2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Özerklik Gelişiminde Ailenin Rolü
MAKALE #17702 © Yazan Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN | Yayın Aralık 2016 | 2,700 Okuyucu
Dünya ile ilgili, karşılaştığımız problemlerin ve bu problemler ile başa çıkma becerilerimizin temelinin çocukluk döneminde şekillendiğini düşünürsek, anne ve babalarının çeşitli zorluklar yaşayabilecekleri bu dönemle ilgili bilgilenmelerinin onlara önemli ölçüde yardımcı olabileceği düşüncesindeyim.

Doğdukları andan itibaren çocuklarımızla paylaştığımız her an onların kişilik özelliklerinde önemli rol oynamakta ve gelişimlerini birebir etkilemektedir. Bu nedenle ailenin özellikle bu ilk aylarda üstlenmiş olduğu sorumluluk, çocuğun ileriki yaşamı için ciddi önem taşımaktadır. Bebeklik döneminde doğuştan getirilen özellikler, çevre ile etkileşeceğinden, ilk aylarda bebekle güven verici ilişkiler kurmak bebeğin ileriki yaşamındaki ilişkileri için önemlidir.

İhtiyaçlarının anne ve baba tarafından sürekli ve tutarlı şekilde karşılanması, bebekte temel güven duygusunu geliştireceğinden, onun ileriki yaşlarında insanlara karşı davranış ve ilişkilerinin iyi yönde şekillenmesini ve yaşadığı olaylara karşı olumlu duygular geliştirmesini de sağlayacaktır.

Bebeğin ihtiyaçları karşılanırken elbette tutarlılık ve süreklilik önemlidir fakat çocuğun belli bir yaşa gelmesiyle, beklentilerinin karşılanması için beklemeyi öğrenmesi hem aile hem de çocuğun gelişimi için önemlidir.

Bir buçuk yaşından sonra ihtiyaçların kısa sürelerde bekletilerek karşılanması, bebeğe sabretmeyi öğrenmesinde yardımcı olabileceği gibi çocuğun kaygı ya da öfke duymadan sabredebilmesini ve ilerleyen yaşlarında da engellenmelere karşı daha dayanıklı olabilmesini sağlayabilecektir.

Bebekler dünyayı artık daha net algılamaya başladıklarında (bir buçuk - üç yaş arası) kendilerine bakım veren kişi olmadan da yaşayabileceklerinin ve ebeveynin isterse gidebileceğinin, gelmek istemezse de gelmeyeceğinin farkına varırlar. Bu her ne kadar fizyolojik bağımsızlık demekse de çocuk için bir bocalama dönemi olabilir. Dolayısıyla da çocuk için hem iyi hem kötü olabilir. Yine bu dönemlerde (bir buçuk - üç yaş), çocuğun dünya hakkındaki bilgisi arttıkça hem sosyal hem de fizyolojik becerileri de şekillenmeye başlar. Kendi başına yemeğini yiyebilir, tuvaletini kontrol edebilir, ayakkabılarını giyebilir ve hatta artık özerk bir birey olduğundan kendisine bakım veren kişiden uzak bir yerde oyun oynamak isteyebilir.

Bebeklikten çıkan çocuk, bir taraftan bir şeyleri başarmanın mutluluğunu yaşarken diğer taraftan da birtakım kaygılar geliştirebilir. ‘Yapabilirim” düşüncesiyle her şeyi kendi kendine yapmaya çalışan çocuk birden bire “Evet, ben artık yemeğimi kendim yiyebilirim, ayakkabılarımı kendim giyebilirim. Peki ya sevdiklerim bunları yapabiliyorum diye benimle eskisi gibi ilgilenmezse?” diye endişeye kapılıp, “ ...o zaman ben en iyisi bebek kalmaya devam edeyim” diye düşünebilir. Bu ve buna benzer durumlar çocuğa bakım veren kişi ve çocuk arasındaki ilişkinin ne kadar güvenilir olduğuna ya da bazen ikinci kardeşin dünyaya gelmesi ile artık eskisi gibi sevilmeyecek kaygısına bağlı olarak gelişebilir.

Eğer çocuğunuz böyle bir sürece girmişse, bu süreci biraz daha rahat geçirmesini sağlayabilmek adına bakım veren kişiye düşen görev; sabırlı ve sevgi dolu olmak çocuğa yapabileceklerinde destek olmak, kendisini daha iyi hissetmesini sağlamak ve en önemlisi yalnız olmadığını ve her koşulda sevildiğini belli etmektir.

Psikolog Zehra Ayça AYSEN

Bağımsız Psikologlar İnisiyatifi
Bağımsız Psikologlar İnisiyatifi; mesleğini sahiplenen, profesyonel ve etik ilkelere bağlı kalarak çalışan bir grup psikolog tarafından 22 Kasım 2009 tarihinde kurulmuştur. Okuduğunuz yazı, Bağımsız Psikologlar İnisiyatifi’nin toplumsal bilinçlendirme projesi dâhilinde kaleme alınmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Özerklik Gelişiminde Ailenin Rolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra Ayça AYSEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in Yazıları
► Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü Nedir? Psk.Zeynep CANBAŞ ÖZMEN
► Çocukta Özgüven ve Ailenin Rolü Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Çocuğun Eğitiminde Ailenin Rolü Fatih KILIÇARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukların Özerklik Gelişiminde Ailenin Rolü' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Rehabilitasyonda Psikolog Aralık 2016
► Panik Atak’la Yaşamak... Aralık 2016
► Otizm Nedir? Aralık 2016
► Anxsiyete (Kaygı) Nedir? Aralık 2016
◊ Çocuğum Engelli Aralık 2016
◊ Stres Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:40
Top