürünler kullanılırken her şeyde olması gerektiği gibi aşırıya kaçmadan ölçülü ve dengeli tüketmek gerekiyor.


Soru: Aspartam içeren tatlandırıcılarla üretilmiş diyet ürünlerin depresyon, şişmanlık, başağrısı, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uykusuzluk, kas spazmı, parkinson, kanser gibi yan etkileri olduğu söyleniyor. Bu konudaki görüşleriniz nedir?
Cevap: Hiçbir şeyi kullanmakta aşırıya kaçmamak gerekiyor. Aspartam, düşük kalorili bir tatlandırıcıdır. Normal şekerden 180-200 kat daha tatlıdır. Aspartam şeker alkol yapısında doğal bir ürün yapılan çalışmalar, normal günlük aspartam tüketiminin FDA ve diğer yetkililer tarafindan belirlenen kabul edilebilir günlük miktarların çok altında olduğunu göstermiştir

Soru: Şeker hastalığına yeni hastaların yakalanmasını engellemek amacıyla desteklenmesi gereken yaşam biçimi nedir? Konu dahilinde çalışılmakta olan proje var mı? Ailede, okulda, iş yerlerinde ne gibi önlemler alınmalıdır?
Cevap: Birinci ve en önemli yaşam biçimi sağlıklı kilo aralığını koruyacak yaşam biçimidir. Ne kadar çok kilonuz var ise, bel çevreniz ne kadar kalın ise şeker hastası olma riskiniz o kadar yüksektir. Sağlıklı kilo aralığında olmak için yeterli dengeli ve sosyal hayatımıza uygun planlı bir beslenme şekli oluşturmalıyız. Bunun için de her kesin özellikle ailesinde diabet hastası olanların bir diyetisyenden yardım alması gerekir. Ailede, okulda, iş yerlerinde sağlıklı ve besin değeri yüksek beslenme şekli benimsenmeli ve bunu sağlamak için sağlıklı ara öğün atıştırmalarına fırsat verilmelidir. Ve her zaman hareketli, ve aktif bir yaşama destek olunmalıdır.
Soru: Seker hastalığında uygulunun diyette şeker alımı nasıl ayarlanmalıdır? Günlük beslenme planı nasıl oluşturulmalı?
Cevap: Diabetik bir diyet programında basit karbonhidrat dediğimiz şeker hiç olmamalıdır. Karbonhidrat ihtiyacı kompleks karbonhidrat yapısında yiyeceklerin içeriğinden sağlanmalıdır. Kompleks ve sağlıklı karbonhidrat içeren yiyecekler; tam buğday, tam çavdar, entegre tahıl ürünleri, taze meyveler (kabuklu yenebilen meyveler kabukları ile tüketilmeli).
Günde 6 öğün beslenilmeli. Öğünler karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli olmalı, yeteri kadar vitamin ve mineral içermelidir. Öğünler arasındaki süre 2-3 saat olacak şekilde ayarlanmalı, öğün atlamaktan kaçınılmalıdır. Aşırı yemekten veya canım istemiyor diyerek yetersiz beslenmekten kaçınılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ofiste İkindi Kaçamakları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Ofiste Diyet Bıraktıran Bahaneler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ofiste İkindi Kaçamakları' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:23
Top