2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Terapi Nedir?
MAKALE #1781 © Yazan Psk.Dnş.Betül NAZLISÖZ | Yayın Kasım 2008 | 7,824 Okuyucu
Cinsel işlev bozukluklarından dolayı bozulan ruhsal dengeyi sağlamak, yeniden cinsel eğitim vermek, düşünce ve duygu alışverişi kurmak, çiftlerin veya bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak, cinsel çatışmaları çözümlemek, bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltmak, çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmak için kullanılan tüm teknik ve yöntemlere "cinsel terapi" diyebiliriz.



Bu noktada; cinsel terapi ve cinsel danışma arasındaki farkın altını çizmek gerekir. Cinsellikle ilgili yetersiz bilginin artırılması, yanlış bilgilerin düzeltilmesi, ileride oluşabilecek sorunlar hakkında danışanların bilgilendirilmesine 'cinsel danışma ve rehberlik' denir. Yani bir problemi olmayan kişilerde doğru cinsel bilgiler edinmek için cinsel terapiste başvurabilirler. Cinsel danışma her gelişim dönemine göre farklılık gösterir. Farklı yaştaki insanların algılayıp, özümseyebileceği konular da tabii ki; farklıdır. Anaokulundaki çocuktan tutun da, evlenme çağına gelmiş bir gence kadar herkese cinsel danışmanlık verilebilir ve verilmelidir de.. Toplumsal yapımız gereği, cinselliği tabu olarak yaşama alışkanlığı neticesinde, cinselliğin el yordamıyla, adeta kör döğüşü şeklinde öğrenilmesi, cinsel işlev bozukluklarıyla sıkça karşılaşmamıza neden olmaktadır. Bu nokta da cinsel danışma ve rehberliğin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.




Cinsel terapide öncelikle kişinin cinsel yaşam öyküsü ayrıntılı bir şekilde ele alınır. Cinsel eğitimi kimden almış, ilk cinsel deneyimini nasıl yaşamış, çocukluk ve ergenlik döneminde cinselliği nasıl algılamış, tacize uğramış mı? Bu bilgiler cinsel tedaviden başarılı sonuç alınması için son derece önemli rol oynar. Ardından, kişinin yaşadığı cinsel sorun hakkında yine detaylı bilgiler alınır. Sorunu ne zaman yaşamış, nasıl gelişmiş, kişiden kişiye farklılık gösteriyor mu, herhangi bir hastalığı var mı? Bunların ardından "cinsel sorun" net bir şekilde ortaya konur. Cinsel yaşam öyküsünün ve sorunun detaylı olarak ele alınmasının ardından, kişinin herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı tespit edilir. Çünkü, fiziksel sorunlar da cinsel yaşamda sorunların oluşmasına yol açabilir.



Cinsel terapiye mutlaka eşlerin de katılması gerekir. Çünkü, terapide sadece sorunu olan kişinin değil, aynı zamanda eşinin de cinsel yaşamla ilgili bilgisine başvurulur. Psikoterapinin çiftlere uygulanmasının bir başka nedeni de, eşlerin, verilen ev ödevlerinin yerine getirilmesini kontrol etmelerini sağlamalarıdır. Ayrıca, çoğu ev ödevleri birlikte yapıldığı için eşlerin de terapiye katılması şarttır.




Cinsel terapi programı, cinsellik alanında kendini geliştirmiş ve eğitim almış, vaka tecrübesi olan psikologlar,psikolojik danışmanlar, pratisyen hekimler ve psikiyatri uzmanları tarafından uygulanabilir. Cinsel terapi süreci danışanların cinsel sorunlarını ve bunların temelinde yatan kişisel deneyleri anlamalarını, kendi sorunlarının kaynağına inmelerini ve bu şekilde kendi kendilerine yardımcı olmalarını sağlar.




İlaç, cinsel sorunlarda bugün bile en çok kullanılan tedavi yöntemidir. Hekimler, iktidarsızlık ya da orgazm güçlüğü gibi cinsel sorunları olan insanlara endişe ve korku duygularını yenebilmeleri için trankilizanlar ve sedatif ilaçlar vermekte ya da cinsel tepkileri olumsuz yönden etkileyen depresyon durumlarına karşı antidepresanlar önermektedir. İlacın, yüzde 95 ruhsal nedenlerden kaynaklanan soğukluk ve güçsüzlük gibi sorunlara iyi geldiği konusunda bugüne kadar hiçbir tıbbi kanıt elde edilmiş değildir.



Cinsel terapiye baş vuran çiftlerde davranışçı ve bilişsel psikoterapi, çift terapisi ya da evlilik terapisi teknikleri birlikte kullanılmalıdır. Bu sayede en yüksek başarıya ulaşılır. Cinsel soruna yol açan faktörler tespit edildikten sonra çifte cinsel terapi uygulanabiliyor, nefes ve gevşeme egzersizleri öğretilir. Kadın ya da erkeğin iç dünyasında bastırılmış olan ruhsal çatışmalar ön planda ise tıbbi tedaviyle birlikte yoğun bireysel psikoterapi önerilir. Seanslar sırasında edinilmesi sağlanan yeni bakış açısının gerçek cinsel hayata nasıl aktarılacağı konusunda danışanlara "ev ödevleri" verilir. Danışanların özgün sorunlarına ve çiftlerin kişilik özelliklerine uygun ev ödevlerine örnek olarak; vajinismusta vajinanın kasılmasını engelleyici kademeli ödevler, erken boşalmada, boşalma kontrolünü sağlayan ödevler, cinsel istek bozukluklarında ise isteği artırıcı ödevler vb. verilebilir. Çünkü danışanların cinsel sorunlarını analiz etmesi bu sorunlarını çözdükleri anlamına gelmez. Sorunlar esas olarak cinsel egzersizler, masturbasyon veya fiili cinsel ilişki içinde çözümlenebilir.



Terapi sürecinde her danışanın farklı olduğu, kullanılan yöntemlerin kişiye özel olması gerektiği su götürmez bir gerçektir. Kişilerin aynı probleme bakış açıları dahi farklı olabilmektedir. Birisi için önemli olan kavramlar diğeri için lafını etmeye bile gerek olmayacak angaryalar olabilir. Örneğin; eşler arası sadakate kıymet veren bir kişi ile aldatma ve poligam(çok eşli) yaşamı hayatın bir getirisi olarak algılayan kişi aynı terapötik süreçlerden geçemez. Aynı mantıkla; kendiyle ilgili değişim süreci başlatmayı kabul etmeyen yada bunun gerekliliğini fark edemeyen biri hiçbir yöntemden fayda görmeyebilir. Çünkü; cinsel yaşamda problem varsa; değişmesi gereken bazı şeyler olduğu aşikardır. Bunu açmak gerekirse; bir sorun olduğunu kabul etmek, iletişim ve davranış kusurlarını fark etmek, geçmiş yaşam süreçlerinin bugünümüz üzerindeki etkisini kabullenmek, eşe ait duyguları farketmek; tüm bunlarla ilgili düşünce ve davranış değişiklikleri için istekli olmak, başarı kaydedebilmek için şarttır. Elbette bu durum her iki eş için de geçerlidir. Çünkü, cinsel terapide eşlerin ortak bir cephe oldukları; tek vücut halinde hareket ettiklerini, aynı hedefe odaklandıklarını varsayıyoruz.




Bizim şu an uyguladığımız terapi sisteminden de biraz bahsedelim. Bundan önceki bölümlerde anlatılan tüm ayrıntılar dahilinde teşhis ve tedaviye başlanır. Cinsellik yalnız cinsel organlarla sınırlı olmayan; tüm bedeni ve aklı da içeren duyusal bir eylemdir. Bu yüzden yaklaşımımız bütüncüldür; kişiyi hastalığıyla birlikte ele alıp, hiçbir şeyi gözden kaçırmamak önemlidir. Kullandığımız sistemde; bilmek, görmek ve uygulamak vazgeçilmezdir. Bahsi geçen sorunun ne olduğu, nelerden kaynaklandığı, sağlıklı işlevin nasıl olduğu, şekil ve fonksiyonlarla ilgili ayrıntılı bilgi verilir. Ardından bu bilgiler; görsellerle desteklenir. Resimler, filimler, maketler, birebir tarif ve anlatımlarla sağ beyin aktivitelerini de uyarıp; gerek imgeleyerek, gerekse olumlu içsel telkinlerini destekleyerek zihninde daha açık ve ulaşılabilir olması sağlanır. En sonunda da; ayrıntılarıyla anladığı işlemi , azdan çoğa devam eden egzersizlerle deneyimlemesi için yüreklendirilir.Bu safhada devreye başka yöntemler de girer. EFT, hipnoz, NLP, EMDR..vb yöntemlerle; olumsuz duyguların ( korku, tiksinti, tedirginlik, nefret..vb.) azaltılması, motivasyonun ve başarıya inancın artması sağlanır. Danışanların kendine güvenlerinin artması, egosunun güçlenmesi ve kontrol mekanizmalarını etkin olarak kullanmaya başlamaları terapinin neredeyse bel kemiğini oluşturmaktadır.




Cinsel sağlık; cinselliğin fiziksel, duygusal, sosyal ve entellektüel yönlerinin; kişiliği, iletişimi ve aşkı zenginleştirici etkilerinin bileşiminden oluşur. Yemek, içmek, uyumak, nefes almak kadar doğal olan cinsellik herkesin zevkle yaşamaya hakkı olan bir eylemdir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Cinsel Terapi Nedir? Psk.Ece KOÇ
► Cinsel Terapi Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Cinsel Terapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► Cinsel Terapi Nedir, Ne Değildir? Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Cinsel Terapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:49
Top