2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğurmadan da Emzirebilmek Mümkün!
MAKALE #17872 © Yazan Doç.Dr.Güliz ONAT | Yayın Ocak 2017 | 2,350 Okuyucu
Emzirmek, annenin bebeğine, bebeğinde anneye verdiği en güzel hediyedir.

Emzirmek için gebelik geçirmenize ve hatta yumurtalıklarınızın olmasına gerek yok. Doğanın mucizesine bakın ki, emzirmede etkili olan iki hormon prolaktin ve oksitosin beyindeki hipofiz bezinden salgılanmakta, yumurtalıklarınızdan değil. O halde beyni olan her kadının emzirmesi mümkün.

Pek çok evlatlık edinmiş anne bu özel hediyenin farkında değil. Süt yapımını başlatan gebelik hormonlarının bedenlerinde mevcut olmamasına rağmen, biraz bilgi, sabır ve profesyonel destek ile aslında onların da emzirebilmesi mümkün!

Bu konudaki ilk bilimsel yayınlar 1970’lerde başlamış ve Nijerya, Hindistan, Papua Yeni Gine’de yaşayan, doğurmadan emzirebilmiş kadınların başarıları tıp literatürüne geçmiştir (Kaynak no:2).

Nasıl mı? Buyurun devam edelim…

Evlat edinmiş annelerin emzirirken süt miktarları kişisel farklılıklar gösterir. Kimi anneden hiç süt gelmezken, bazı anneler bebeğinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kadar süt üretebilirler. Bazıları ise bebeğin bir kısım ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretir. Ama güzel olan şudur ki: Bu annelerin hepsi emzirebilir. Her zaman emzirmenin anne-bebek arasındaki bağlanma sürecinin etkileyen en önemli faktör olduğunu söylüyoruz. Anne-bebek ilişkisi özellikle evlat edinilmiş ailelerde çok daha fazla önem kazanır.
Peki hiç süt üretemeyen bir anne nasıl emzirecek? Aslında çok basit. Tüple memeden besleme dediğimiz yöntemle. Bu yöntemde bebeğe verilecek olan besin bir kaba konur. Kabın içine ince bir beslenme tüpü konur. Tüpün bir ucu meme ucuna bantla yapıştırılır, diğer uç ise besin kabının içinde bırakılır. Bebek emzirme pozisyonlarının herhangi biri kullanılarak, alması gereken besini tüp yardımıyla ANNENİN MEMESİNDEN alır. Böylelikle bebek aç kalmamış olur, emzirme hazzını hem anne, hem bebek yaşar, meme başı uyarısına bağlı olarak belli bir süre sonra prolaktin ve oksitosin hormonları annenin bedeninde oluşmaya başlayarak, süt yapımı yavaş yavaş başlar, hem de anne-bebek ilişkisi günden güne güçlenir.

Evlat edinilmiş çocuk bir bebek değil de, daha büyük yaşta bir çocuksa? (0-5 yaş arasındaki çocuklar kastedilmektedir) Sorun değil, birkaç ufak yardım ve araçla onlar da emmeyi öğrenebilir.

Bazı anneler süt üretimini arttırmak için galaktogog adı verilen ilaç ya da süt arttırıcı olduğuna inanılan bitkileri kullanmaktadır. Ancak bunların etkinliğine dair elimizde kesin kanıtlar yoktur. Bildiğimiz tek şey, süt üretimi için meme başı uyarısı şarttır. Bu uyarı 3 şekilde sağlanır: Bebeğin/partnerin emmesi, süt sağma pompaları ve annenin kendi elleri ile uyarması.

Bu durumdaki emzirmelerde gelişmekte olan ülkelerde yaşayan annelerin, batı kültüründeki annelere göre çok daha başarılı olduğu çalışmalarda gösterilmiş. Bu durum özellikle kültürel faktörlerle açıklanmakta (Kaynak no:2). Türk toplumunun emzirmeyi destekleyici ve özendirici kültürel yapısı, bebeği ile fiziksel temasın daha fazla olması, emzirme pratiğini daha sık gözlemlemeleri, etrafında bu deneyimi yaşamış kişilerin varlığı ve desteği düşünülünce, batı toplumundaki bir kadına göre daha şanslı olduğumuz söylenebilir.

Evlat edinilmiş bebeklerin emzirilmesi kolay değildir, ancak mümkündür. Özellikle Uluslararası Emzirme Danışmanlığı sertifikasına sahip ve bu konudaki deneyimli danışmanlar size yardımcı olabilir. Uluslararası Sertifikalı Emzirme Danışmanları, emziren ailelere yardım etmek için özel eğitim ve zorlu sınavdan geçtikten sonra bu sertifikayı alan kişilerdir. Bölgenizdeki budanışmanlara ulaşmak için, uluslararası emzirme danışmanları derneğininin sitesinde “Find a Lactation Consultant” sekmesini ziyaret edebilirsiniz (http://www.ilca.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=3337) (Kaynak no: 3). Ya da ülkemizdeki bu sertifikaya sahip hemşireler arasındaki tek danışman olan emzirmedanismanligi.com’a bakabilirsiniz (Kaynak no:4).

Konu hakkında yaşanmış hikayeler, blog, çeşitli kaynakların linkleri ve detaylı bilgi için www.breastfeedingWithoutBirthing.com ve Adoptive Breastfeeding (kapalı grup) facebook grubunu ziyaret edebilirsiniz.

Emzirme keyfini her annenin ve evlat edinilmiş bebeklerin yaşaması dileğiyle…

Kaynaklar:
1- Schnell A. Breastfeeding without birthing: Mothers through adaoption or surrogacy CAN breastfeed !, J Hum Lact. 2015 Feb;31(1):187-8.).
2- Gribble KD. The influence of context on the success of adoptive breastfeeding: developing countries and the west. Breastfeed Rev. 2004 Mar;12(1):5-13.
3- International Lactation Consultant Association. http://www.ilca.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=3337
4- http://www.emzirmedanismanligi.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğurmadan da Emzirebilmek Mümkün!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Güliz ONAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Güliz ONAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güliz ONAT Fotoğraf
Doç.Dr.Güliz ONAT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doğum Ve Kadın Hastalıkları Hemşiresi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi72 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Güliz ONAT'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğurmadan da Emzirebilmek Mümkün!' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Emzirme ve Hormonlar Ocak 2017
► Bebek Masajı Ocak 2017
► Pilates ve Emzirme Ocak 2017
◊ Hamile Pilatesi Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:47
Top