2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Süt Paylaşımı Göründüğü Kadar Masum mu?
MAKALE #17870 © Yazan Doç.Dr.Güliz ONAT | Yayın Ocak 2017 | 2,692 Okuyucu
Danışmanlıklarımda son zamanlarda sıklıkla karşılaştığım durumlardan biri anne sütü paylaşımı.

Danışmanlıklarımda son zamanlarda sıklıkla karşılaştığım durumlardan biri anne sütü paylaşımı. Kimden, nasıl aldınız? Uygun koşullarda sağıldığından, depolandığından ve transfer edildiğinden emin misiniz? Anne sütüne geçen mikroorganizmalar açısından süt bir testten geçirildi mi ya da sütü veren kişinin bu hastalıklara sahip olmadığından emin misiniz? Cevap şu: Emin değilim !

Özellikle ülkemizde anne sütü bankası olmadığı için, sütü yetersiz olan, prematüre bebeği olan, ikiz-üçüz bebekleri olan, meme başının anatomik yapısından kaynaklı bozukluklar ya da meme başı çatlağı, yarası, mastit gibi durumlarda ailelerin tercih ettiği yöntemlerden biri donör sütleri ile kendi bebeklerini beslemek. Aslında bu durumların çoğu bir uzman yardımı ile çözülebilecek türden. Tabi ki anne sütünün bebek için en uygun besin olduğunu biliyor ve savunuyoruz. Mamanın ise süt paylaşımının bir alternatifi olmadığına inanıyoruz. Anne sütü olmadığı durumlarda, GÜVENLİ süt paylaşımını savunuyor ve emzirme sorunlarında öncelikle uluslararası emzirme danışmanından yardım almasını tavsiye ediyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatristler Akademisi, anne sütü olmadığı zaman, bebeğin beslenmesinde birinci öncelikli kaynağın donör anne sütü olduğunu bildirmekte. Mamaları son seçenek olarak önermekte. Kanada Pediatristler Birliği ise işlenmemiş anne sütü paylaşımını uygun bulmamakta.

Ancak son zamanlarda özellikle internet gruplarında anne sütü paylaşımlarının kontrolsüzlüğüne dikkat çekilmekte. Donör olma kriterlerini taşımadan, sağılma, depolanma ve transfer koşullarını bilmeden, hastalıklar, ya da anne sütüne karışan madde, ilaçlar açısından analizden geçmeyen donör sütleri, özellikle prematür bebeklerde ve bir sağlık problemi olan bebeklerde riskli olabilmektedir.
Food and Drup Administration günlük süt paylaşımını, özellikle hastalık yapan mikroorganizmaların bulaşma riskinden dolayı önermemekte. Yapılan az sayıdaki çalışmada, donor sütünde gram negatif bakterilerin varlığı tespit edilmiş durumda. Kontrolsüzce yapılan süt paylaşımlarında HIV virüsü ve Sitomegolovirus’ün anne sütü ile geçebileceğini biliyoruz. Özellikle Sitomegolovirus prematür bebeklerde problem olabilmekte. Holder pasterizasyonu ya da dondurma ile bu virüs ölmekte. Ayrıca lösemiden sorumlu tutulan Human T-lenfotrofik virüs taşıyıcısı olan annelerin bebeklerini emzirmemesi önerilmektedir.

Anne sütü bankasına bir ihtiyaç olduğu aşikar. Anneler bu yasal zemin olmadığında, yukarıda bahsedilen riskleri farkında olarak ya da olmayarak alıp, bebeklerini beslemenin çözüm arayışına girişebilmekteler. Halk sağlığı açısından hastalık bulaşmasının önlenmesini sağlamak, bu alandaki boşluğu dolduracak ve süt paylaşım risklerini azaltacak stratejiler geliştirmek, bunları alıcı ve vericilerin anlamasını sağlamak, donör sütlerini bebeklere kullanmadan önce düşük ısıda pastörize etmek, özellikle hassas ve duyarlı olarak tanımlanan bebekler için sütün bakteriyel analizini yapmak literatürde sayılan tavsiyeler arasında.

Ben de bu tavsiyelere katılıyorum. Uluslararası Emzirme Danışmanı olarak, annelerin çözümsüz kaldığı pek çok konuda (meme başı sorunları, yetersiz süt algısı, meme reddi gibi durumlarda) aslında bir uzmandan yardım almalarını, halen çözümsüz kaldıklarında bu tür yolları denemelerini tavsiye ediyorum. Ancak risklerini bilerek !

SONUÇ: Anne sütü bebek için en uygun besindir. Mama ise süt paylaşımının bir alternatifi değildir. olmadığına inanıyoruz. Anne sütü olmadığı durumlarda, GÜVENLİ süt paylaşımını savunuyor ve emzirme sorunlarında öncelikle uluslararası emzirme danışmanından yardım almasını tavsiye ediyoruz. Anne sütü bankasına bir ihtiyaç olduğu aşikar. Anneler bu yasal zemin olmadığında, yukarıda bahsedilen riskleri farkında olarak ya da olmayarak alıp, bebeklerini beslemenin çözüm arayışına girişebilmekteler. Halk sağlığı açısından hastalık bulaşmasının önlenmesini sağlamak, bu alandaki boşluğu dolduracak ve süt paylaşım risklerini azaltacak stratejiler geliştirmek, bunları alıcı ve vericilerin anlamasını sağlamak, donör sütlerini bebeklere kullanmadan önce düşük ısıda pastörize etmek, özellikle hassas ve duyarlı olarak tanımlanan bebekler için sütün bakteriyel analizini yapmak literatürde sayılan tavsiyeler arasında.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Süt Paylaşımı Göründüğü Kadar Masum mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Güliz ONAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Güliz ONAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güliz ONAT Fotoğraf
Doç.Dr.Güliz ONAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doğum Ve Kadın Hastalıkları Hemşiresi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Güliz ONAT'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Süt Paylaşımı Göründüğü Kadar Masum mu?' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emzirme ve Hormonlar Ocak 2017
► Bebek Masajı Ocak 2017
► Pilates ve Emzirme Ocak 2017
◊ Hamile Pilatesi Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:07
Top