2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir?
MAKALE #17801 © Yazan Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK | Yayın Ocak 2017 | 2,988 Okuyucu
Ülkemizde oldukça sık görülen, her geçen gün rastlanma sıklığı artan, yeni evli çiftlerin hayatını bir kabusa çeviren bir sorun “vajinismus”.
Vajinismus, cinsel ilişki sırasında, vajinal girişte istemsiz bir spastik kasılmaya neden olan ve bu nedenle cinsel ilişkiye izin vermeyen bir bozukluktur. Vajenin etrafındaki kasların kasılması, tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, panik hali yaratır. Kadınlar bacaklarını sıkıca kapatır ve elleri ile eşlerini iterler. Halk arasında “evli bakireler”, “tamamlanmamış evlilik”, “cinsel fobi” olarak yorumlanır.
Vajinanın giriş bölümünde 2 cm’lik düz kaslardan oluşan kısım gergin ve serttir. Bu nedenle cinsel birleşmeye olanak vermez. Penis vajinaya giremez.
Vajinismuslu kadınlar cinsellikle ilgili konuşmayı sevmezler, cinselliği iğrenç olarak algılayabilirler. Vücutlarının eşleri tarafından beğenilmeme korkusu yaşayabilirler, vücutları ile barışık değillerdir. Eşleri tarafından terkedilme ve güvensizlik duyguları yaşayabilirler.
Bazı cinsel terapistler tarafından yapılan tanımlardan birisi de vajinismusun ilk gece korkusu olduğu şeklindedir. Gerçekten de bizim ülkemizde, vajinismus genelde ilk gece hakkında anlatılan abartılı söylemler neticesinde gelişmektedir. Yani ilk gece korkusu vajinismus sorununun en sık sebebidir. İlk gecede aşırı derecede ağrı, acı ve kanama korkusu vajinismus hastalarında hat safhadadır. Bu yüzden vajinismus ‘ilk gece korkusu’ veya ‘gerdek gecesi korkusu’ olarak da bilinir.
Vajinismus sorunu, bazı durumlarda bir veya birkaç kez ağrılı ve kasılmalı cinsel birleşmeden sonra, hiçbir şekilde ilişkiye girememe şeklinde kendisini gösterebilir. Kişi ilişkide acı çekme duygusunu bu şekilde bilinçaltına iyice yerleştirmiş olacaktır. Artık her ilişkide acı çekme düşüncesi yerleşerek, ‘negatif bir koşullanma’ şeklinde zihne yerleşmektedir. Bu negatif koşullanma da ilişki sırasında kasılma sonucunda gerçekten de acı hissine neden olmaktadır.
Vajinismusa neden olan önyargılar;
- İlk birleşme her zaman acı verir.
- Kızlık zarının yırtılması çok acı verir. Kızlık zarının korunması gerektiği konusundaki şartlanmalar.
- Cinsellik erkeklerin ihtiyacıdır.
- Cinsellik kadınlar için zorunludur.
- Erkekler potansiyel tehdit kaynağıdır.
Vajinismuslu kadınların ortak özellikleri; Her şeyin en kötüsünü düşünme eğilimindedirler. Aileye bağımlıdırlar. Çocuksu bir kişilikleri vardır. Çocukluktan kalma korkuları sık yaşarlar. Kaygılı ve tedirgin bir ruh halleri vardır. Yetişkinliği ve evliliği kabul etmekte zorluk yaşarlar. Bedenleri ile ilgili hoşnutsuzlukları vardır. Ya çok çabuk güvenirler ya da güven duymakta zorluk çekerler. Güven duyguları zedelenmiştir.
Cinsel terapiye başvuran danışanların en sık görülen nedenleri;
Cinsel bilgi eksikliği,
Geçmişte cinsel tacize ya da tecavüze uğrama,
Kızlık zarının yırtılması sırasında korkunç bir acı duyulacağı fikri,
Ağrı ve acı duyulacağına dair inanışlar,
Ağrı eşiğinin düşük olması,
Utanma ve cinsel duygularda baskı,
Baskıcı ve otoriter baba,
Zayıf, güçsüz ya da baskın anne,
Pasif, bağımlı ya da aşırı anlayışlı koca,
Genç kızlık döneminde cinselliğin pis ve kötü olduğuna dair yanlış eğitim tarzı,
Katı ahlak kuralları ya da tabuları,
Cinsel organının giriş yerinin bilinmemesi,
İlk gece korkusu,
Gebe kalma korkusu,
Kızlık zarının korunması gerektiği fikrinin yaşattığı gerginlik,
Vajinismusun görülme sıklığı; Cinsel terapi merkezlerine başvuranlar arasında en sık rastlanan şikayetlerden biridir. Ne yazık ki ülkemiz genelinde en sık yaygın ve yüksek oranda görülen bir hastalıktır. Dünya genelin de vajinismus görülme sıklığı %1-2 düzeyin de iken, bu oran ülkemizde %7-10 civarındadır
Primer vajinismus istemsiz vajinal kasılmalar nedeni ile hiç cinsel ilişkiye girememe durumuna verilen isimdir. Primer vajinismusu olan kadınlar hayatları boyunca hiç ilişkiye girememişledir; diğer bir tabir ile halen bakiredirler. Vajinismus hastası olan kadınların büyük çoğunluğu primer vajinismustur.
Çok daha nadir durumlarda normal bir şekilde cinsel hayatı olan kadınlar, daha sonralarda eşleri ile ilişkiye girememe şikayeti ile hekime gelebilmektedirler. Bu duruma “sekonder vajinismus (ikincil vajinismus)” adı verilir. Sekonder vajinismus hiç ilişkiye girememiş olan çiftlerin sahip oldukları “primer vajinismus (birincil vajinismus)” durumundan daha az rastlanılan bir cinsel işlev sorunudur. Seconder vaginismus daha sıklıkla zor bir doğum, ağrılı veya travmatik kürtaj gibi bir jinekolojik girişim, taciz veya tecavüz sonrasında, eşe veya evliliğe bağlı faktörlerden dolayı gelişebilmektedir.
Vajinismus nasıl anlaşılır?
Vajinismus hastaların cinsel öykülerinin alınması ve daha sonrasında yapılan basit bir jinekolojik muayene sonucunda rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Hastalar cinsel ilişki sırasında ön sevişmeden zevk aldıklarını, cinsel birleşme (penetrasyon) anı gelene kadar güzel bir şekilde rahatladıklarını ve vajinal ıslanmalarının olduğunu, ancak tam penis vajina içine gireceği sırada birden kendilerini kastıklarını, ıslanmalarının azaldıklarını, eşlerini itip bacaklarını kapatarak ilişkiyi sonlandırdıklarını ifade etmektedirler. Vajinismus hastası olan kişiler cinsel birleşme anı geldiğinde hissettikleri bu korkuyu da anlamlandıramadıklarını söylemektedirler.
Vajinismus nasıl tedavi edilir?
Vajinismus %100 tedavisi olan bir cinsel işlev bozukluğudur. Terapi sürecinin ilk aşaması bu soruna neden olan unsurların (travma, yanlış bilgiler, cinsel tabular vb.) belirlenmesi ve kişi üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmaya çalışılması ile başlar.
İkinci aşama ise bilişsel yeniden yapılandırma aşamasıdır. Bilişsel yeniden yapılandırma ile bilinçdışındaki cinsellik ile ilgili oluşan yanlış şemaların (düşünce ve önyargıların) yenileri ile değiştirilmesidir. Böylelikle birey zihinsel olarak cinselliğe kendini hazırlamış olur.
Üçüncü aşama ise bireye özel egzersiz ödev programının hazırlanmasıdır. Bu aşamada bilişsel olarak cinselliğe hazırlanmış ve yanlış inanışları ortadan kaldırılmış olan kişinin fiziksel olarak da cinselliğe adaptasyonu sağlanmaya çalışılır. Zaman zaman erkeğin de dahil olduğu bu aşama genellikle terapi sürecinin son aşamasıdır. Ödev ve egzersizlerin düzenli uygulanması ile kısa sürede çift başarılı bir cinsel beraberlik yaşayabilir ve vajinismusun üstesinden gelebilir.
Vajinismus ve Hipnoz
Hipnoz tedavileri vajinismus tedavisinde kullanılan alternatif yöntemlerden birisidir. Hipnoz tedavisindeki amaç; kişinin rahatlaması, gevşemesinin sağlanması, öz güveninin arttırılması, bazen de cinsel ilişkiyi hayal ettirerek bilinçaltındaki korkuların giderilmesidir. Hipnoz tedavileri vajinismus hastalarının sorunlarından kurtulmalarını hızlandırmakta, tedavileri kolaylaştırmaktadır. Hipnoza bağlı olarak hastanın uyumu da artmaktadır. Tüm bu nedenlerle vajinismusta hipnoz tedavisi yapılabilir. Hipnoz hiçbir zaman hiçbir psikolojik sorunun giderilmesinde tek başına bir tedavi seçeneği değildir. Vajinismusta da ancak bilişsel-davranışsal cinsel terapilere ek olarak uygulanıldığı zaman değerlidir, anlamlıdır.
Düzenli bir terapi süreci sonunda vajinismus tedavisinde kesin sonuca her zaman ulaşılmaktadır. Bunun için genellikle 6 – 8 seans yeterli olmaktadır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel İnciler BİRTÜRK Fotoğraf
Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK'ün Makaleleri
► Vajinismus Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Vajinismus Nedir Psk.Erdim Hasip HAKVERİR
► Vajinismus Nedir? Psk.Nihal ARAPTARLI
► Vajinismus Nedir ? Psk.Şahin UÇAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsellik ve Özgüven Kasım 2016
► Cinsel Terapi Nedir? Kasım 2016
► Hipnoz Nedir? Kasım 2016
► Pozitif Psikoterapi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:29
Top