2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayakkabı Seçimi
MAKALE #17828 © Yazan Fzt.Alper KIZIL | Yayın Ocak 2017 | 2,531 Okuyucu
Ayakkabı neden önemli ?

Yer çekiminin etkisi ile vücudumuzun bütün kütlesi vücudumuzun yer ile temas eden bölgesi ayaklar ile iletilmektedir. Vücudumuzun bütün yükünü ayaklarımız ve ayakkabılarımız taşımaktadır.

Duran bir kişide sadece vücut ağrılığını taşıyan ayaklar ve ayakkabılar hareket halinde iken dengeninde aynı zamanda sağlanması ile oluşan diğer dinamiklerle birleşince ayağa ve ayakkabıya düşün yük ve görevler artmaktadır.

Ayak vücudun ağırlık ve bu ağırlığın hareket etmesi ile içinde bulunan eklem, bağ doku ve ayak kontrol eden birçok kas ile dengesi tesis etmek için koordineli bir şekilde çalışması gerekmektedir.

Uygun ayakkabı nasıl olmalı ? Eğer değilse vücutta nelere yol açar?

Öncelikle ayakkabı kişiye özel olarak belirlenmelidir. Çünkü herkesin giymesi gereken ayakkabı aynı değildir. Bazen genetik, bazen doğuştan bazen ise yanlış kullanımdan,travmalardan veya yaralanmalardan dolayı ayak deformitesi oluşmuş,şekil bozukluğu mevcut olabilir.

Normal sınırlardan sapma sebebleri nelerdir?

Genetik (Bazı kaslarımınızın bazen uzamış bazen kısalmış, bazen güçsüz olması,ayak dokularımızda meydana gelen değişiklikler)
Yanlış ayakkabı kullanımının getirdiği değişiklikler
Travma ve yaralanmalar
Ayak, parmak deformiteleri
Uzun süre giyilen topuklu ayakkabılar

Uygun ayakkabıyı belirlemek için bir uzmana ihtiyacım varmı ? Neden ?

Eğer günlük yaşam aktivitelerinizi yaparken, yürürken, ayakta dururken veya en basit haliyle ayakkabı giydiğiniz andan başlayan bir ağrınız var ise, yürüyüşten veya işten eve geldiğinizde mevcut ağrı veya olması gerekenden daha fazla yorgunluk ve halsizlik mevcut ise ayak ve ayakkabı ile ilgili bir sorununuz olabilme olasılığınız yüksektir

Uyarı ! Ağrı demek vücudunuzda yanlış giden bişeyler var ve beni düzelt uyarısıdır.

Bu ağrı ve aşırı yorgunluk ile birlikte vücudunuzda bazı değişikliler meydana gelmeye başlar. Vücut kendi koruma mekanizmalarını çalıştırarak bu işi çözmeye çalışır ve çoğunlukla bu durum süreklilik arz ettiği için vücudumuz bu yükü karşılayamaz hale dönüşür ve bazı deformiteler ve yapısal değişikler meydana gelir. Ve vücut kısır bir döngünün içerisine girer.

Ayakkabı ile problemim varsa ağrım ve yorgunluğum sadece ayaklarımda mı olur ?

Vücudu bir duvar gibi görürsek eğer yük çeken en alt kısımdır fakat altta meydana gelen bir problem en üst kısıma kadar etki edecektir. Altta dengesi sağlanmamış ve terazisi düzgün olmayan bir duvar en üste eğri olacak ve fiziksel stresi artacaktır. Yanlış ayakkabı seçimi ile sadece ayaklarınız değil diziniz kalçanız, beliniz sırtınız, boyunun ve vücudunuz her yeri etkilenecektir.

NOT: Daha topuklu ayakkabıdan bahsetmiyorum. Bu bahsettiğim kısım topuksuz Standard ayakkabılardır.

Sebebinin bulunamayan bir ağrının sebebi yanlış ayakkabı olabilir.

Bu konuda deneyimli bir uzman nelere bakar ?

-Hasta öyküsü

Kişinin şikâyetleri bizim için önemlidir. Hastanın ağrının oluş biçim ve zamanın bizim için değerli bulgulardır

-Fiziki Bulgular

Meydana gelen bozuluklar, ayak arkını meydana getiren, Ayak bileği ekleminin çevresi ve bütün postür değerlendirilir.

-Giydiğiniz ayakkabılar

Giydiğiniz ve eskittiğiniz ayakkabılar bize sizin ayaklarınız hakkında en büyük bilgiyi veren donelerdir. Şöyle ki bir insanın kendisini göremeden bile bir süredir giydiği bir ayakkabıya bakarak kişinin ayağında olan problemler hakkında çok ciddi bilgiler elde edebiliriz. Tabi ki sadece bu yeterli değildir. Ama şahsen doğru ayakkabı seçiminde benim için çok önemlidir.

Ayakkabıda aradığımız standart özellikler ?

Şimdi aşağıda sıralayacağım özellikler bir ayakkabıda bulunması gereken standart ve temel özelliklerdir. Fakat ayağında başka problemler olan hastalara bu özelliklere artı olarak başka özellikleri de olan ayakkabılar öneriyoruz.

Temelde her ayakkabıda olması gerek özellikler:

A) Ayakkabı Numarası ve Ölçü

- Parmak kutusu dar olmamalı (Ayak parmaklarımızın bulunduğu bölgenin eni )
- Ayakkabı numarası tam ölçüde olmalı (Artık birçok firma yarım numaralarda üretmekte)
- Uzun süre ayakta kalan ve yoğun işlerde çalışan kişilerde çok olmakla birlikte günün sonunda ayaklarınız hafif şiştiğini unutmayınız
- Her iki ayak ölçünüz eşit değildir genellikler arasında 0,5 numara fark vardır. Unutmayınız
- Ayakkabı ölçüsünü en uzun parmağa göre seçilmeli

B) Topuk Yüksekliği

Standart maksimum yüksekliklerimiz
- Erkek 3,5 cm
- Bayan 5 cm

C) Ayakkabı Tabanı

- Ayakkabı tabanı bir ayakkabının en önemli kısımlarından birisidir. Tabanı çok sert olmamalı ve yürürken parmak kalkışı yaptığımız sırada doğru yerden doğru kuvvetle esneklik özelliğini göstermelidir.

Standart ölçülerimizde bir ayakkabı giyiyorsunuz ve hala bir problem mi var?

İşte yardıma ihtiyacınızın olduğu en önemli kısım burasıdır. Başta da belirttiğim üzere kişide genetik,travma,uzun süreli yanlış ayakkabı giymeye bağlı olarak vücutta meydana gelen değişikler neticesinde ayakta bazı değişikler meydana gelir.

Ayakta mevcut olan arklarda problem meydana gelebilir ayağımız destekleyen kaslarda ligametlerde problem meydana gelebilir veya deformiteler meydana gelmiş olabilir. Bu kişiler yukarıda belirttiğim standart ayakkabı özelliklerine ek olarak üretilen ayakkabı kullanması gerekmektedir.

Bu ayakkabılar bazı firmalar tarafından üretilmektedir. Hatta toplumun çok büyük bir kısmı bu ayakkabılar bilmeden almaktadır. Esasen bu büyük firmalar ayakta meydana gelen bu problemlere istinaden özellikli ayakkabı üretmekte fakat maalesef ülkemizde hepsi sırayla raflara dizilmekte ve bütün raftaki ayakkabılar herkesin giyebileceği iddiasıyla sadece renk ve şekle bakılarak satılmaktadır. Esasen bu satılan ayakkabıların bazıları bazı ayaklar, tabanları için özel üretilmiştir.

Peki uzman size ayakkabı seçiminde ne yapıyor?

Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ayağınıza uygun bir ayakkabı profili çıkarıyorum. Ve size şunu diyorum bu ayrımı gözeterek ayakkabı üreten firmalar şunlar. Bu firmaların şu kodlu ayakkabılarını almanız gerekmektedir. Size verdiğim kod ve modelerde onlarca renk seçeneği bulunmakta. Siz sadece o ayakkabıda renk ve tasarım seçiyorsunuz

Güzel Haber: Önerilerde birden çok marka ve bu markalarda birden çok model ve renk seçeneği mevcuttur. İstemediğiniz bir şey giymiyorsunuz.

Kullanılan zemin ve amaçlara göre ayakkabı seçimi nasıl olmalıdır?
Kadınların En Çok Soruduğu Soru; Topuklu Ayakkabı Giymek İstiyorum?

Günlük kullandığımız ayakkabı ile spor yaparken giydiğimiz ayakkabı standart özellikler bakımından aynı fakat aynı ayakkabı olmamalıdır.
Bu iki konu çok uzun ve detaylı bir konudur. Bir başka makaleden değinelim.

Ayakkabı konusu çok detaylı bir konudur. Burada temel başlıklardan bahsetmeye çalıştım. Eğer ayak,ayakkabı veya bununla ilgili olabileceğini düşündüğünüz bir probleminiz mevcutsa bu konuda deneyimli ve ilgi alanı olan bir uzman başvurmanızı tavsiye ederim.

En değerli hazinemiz sağlık.

Sağlıkla kalın..
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Eş Seçimi Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Meslek Seçimi Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Evlilik ve Eş Seçimi Dr.Hüner AYDIN
► Tüp Bebekde Cinsiyet Seçimi Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Kürtaj Kararı ve Doktor Seçimi Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ayakkabı Seçimi' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:55
Top