2007'den Bugüne 92,756 Tavsiye, 28,304 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus ve Psikolojik Etkileri
MAKALE #17748 © Yazan Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN | Yayın Aralık 2016 | 3,440 Okuyucu
Cinsellik bireyin fiziksel, psikolojik ve sosyal yaşamının önemli bir parçasıdır. Cinsel aktivite yalnızca neslin devamı için yapılan biyolojik bir işlev değil, insanlar arası duyguların iletişimine yarayan ve zevk veren temel bir işlevdir.

Vajinismus, cinsel ilişki sırasında vajinanın dış 1/ 3'ünün spazmodik olarak kasılmasıdır. Bu kasılmalar istemsizdir. Klasik olarak en ağır şekli penis girişini imkansız kılar, yanıcı tarzda ciddi bir ağrıya neden olur. Ama vajinal kasların kasılmasına rağmen girişe olanak veren, ancak yine de aynı ağrı algısını oluşturan daha hafif derecelerde vajinismuslar da vardır. Vajinismus, bir cisim yaklaştığında oluşan göz kırpma refleksine benzetilmiştir, acıdan ve penisin girişinden korkmaya bağlıdır.

Vajinismus (ilişkiye girememe) probleminin sebebi psikolojiktir. Burada kişinin tamamen kendi düşüncesinde ve kafa yapısında oluşturduğu aklında canlandırdığı unsurlar ile yarattığı ortamdan kaygı duymaktadır. Normalde böyle bir süreç yoktur. Eğer fiziksel bir sorun var ise zaten bu fiziksel bir engel olarak değerlendirilir. Jinekolojik muayene ile tespit edilerek gereği ne ise ameliyat, ilaç veya başka bir yöntemle bu giderilir. Çünkü vajinismus, hiçbir fiziksel engel olmadan kişini ilişkiye girmesini engelleyici hiçbir neden olmadan bu durumu yaşaması olarak tanımlayabiliriz.

“İlişkiden korkma” şeklinde kendisini gösteren vajinismus için buz dağının görünen kısmı olduğunu söyleyebiliriz. Kişilerde ortaya çıkan bu semptomatik duruma eşlik edebilen psikolojik problemlere örnek olarak şunları gösterebiliriz.

Depresyon

Pek çok vajinismus hastasında görülen depresyon, yani ‘içe çökkünlük hali’ dönemsel periyodlarda veya daha ağır şekillerde uzun süreli olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Sosyal Fobi

Sosyal fobinin en belirgin özellikleri: Sosyal hayattan uzak durma, toplum içinde bulunmaktan korkma ve çekinme, toplum içinde bazı aktivitelerden korkma ve çekinme, kendi kabuğuna çekilerek bir yaşam sürme, yeni aktivitelerden kaçınma, yeni kişi ve ortamlardan uzak durma şeklindedir.

Fobiler (içsel korkular)

Yaptığımız gözlemler sonucunda pek çok vajinismus hastasında içsel korkuların olduğunu gördük. En sık olarak: Karanlık, yalnızlık, iğne, kan aldırma, muayene, dişçi, kedi, köpek, yükseklik, asansör korkuları gibi fobiler karşımıza çıkmaktadır.

Somatoform bozukluk

Kısaca ‘İçsel sıkıntıların bedensel ifadeleri’ olarak tanımlanan somatoform bozukluklar vajinismus hastalarında yaygın olarak görülebilmektedir. Fiziksel sıkıntılar (uyuşma, karıncalanma, değişik yerlerdeki ağrılar, boğazda düğümlenmeler gibi) hiçbir organik hastalığa bağlanamaz ise genelde psikolojik orijinlidir.

Panik atak

Vajinismus hastalarının bir kısmında panik atak da mevcuttur. Zaten ilişkide ortaya çıkan tabloyu bir ‘panik atak benzeri durum’ olarak değerlendirebiliriz.

Obsesif Kompulsif Hastalık (OKB, Saplantı Takıntı Hastalığı)

Aşırı titizlik, sık sık elini yıkama, temizlik yapma, batıl inançlara ve saplantılara bağlı şekilde yaşama gibi daha pek çok bulgu ile kendisini gösteren obsesif kompulsif hastalıklar pek çok filme dahi konu olmuştur ve bazen vajinismusa da eşlik eden bir hastalık durumudur.

Hipokondriyazis

‘Hastalık hastası’ şeklinde tanımlanan hipokondriyak hastalar kendileri ile ilgili çeşitli problemler üretip doktor doktor dolaşmaktan kaçınmazlar. Sürekli bir yerlerinden şikâyetleri vardır. Vajinismus hastalarında bu patoloji nadiren görülür.

Genel anksiyete bozukluğu

Genel anlamda ‘kaygı bozukluğu’ olarak da bilinir. Vajinismus da zaten anksiyete bozuklukları içinde yer alır. Genel anksiyete bozukluğuna sahip kişilerin hayatlarında pek çok korkuları bulunmaktadır.

Madde kullanımı

Nadir de olsa sigara ve alkol kullanımı olabilir. Pek çok hasta dost tavsiyelerini dinleyerek yalan yanlış şekilde alkol alımı sonrasında eşleri ile ilişkiyi denerler. Sonuç yine hüsrandır. Alkol alımının sıklaşması ile alkole bağımlı hale gelen vajinismus hastaları televizyondaki haber bültenlerine konu olmuştur. Ülkemizde nadir de olsa, daha ötesi maalesef bu amaçla uyuşturucu kullanımını deneyen hastalar da mevcuttur.

Vajinismus profesyonel destek almadan geçebilir mi?

Gözlemlenen vakaların %60’a yakını yaklaşık bir aylık bir zaman diliminde kendi kendine çözülebilmektedir. Kalan vakalar içinde çok küçük bir yüzde ilerlemiş zamanlarda deneme-yanılma yöntemleri ile bazen çözülebilmekte ve kişiler kaygı ve endişelerini aşabilmektedir. Fakat geriye kalan kısmın profesyonel destek alarak sorunlarını çözümlediği açıkça görülmektedir.

Seans süreleri kişiden kişiye, yaşanılan travmaya, problemin ve ilişkinin kalitesine göre değişiklik göstermektedir.

Seanslarda uygulanan yöntem genellikle bütüncül (holistik ) terapi yöntemidir. Bu yöntemle çocukluk çağlarından itibaren süregelen yanlış bilgili ve davranışların düzeltilmesi amaçlanır.

Yanlış davranışların yerine doğru duygu ve davranışların geliştirilmesi cinsel sorunların çözümünde anahtar rol oynamaktadır.

Unutulmaması gereken önemli bir konu ise Vajinismus probleminin bir çift problemi olduğudur.

İnsan davranışı ve cinselliği bedensel, psikolojik ve sosyal koşullardan etkilenir. Cinsellik denince ilk akla gelen iki kişinin sevişmesidir, oysa cinsellik çok boyutludur. Dünya Sağlık Örgütü'nün Cinsel Sağlık tanımı; Cinsellik, fiziksel, duygusal, entelektüel ve sosyal yönlerin kişiliği, iletişimi ve aşkı zenginleştirici etkilerinin bileşiminden oluşur. Herkesin cinsel bilgilere ulaşma ve cinsel ilişkiyi zevk için ya da üreme amacıyla yaşama hakkı vardır. Cinsel bir varlık olarak insanın sadece bedensel değil; duygusal, düşünsel ve toplumsal bütünlüğünü sağlayan, kişilik gelişimi, iletişim ve sevginin paylaşımını olumlu yönde zenginleştiren ve arttıran sağlıklılık halidir”.

Cinselliği karşılıklı saygıya dayalı, mutlu ve güvenli ilişkiler ağında yaşama, bireyleri zenginleştirir.

Her çeşit doğru/yanlış bilginin ortalıkta dolaştığı günümüzde, kendini, bireysel, sosyal, cinsel kimliğini var edecek olan çocuğun, ailesinin uygun rehberliğine daha çok ihtiyacı vardır. Aileleri tarafından yeterince bilgilendirilmeyen, desteklenip denetlenmeyen ergenler, ‘cinselliğini yaşama özgürlüğü’, ‘aşık olma’, ‘sevgili olma’ adları altında, deneyerek yanılarak, kendilik değerlerinden kaybederek cinselliklerini keşfetmeye çabalamakta ya da cinselliği değersizleştirerek, ayıp, günah varsayarak sağlıklı paylaşıma yönelememekte, mutluluğu üretememekte, yaşam enerjisinden kaybetmektedirler.

Birey cinsel bir sorun ya da bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığında sorununun çözümü ya da getirilecek her türlü tedavi yaklaşımında da bu üç temel unsurun göz önünde tutulması gerekir. Artık tüm dünyada kabul edilmiş olan modern tedavi yaklaşımları insanı bio-psikososyal bir varlık olarak tanımlamakta ve tüm tedavi stratejilerini bu temel saptama üzerine kurmaktadır. Kuşkusuz bu yaklaşım insan cinselliği ve cinsel yaşam sorunları için de geçerlidir. Cinsel yaşama ilişkin sorunların çözümünde yalnızca tıbbi bir yaklaşım getirmek yeterli olmadığı gibi yalnızca psikolojik ya da sosyokültürel bir yaklaşımda yeterli olmayacaktır.

Cinsel sağlık, genel sağlık açısından toplumu en çok ilgilendiren konulardan biridir. Cinsel sağlığın bozulması sadece fiziksel sağlığın kesintiye uğraması ile sonuçlanmaz. Gerek kadın gerekse erkekte halkalar halinde ruhsal sağlığın, ardından aile sağlığının ve sosyal sağlığın da bozulması söz konusudur. Bu sebeple cinsel sağlığın korunması oldukça önemlidir.

Zehra Ayça AYSEN
Uzman Klinik Psikolog
Kişisel Gelişim Psikoterapi Merkezi "Direktör"
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus ve Psikolojik Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zehra Ayça AYSEN Fotoğraf
Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN
KKTC (Kıbrıs) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zehra Ayça AYSEN'in Yazıları
► Deprem ve Psikolojik Etkileri Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Pandeminin Psikolojik Etkileri Psk.Furkan YAVUZ
► İşsizliğin Psikolojik Etkileri Psk.Furkan YAVUZ
► Coronavirüsün Psikolojik Etkileri Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Psikolojik Travma ve Etkileri Psk.Burçak ÖZDEMİR
► Sünnet ve Psikolojik Etkileri Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Vajinismus ve Psikolojik Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Rehabilitasyonda Psikolog Aralık 2016
► Panik Atak’la Yaşamak... Aralık 2016
► Otizm Nedir? Aralık 2016
► Anxsiyete (Kaygı) Nedir? Aralık 2016
◊ Çocuğum Engelli Aralık 2016
◊ Stres Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:59
Top