2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Ayında Beslenme
MAKALE #178 © Yazan Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT | Yayın Ağustos 2007 | 6,645 Okuyucu
Oruç tutmak dinimizin getirdiği farzlarından birtanesidir . Yaklaşık 1 ay kadar süren bu sürede beslenme programı biraz daha özen istemekte, biraz daha dikkat gerektirmektedir. Zira dikkat edilmediği zamanlarda , uzun süreli açlık sonucu birden ve fazla yemek yemek beraberınde bir çok sorunuda ortaya çıkaracaktır. Yapılan çalışmalar sonucu açlık sonrası hızlı ve fazla yemek yemenin kalp krizi riskini arttırdığını göstermiştir.Uzun süren açlık sonrası yaklaiık 12 saat ,metabolizma az enerji harcar, vücut hareketlerinde yavaşlama oluşur, bazal metabolizma hızı düşer,Bu nedenle ramazan ayında doğru beslenme programı uygulanmazsa kilo alma kaçınılmaz olur.
Oruç tutanların ortak bir sorunu vardır ki genelde herkes şu dertten yakınır " çok fazla yedim hazmedemiyorum" yada "ramazan süresince çok fazla kilo aldım".
Ramazan ayımızı küçük püf noktaları ile sorunsuz geçirmemiz mümkündür.
Genelde 5 yada 6 öğün olan beslenme sayımız ramazan ayında 2 yada 3 e düşmektedir. Bunun sonucunda kişilerin beslenme şekilleride değişmiş olur.
Bu mübarek ayda öğünlerimiz 4 yada 5 olacak şekilde düzenlenmelidir. Sahursuz bir ramazan düşünülemez.Mutlaka sahura kalkılmalıdır. Zira açlık zamanı uzar ve bunun sonucunda hem kan şekerinde problemler oluşur hemde açlık hissinin daha çok artması ile iftarda tıka basa yeme durumu meydana gelir.Sahur zamanı çey yada süt,peynir,zeytin,domates,salatalık,birkaç ceviz içi, yumurta, kepekli ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı en ideal olanıdır. iftarda birden karın doyurmak sakıncalıdır. mutalak yemek araları verilmelidir.
İftarı bir bardak suyla yanında bir zeytin yada hurma ile açtıktan sonra 1 kase çorba içip 15 dk kadar beklenilmelidir. Sonuçta tokluk merkezimiz bu süreç içerisinde uyarılacaktır ve aşırı açlık hissi biraz daha dizginlenecektir. 15 dk sonra ana yemek ( ızgara et ,köfte,tavuk ,kurubaklagil,etli yada etsiz sebze yemekleri , pilav, makarna , erişte ,salata ,yoğurt,ayran,cacık gibi besinlerden oluşan yemekler daha idealdir) küçük porsiyonlar halinde tüketilebilir. Ekmeğin mutlaka kepekli ekmek olmasına özen gösterilmelidir. Lif oranı zengin besinlerin tüketimi ile konstipasyon(kabızlık) problemide önlenmiş olur. Yine midenin tıka basa doldurulmamasına özen gösterilmelidir.Yemekler iyi çiğnenerek yavaş yavaş yenmelidir. Bu öğünden sonra da birbuçuk saatlik bir öğün arası verilmelidir. İftar sofralarının vazgeçilmezi olan tatlılarımızın baklava, şöbiyet, sargı burma, kadayıf gibi ağır hamur tatlıları yerıne sütlaç,güllaç, komposto puding , muhallebi gibi hafif tatlılardan oluşması tercih edilmelidir. Tercihen bu tatlıların yapımında yapay tatlandırıcılardan faydalanılabilinir. Ana yemek tüketiminden bir bucuk saat geçtikten sonra 3. öğünümüz hafif bir sütlü tatlı yada meyve yiyerek geçirilebilir.
Ramazan ayında su tüketimi de oldukça özen gösterilmesi gereken diğer bir durumdur. Gün içindeki su kaybını mutlaka sahurda ve iftar sonrası bol bol içerek telafi etmek gerekir.
Bazı özel durumlarda oruç tutulması sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Oruç tutulması sakıncalı olan durumları şöyle sıralayabiliriz ; hipoglisemi ve diyabet hastalığı gibi uzun süre aç kalması sakıncalı olanlar , karaciğer yetmezliği, böbrek hastalığı ,psikolojik bozukluklar , akli dengesizlikler, hipertansiyon , gelişme çağındaki çocuklar, gebe ve emziren anneler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazan Ayında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gamze KAÇAR BOZKURT Fotoğraf
Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
Antalya
Diyetisyen
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT'un Yazıları
► YENİRamazan Ayında Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Görkem MERCAN
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Dilan DALGIÇ
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Erinç KUTLU
► Ramazan Ayında Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ramazan Ayında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yaşlılık Beslenmesi Kasım 2007
► Kanser ve Beslenme Ekim 2007
► Yeşil Çay Eylül 2007
► Beslenme ve Sağlık Ağustos 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:56
Top