2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Melatonin
MAKALE #1789 © Yazan Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ | Yayın Kasım 2008 | 25,613 Okuyucu
MELATONİN

Melatonin, insan vücudunun bir biyoregülatörü ( düzenleyicisi) olan çok önemli bir madde (drog) dir..Vücutta normal olarak Epifiz bezinin salgıladığı ( Gece saat 23.00 ile 05.00 arasında ki sadece Ruh sağlığı ve genel sağlığı yerinde olan bireylerde ) bir Hormondur.
Melatonin,insan vücudunda tıpkı serotonin denilen madde gibi sentezlenebilen veya dışarıdan alınabilen bir maddedir.Merkezi sinin sistemini uyuşturmaksızın ( Melatonin ne bir uyuşturucu ne de bir uyarıcı madde değildir.) insan vücudunda rahatlatıp,gevşemeyi sağlayarak;Amneziyi(unutkanlığı),insomnia'yı (uykusuzluğu) giderir..Vücuda dinçlik,zindelik verir,yaşama içgüdüsünü kırbaçlar.İnsanın hayattan zevk, tat almasını sağlar, insanı rahatlatır. Yani kısaca insanın kendisiyle barışık ,mutlu bir yaşam sürmesini sağlar.

Amerika Birleşik Devletleri; melatonin için büyük bir hız ve büyük paralarla süren araştırmalar sonucunda melatonin ile arkadaş olmanın yani melatonin ile yaşamanın kurallarını çözmüştür.

Bu kuralları liste haline getirdiğimiz de;
1- Gün ışığındaki zamanınızı mümkün olduğu kadar çoğaltın.Çünkü melatonin gün ışığı almış vücutlarda gece daha fazla oranda çoğalır.
2- Kendinize yeterli uykuyu alın,uyandığınız zaman mutlaka dinlenmiş olun.
3- Gece parlak ışıklardan uzak durun.
4- Akşam işlerden ve zaman değişimi yapan yolculuklardan uzak durun.
5- Sigara içmeyin ve az alkol alın.
6- Elektromanyetik alanlardan uzak durun.
7- Melatonin üretimini minimize edecek (azaltacak) davranışlardan uzak durun.
8- Kalsiyum,magnezyum ve B-6 Vitamini içeren maddeleri ,yiyecekleri yiyin ve bu mineral ve vitaminleri extra alın.
9- Antioksidan içeren yiyecekler yiyin veya antioksidan ilaçları kullanın.bunlar C ve E vitaminleridir.
10- Yatmadan önce melatonin içeren yiyecekler yiyin.
11- Gün içinde belirli bir zamanınızı Meditasyon gibi rahatlatıcı çalışmalara ayırın.

Size melatonin'e göre bir yaşam bicimi öneriyorum.Bu geceleri iyi uykuyla geçip gündüzlerin mümkün olduğu kadar uzun yaşandığı bir yaşam biçimidir.Ayrıca insan vücudunda melatonin üretimi için gerekli yiyeceklerin alınması.gereklidir.

Nedir Melatonin İçeren yiyecekler?

1-Yulaf , 2-Mısır , 3-Pirinç , 4-Domates , 5-Zencefil , 6-Muz , 7-Arpa

Bunları ne zaman yiyeceğiz?

Ya gün batmadan önce yada uyumadan bir saat önce bu yiyeceklerin yenmesi iyi olur.Çünkü gün ışığında bunların alınması ile etkileri düşer,azalır..Örneğin muz yatmadan önce yenince kan kolesterolünü düşürür ve gastritli, ülserli midelere iyi gelir. DNA'nın zarar görmesini engeller..

Yulaf , kolesterol seviyesini ve kan basıncını (tansiyonu) düşürür..
Domates, DNA'nın zarar görmesini engeller., bazı tümörlerin oluşumunu ve büyümesini de engeller..
Pirinç, antioksidan bir gıdadır, aynı zamanda antikanserojendir.Örneğin tarımsal ilaçlamanın olmadığı pirinçle beslenen Çin Halk Cumhuriyeti'nde kanser vakalarına çok ender rastlanır..
Zencefil ,mideyi ve barsakları rahatlatır ve regl kramplarını yumuşatır., bağışıklık sistemini güçlendirir,kolesterol seviyesini düşürür..
Sinir bozukluklarına iyi gelen serotonin melatoninin bir türevdir.ve B6 vitamini gibi maddeler insan vücudunda melatonini serotonin haline çevirir.ve vücutta bir rahatlama,gevşeme,relax sağlanır.. B6 vitamini doğal olarak avakado bitkisinde ,muzda,bira mayasında,havuçta,karaciğerde,soya fasulyesinde ve ayçiçeğinde çokça bulunur..
Yani melatonini doğal olarak üretmek için bazı gıdaların alınmasına dikkat etmek gerekir..
Melatonin için diğer önemli konuda kalsiyum ve magnezyum izelementleridir.İnsan. vücudunda kalsiyum eksik olursa melatonine dönüşüm oluşamaz..
Kalsiyumun ve magnezyumun akşam saatlerinde alınması melatonin üretimi açısından çok önemlidir..

Araştırmalarını sürdüren hekimler ve eczacılar 3000'den fazla gönüllü denek üzerinde yüksek melatonin denemeleri yapmışlar,Hatta 10 yıl boyunca günde 75 mg melatonin alanlar olmuş ,Bu insanlar yaşamlarından giderek daha fazla zevk alır olmuşlar,huzur ve sukuneti bulmuşlardır.

A.B.D.'de yapılan araştırmalarda insanların gün ışığından % 4 oranında yararlandıkları ortaya çıkmıştır.Bu melatonin ve bağışıklık sistemi açısından çok az bir zamandır.İnsanların gün ışığında kalmaları çok önemlidir.

İnsan vücudu gün içinde serotonini, gece içinde melatonini çok üretir..Gece üretilen melatonin gün içinde serotonin haline dönüşür..S.S.R.I (Selektif Serotonin Reuptake İnhibitörs) yani ayırıcı olarak serotonin geri alınımını inhibe eden antidepresan ilaçlar(örneğin;Faverin,Prozac) serotoninin türevlerinden (Fluvoxamine,Fluoxetine) yapılır.
Melatonin ile dostça yaşamın kuralları vardır.sonraki mutluluk ise melatonine aitdir.
Melatoninin sentetik olanını Eczanelerde bulabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileği ile

Dr. Ali AYYILDIZ
Veteriner Hekimi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Melatonin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AYYILDIZ Fotoğraf
Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ
Antalya
Veteriner Hekim
İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Melatonin' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Antiviral İlaçlar Nisan 2020
◊ Latince Atasözleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:51
Top