2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Aldığı Karneye Vereceğiniz Tepki Nasıl Olmalı? Sömestr Tatilini Nasıl Geçirmelisiniz?
MAKALE #17830 © Yazan Uzm.Burcu KARAKAŞ | Yayın Ocak 2017 | 3,222 Okuyucu
Çocuğunuzun Aldığı Karneye Vereceğiniz Tepki Nasıl Olmalı?
Çocuklarınız bir eğitim öğretim dönemini tamamladılar. Cuma günü karnelerini alıyorlar. Kimi çocuk iyi bir karne getirecekken kimi çocuk da başarısız bir karne getirecek. Çocuklarınızın notlarına ya da aldıkları belgeye odaklanmanız ve karne üzerinden çocuğunuza ödül ya da ceza vermeniz çocuğunuz üzerinde baskı oluşturacaktır. Özellikle karnesinde zayıf not getiren ya da anne babasının beklediği belgeyi alamayan çocukta kaygı ve korku gelişecektir. Başarı odaklı ebeveynin olumsuz tavrı da çocuğun kendisini başarısız, değersiz, yetersiz hissetmesine neden olabilecektir.
Karne başarısının beklenenin altında olması durumunda, anne baba çocuğu ile birlikte karneyi değerlendirmeli, zayıf olunan dersler ve desteklenmesi gereken alanlarla ilgili konuşmalıdır. Çocuğun kendini değerlendirmesine ve ifade etmesine fırsat vermelidir. Başarısızlığa etki eden birçok faktör bir arada değerlendirilmeli ve yeni dönemde mutlaka okul, aile, çocuk işbirliği sağlanmalıdır. Çocuğunuzla bu değerlendirmeyi yaparken onu yargılamadan, her durumda onun yanında olduğunu hissettirmelisiniz. Çocuğunuz üzerinde gerçekçi olmayan beklentilerde bulunmamalı, onun sorumluluk bilincini geliştirerek, ders çalışma konusunda içsel motivasyonunu arttırma yöntemleri hakkında gerekirse bir uzmandan destek almalısınız. Başarısızlık üzerinden çocuğunuzu suçlamanız, başkalarıyla kıyaslamanız, kızmanız, nasihat etmeniz ilişkinizi bozmasının yanı sıra çocuğunuzun benlik algısına zarar vererek özgüveninin azalmasına neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki karnede alınan notlar sadece çocuğun başarısını ya da başarısızlığını göstermez.
Karnesi zayıf gelen çocuğun suçlanmaması gerektiği gibi, karnesi başarılı gelen çocuğun da başarısının abartılmadan takdir edilmesi gerekmektedir. Çocuğun büyük hediyeler için değil, geleceği için çalışması gerektiği bilinci aşılanmalıdır. Sorumluluk bilinci gelişen bir bireyin yaşam boyu başarılı olacağı bilinci geliştirilmelidir. Şüphesiz anne babası tarafından onay alan ve desteklenen çocuklar daha gayretli olacaktır. Ancak anne babası tarafından kurulan “Sen zaten başarırsın, senin kötü bir karne getirmeyeceğini biliyorduk” gibi cümleler, çocuk üzerinde baskı oluşturabilir. Kendisi üzerinde anne babasının beklentisinin yüksek olduğu algısını yaratabilir. Çocuğunuzun başarısının tek ölçütünün karne olmadığı, öğrenmenin yaşam boyu devam eden bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Sömestr Tatilini Nasıl Geçirmelisiniz?
Öncelikle çocuğunuz ile birlikte bir tatil planı hazırlayın. Tatili çocuğunuzla birlikte planladığınız takdirde çocuğunuzun amaçsız kalarak televizyon ve tablet başında uzun zaman geçirmesinin de önüne geçmiş olursunuz. Tatil planının içine kitap okuma, ders tekrarı yapma gibi kısa süreli akademik destekler de ekleyin. Çocuğunuzun hem dinlenebileceği hem de ailecek ilişkilerinizi geliştireceğiniz bir takım faaliyetlerde bulunmanız çocuğunuza ve size iyi gelecektir. Bu sayede aile içerisindeki ilişki ve bağları güçlendirme fırsatı yakalamış olursunuz. Şayet bir tatil programınız yoksa bu dönemde tiyatro, sinema, müze gezisi, sanat, spor aktivitesi planlayabilir, atölye çalışmaları gibi sosyal aktivitelere katılabilir, evde mısır patlatıp birlikte film izleyebilir, mutfakta bir şeyler hazırlayıp yakınlarınızı ya da çocuğunuzun arkadaşlarını evinize davet edebilirsiniz. İmkânlarınız ölçüsünde planladığınız bu tatille çocuğunuzun keyifli vakit geçirmesinin yanı sıra onun dinlenmesine ve yeni dönem için enerji depolamasına katkı sağlamış olacaksınız. Sömestr tatilinin etkili kullanılması, sınavların olduğu ikinci dönemin daha verimli geçmesini sağlayacaktır.
İyi tatiller.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzun Aldığı Karneye Vereceğiniz Tepki Nasıl Olmalı? Sömestr Tatilini Nasıl Geçirmelisiniz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Burcu KARAKAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Burcu KARAKAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu KARAKAŞ Fotoğraf
Uzm.Burcu KARAKAŞ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Burcu KARAKAŞ'ın Makaleleri
► Karneye Nasıl Tepki Vermeliyiz Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Yaz Tatilini Nasıl Değerlendirelim? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► İyi Bir Ana Okulu Nasıl Olmalı ? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Ergene Yaklaşım Nasıl Olmalı? Psk.Dnş.Nurullah SARI
► Okula Uyum Sürecı Nasıl Olmalı? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Aldığı Karneye Vereceğiniz Tepki Nasıl Olmalı? Sömestr Tatilini Nasıl Geçirmelisiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklar ve Korkuları Şubat 2021
► Çocuklar ve Gördükleri Korkulu Rüyalar ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:38
Top