2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet Bağımlılığı
MAKALE #17740 © Yazan Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN | Yayın Aralık 2016 | 4,702 Okuyucu
İNTERNET BAĞIMLILIĞI

İnternet, ev ve iş ortamında günlük yaşamımızı değiştiren birçok etkinliği içermektedir. İnternetin iletişim, oyun, haber, bilgi paylaşımı, eğitim, alış-veriş, bankacılık vb. kullanım amaçları vardır. İnternetin kullanım nedenlerinden bazıları; arkadaş bulma, var olan tanıdıklarla iletişim halinde olma, ödevler için kullanım, hobiler ve kişisel ilgiler için bilgi arama, can sıkıntısını giderme ve problemlerden uzaklaşma için eğlenme, kendini ifade etme vb. şeklinde sıralanabilir. Özellikle bazı özel veya resmi kurumların internet ortamından da hizmet vermesi insan yaşamını kolaylaştırmakta ve başta zaman yönünden sıkıntı yaşayan bireyler olmak üzere, birçok kişiye fayda sağlamaktadır. İnternet, az ya da çok fark etmeksizin, çoğu kullanıcı tarafından gerekli ve önemli bir teknoloji olarak görülmektedir. Özellikle internetin, dünyanın bir ucundan diğerine mesafeleri ortadan kaldırarak ucuz ve kolay iletişimin yanında görsel iletişimi de içinde bulundurması, internetin vazgeçilmez ve çok faydalı bir iletişim aracı olarak kullanılmasını mümkün kılmaktadır.

İnternetin sağladığı kolaylıklar yanında, herkesin kullanımına açık olmasından dolayı ortaya çıkan problemler de söz konusu olabilmektedir. Güvenilir olmayan bilgiye ulaşma imkânı vermesi, internet üzerinden işlenen bilişim suçları, çocukların zararlı sitelere erişimi ve aşırı internet kullanımı internetin neden olduğu problemlerdendir.
Sağlıklı internet kullanımı; interneti, bilişsel ya da davranışsal bir rahatsızlık bulunmadan, makul miktardaki bir süre içerisinde, açık bir amaç için kullanmaktır. Sağlıklı internet kullanıcıları, internet iletişimiyle gerçek hayattaki iletişimi birbirinden ayırabilirler. Ancak interneti herkes bu şekilde zararsız olarak, ihtiyaçları ve amaçları doğrultusunda, gerektiği miktarda kullanmamaktadır. İnternet hakkındaki takıntılı düşünceler, tolerans, dürtü kontrolünün azalması, internet kullanımını durduramamak ve yoksunluk belirtileri gibi belirtiler sağlıksız internet kullanımını karakterize eden belirtilerdir.

Aşırı internet kullanımı fiziksel, sosyal, psikolojik birçok açıdan olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Sırt ağrıları, gözlerde kuruma, uyku bozuklukları, sosyal ilişkilerde bozulma, okul başarısında düşüş, aile içi ilişkilerde bozulma bu olumsuz sonuçlara örnek olarak verilebilir.

İnternet, öğrencilerin hem dostu hem düşmanı olabilmektedir. Ders çalışmak sıkıcı, internet ise eğlencelidir. İnternette aradığı bilgiye erişmek gençlerin derslerine olumlu katkıda bulunurken, ders dışında başka amaçlara yönelip internette kalma süresi uzadıkça ders çalışma süresi kısalmaktadır.

İnternet kullanımı arttıkça bireylerin kendilerini yalnız ve mutsuz hissetme ihtimali artar. Sosyal ağlara çok bağlananlar gündelik hayattaki kişilerarası ağa o kadar kolay bağlanamamaktadır. Sosyal beceri eksikliği, depresyon, yalnızlık internet bağımlılığının sonucu değil nedenidir. Gençlerde yalan söyleme, sorumluluklarını yerine getirmeme, uyku bozukluklarından kaynaklanan sorunlar, yüz yüze iletişim kurmada zorlanma gibi sorunlar görülebilmektedir.

Sanal ortamda kurulan ilişkilerin evliliklere de olumsuz etkisi olabilmektedir. Bireylerin gerçek ilişkilerinden daha fazla zaman ayırdıkları sanal ilişkileri olduğunda evlilik ilişkisi zarar görmektedir.

Bağımlılığını saklamaya çalışan alkoliklere benzer şekilde, internet bağımlıları da internette geçirdikleri süre hakkında yalan söylerler veya internette harcadıkları parayı saklamaya çalışırlar. Bu davranışlar güvensizlik yaratır ve uzun vadede ilişkinin niteliğine zarar verir.

Tedavi

Diğer bağımlılıklarda olduğu gibi internet bağımlılığında da ailenin ve kişinin bilgilendirilmesi ve uyarılması bağımlılığın önlenmesinde önemlidir. Bu sebeple tüm ailenin tedaviye katılımı gerekmektedir. Eğer internet bağımlılığının altında yatan başka bir hastalık varsa ilk olarak bunun tedavisi yapılır. Tedavide esas amaç bir yandan kişinin aşırı internet kullanım sebeplerini ortaya çıkararak bu sebepler üzerinde çalışmak, bir yandan da kişinin hayatını programlamak ve internet başında geçireceği zamanı azaltmak için dışsal kontroller geliştirmektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnternet Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nuray ŞAHİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nuray ŞAHİN'in Makaleleri
► İnternet Bağımlılığı Psk.Burcu BÜGE
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nazan PARLAK
► İnternet Bağımlılığı Psk.Saadet YAVUZBİLGE
► İnternet Bağımlılığı Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Dnş.Kemal TUNCER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İnternet Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obsesif Kompulsif Bozukluk Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:15
Top