2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kış Sebzeleriyle Sağlıklı Beslenme
MAKALE #17785 © Yazan Dyt.Güler ENGİN | Yayın Ocak 2017 | 2,715 Okuyucu
Mevsimsel beslenme gün geçtikçe hayatımızda ivme kazanıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık sık kapımızı çaldığı şu günlerde beslenmenin hastalıklardan korunmada ki yararı da su götürmez bir gerçek. Hepinizin aman hastalanmadan şu kışı bir geçirsem dediğini duyar gibi oluyorum . O zaman ne yapmalıyım sorusunun cevabını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Kış mevsimi kar kıyamet bizi zorlasa da vücudumuzun sağlıkla çalışması için olanca güzel sebze ve meyvesiyle de hizmetimize verilmiş. Peki vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşılayarak bağışıklık sistemimizi güçlendirecek kış sebze ve meyveleri hangileri? Bu mevsimin vitamin deposu besinlerinin başında brokoli, ıspanak, karnabahar, pırasa, kereviz, lahana, havuç gelmektedir. Yüksek antioksidan içeriğine sahip bu sebzeler içinde bulunan fitokimyasalların yardımıyla vücudumuz için zararlı olan serbest radikallerle savaşır. Yani diğer besinler yoluyla aldığımız kanserojen maddeleri etkisiz hale getirir. Kış sebzeleri vücudumuzun düzenli çalışması için gerekli olan A, C, E, vitaminlerinden ve demir, kalsiyum, potasyum, fosfor gibi mineral maddelerden de zengindir. Örneğin her gün yenilen orta boy bir kivi günlük C vitamini ihtiyacımızın yarısını karşılar. Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim günlük C vitamini ihtiyacımız;

19 yaşından büyük kadınlarda günlük 75 mg
Aynı yaş grubu erkeklerde günlük 90 mg
Sigara kullanıyorsanız +35 mg
Gebelik döneminde 80 – 85 mg
Emzirme döneminde ise 115 – 125 mg a kadar çıkabilir.

C vitamini vücuda alınan demirin emilimini iki kat arttırır. Ispanak yıllarca Temel Reis gözünden şaşırtıldığımızın aksine demir içeriği önemsenmeyecek kadar azken C vitamini açısından oldukça zengin bir sebzedir. C vitamini ısıl işlemle etkisiz hale geldiğinden ıspanağı pişirmek yerine salatalar ilave edersek özellikle kırmızı et içeren yemeklerin yanında maksimum biyoyararlanım oluşturmuş oluruz.

E vitamini, antioksidan etkisiyle vücut hücrelerini serbest radikallerin tahrip edici etkisine karşı koruyan diğer bir vitamindir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu virüs ve bakterilere karşı daha dayanıklı hale getirir.
Ayrıca hücrelerle etkileşime geçerek, vücudun önemli fonksiyonlarının gerçekleşmesine yardımcı olur. Peki E vitamininden zengin besinler hangisidir. Biraz önce de belirttiğimiz üzere ıspanak ve kivi C vitaminin yanında yüksek miktarda E vitamini içermektedir.

Siz de yoğun iş temposu arasında bunları hazırlayamam diyenlerdenseniz yanınıza alacağınız ve ara öğün olarak sağlıkla atıştırabileceğiniz 10 -12 adet badem de E vitamini ihtiyacınızın % 30’unu karşılar. 100 gram badem günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık 1.5 katını karşılar. Çok az miktarda kolesterol ve sodyum içeren bademin diğer besin değerleri ise şu şekilde: 100 gram badem günlük demir ihtiyacının %21’ini, kalsiyum ihtiyacının %26’sını, folat ihtiyacının %12’sini, magnezyum ihtiyacının &67’sini, fosfor ihtiyacının ise %48’ini karşılar. Aynı zamanda potasyum, bakır, çinko, manganez ve selenyum mineralleri bakımından oldukça zengindir. 100 gr badem 575 kalori içerdiği de unutulmamalıdır.

Kış sebzelerinden bahsederken mevsimin şahı havuçtan bahsetmezsek hatırı sayılır bir vitamin olan vitamin A’ ya haksızlık etmiş oluruz. Yapılan araştırmalar da, havucun, süratle kan yapıcı, kuvvetlendirici, ishal kesici, kabızlık giderici, mide ve bağırsağın yakın dostu, safra akıtıcı, karaciğeri kuvvetlendirici ve yeri doldurulamayan bir sebze olduğunu söylüyor. Anemik hastalar , için günde iki kez havucun çiğ olarak yenilmesi bu şekilde tüketim tercih edilmediği durumlarda ise rendelenerek tüketilmesi önerilir. Ancak A vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğundan vitaminin vücutta aktif hale gelebilmesi için bir tatlı kaşığı zeytinyağıyla karıştırılarak tüketilmesi önerilir.

A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirdiğini, karaciğer deformasyonel hasarında ise kendi kendini tamir imkanı verdiğini, vücuttaki üre asidi, ürat tuzları, benzeri yorgunluk maddelerini, diğer zehirleri idrarla dışarı attığı yapılan araştırmalarla literatüre dahil olmuştur. Havucun içerdiği A vitamini sayesinde, cilde temizlik ve pembelik verdiğini ve gözlerin sıhhatli kalmasını sağladığını , kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara havucun çok fayda verdiğini, her gün yenen bir havucun da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indirdiğini bildiriyor.Havuçta bulunan beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Havuç, düzenli olarak yenildiğinde, sigara içen kişileri de içermek üzere, bedenin akciğer kanserine yakalanma riskini oldukça indirgemektedir. Ayrıca havucu sık ve bol tüketen kişilerin gırtlak, mesane (idrar kesesi), rahmin boyun bölümü, kalın bağırsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma riskinin %50 oranında; menopoz döneminin sonrasını yaşayan kadınlarda, göğüs kanserlerine yakalanma riskini %20 oranında azaldığı yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır

100 gr. taze havucun içerdiği önemli besin değerleri şunlardır:
30-42 kalori; 1,1 gr. protein; 9,7 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; l gr. lif; 36 mgr. fosfor; 37 mgr. kalsiyum; 0,7 mgr. demir; 47 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum: 23 mgr. magnezyum; 8.115-11.000 IU A vitamini: 0,06 mgr. B1 vitamini; 0,05 mgr. B2 vitamini; 0.6 mgr. B3 vitamini: 0.15 mgr. B6 vitamini: 7,6 mcgr. folik asit: 6-8 mgr. C vitamini ve 0,6 mgr. E vitamini..

Diğer kış sebzelerinden de kısaca bahsetmek gerekirse, kereviz içeriğinde bulundurduğu fitalid adlı madde sayesinde stres hormonunu azaltırken, karnabahar idrar yolları enfeksiyonları için bulunmaz bir nimettir. Bütün bu sebze ve meyvelerin vitamin ve mineral içeriği yanında içerdiği yoğun posa bağırsaktaki zararlı mikroorganizmaların yaptığı tahribatı da önleyerek kabızlığı giderir.

Yazdığımız makale üzerinde bir özet planlaması yapacak olursak kış meyveleri ve sebzelerinin vücut için faydaları saymakla bitmiyor.Her zaman tüm danışanlarıma da anlattığım gibi açlığımızı abur cubur tüketerek bastırmak yerine yeterli ve dengeli beslenerek tüm sebze ve meyveleri kullanalım ki vücudumuzu hem bağışıklık adına korumuş olalım hem de gereksiz kalori alımını önlemiş olalım.Tabi ki unutmamız gereken bir ek daha; bu yazımızdan sonra meyve ve sebzeleri beslenmemiz de bir kat daha fazla ağırlık veriyoruz fakat tüm meyve sebzeleri mevsimine göre tüketmeyi ihmal etmiyoruz!!:))

önem arz eden meyve ve sebzeleri detaylı anlatımını yapmış olsam da kış meyve sebzeleri bu kadarla kalmıyor.Bilinçli ve mevsiminde beslenmek adına daha net bilgiye ulaşmak adına bir ek de kış meyve ve sebzelerinin tümü için ayırıyorum;

KIŞ SEBZELERİ:
Bal kabağı
Brokoli
Brüksel lahanası
Havuç
Ispanak
Kabak
Karalahana
Kereviz
Kırmızı ve sarı soğan
Lahana
Marul
Mantar
Maydonoz
Tere
Turp
Sarımsak
Patates

KIŞ MEYVELERİ:
Armut
Ayva
Greyfurt
Kivi
Elma
Mandalina
Nar
Portakal

Ulu önder Mustafa Kema’lin güzel özdeyişiyle yazıma son verirken sağlıklı beslenmenin en yakın arkadaşını düzenli fiziksel aktivite olduğu gerçeğini göz ardı etmememiz gerektiğini de hatırlatmak isterim.
Sağlıcakla Kalın
Dyt Güler Engin
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kış Sebzeleriyle Sağlıklı Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Güler ENGİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Güler ENGİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Güler ENGİN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Güler ENGİN'in Yazıları
► Sağlıklı Beslenme Dyt.Özge KARABAĞ
► Sağlıklı Beslenme Dyt.Zeynep HASOĞLU
► Ramazanda Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Probiyotikler ve Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kış Sebzeleriyle Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:14
Top