2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Obezitesi
MAKALE #17905 © Yazan Dyt.Aybüke SUBAŞIOĞLU | Yayın Şubat 2017 | 2,668 Okuyucu
Obezite, Dünya Sağlık Örgütü’nün de tanımladığı gibi sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesine deniyor. Çocukluk çağında yağ oranındaki yükselme, ileriki yaşlarda kalp-damar hastalığı, kolesterol, diyabet, hipertansiyon gibi metabolik hastalıklara yol açıyor.

Peki, biz diyetisyenler sadece insanları zayıflatıyor muyuz, yoksa onları sağlıklı beslenmeyi bilen bilinçli bireyler haline mi getiriyoruz? Aslında sorun tam olarak burada başlıyor. Medyada yer alan bilgi kirliliği, diyetisyen olmadıkları halde sağlıklı beslenme konusunda az bilgi ile sosyal medyada yer almaya çalışan insanlar yüzünden halkı bilinçlendirmek bizler için daha güç bir hale geliyor.

Günümüz hastalığı olarak bilinen çocukluk çağı obezitesi prevelansı ise tam anlamıyla çığ gibi büyümekte. Meslek hastalığı dedikleri bu olsa gerek; nerede olursam olayım her gördüğüm anne/aile-çocuk yemek yeme ilişkisi dikkatimi çeker. Zorla yedirilen sebze yemekleri, alternatifsiz katı kurallar sunulan ödüller, hafta sonu ziyafeti adı altında fast food yiyecek tüketimleri gibi… Sizce bunlar ne kadar doğru, kendi çocuğunuz için bunları hiç düşündünüz mü?

Dünya Sağlık Örgütü’nün de açıkladığı gibi 5 yaş altı çocukların 22 milyonunda kilo fazlalığı var. Zaten yüksek olan bu oran gün geçtikçe daha da artıyor. Bunun sonucu olarak aileler bilinçlenmek için danışacak kişi arayışına giriyor ve çoğu zaman önyargılar, aile büyüklerinden gelecek olan yargılama veya tepkilerden dolayı bu arayış başlamadan bitebiliyor. Gelen danışanlarıma da söylediğim gibi; ‘’Çocuğunuzun sağlığı kimseden önemli değil, bunu onun iyiliği için yapın.‘’

‘’Benim çocuğum sebze sevmiyor’’, ‘’Makarna, pilav, hamburgerden başka bir şey yediremiyorum’’, ‘’Arkadaş ortamında yediklerini kısıtlarsam, özgür bir çocuk olamıyor. ’’ Arkasına sığındığınız bu cümleler aslında hepimizin gündelik hayatında yer alan bireylerden duyduğumuz şeyler. Peki bunu nasıl engelleyeceğiz?

Sağlıklı Beslenme Reçetesi

Çocuklarımızın kilo ve boylarının, olması gereken yaşa uygun olup olmadığını anlamak için DSÖ tarafından yayınlanan persentil eğrilerine bakılıyor. Bu eğride her yaş aralığına uygun olan boy ve kilo değerleri yazıyor. Bu aralığa uygun olmadığını gördüğümüz çocuklarımızın sağlıklı beslenme, büyüme gelişmesinin devamını sağlamak için beslenme takibine alıyoruz. Bu beslenme takibinde diyet olarak adlandırmadığımız, kişinin ihtiyaç ve istekleri doğrultusunda, büyüme ve gelişmesini engellemeden sağlığına kavuşturmak için ‘’Sağlıklı Beslenme Reçetesi’’ oluşturuyoruz. Hiçbir çocuk hayat boyu dondurmadan, hamburgerden, patatesten uzak duracak diye bir kaide yok! Önemli olan bu yiyeceklerin porsiyonunun bilincinde olması. Siz sevgili anne ve anne adayı okurlarım, çocuklarınızın beslenme alışkanlıklarını mümkün olduğunca kısıtlayıcı olmadan oluşturmaya çalışın. Biliyorsunuz ki kısıtlanan çocuk özgür değildir. Onun da özgür olmaya hakkı vardır tıpkı bizler gibi. Sebze yemeği sevmeyen bir çocuğa alternatif olarak patates veya makarna sunmayın. Bunun yerine bir başka sebze yemeği sunun, iki seçeneği olan çocuk bırakın özgürce kendisi seçsin sebze yemeğini. Çünkü sebze yemeği içeriği ile bir makarna yemeğinin içeriği ve besleyiciliği asla bir değildir. Kahvaltılarını eğlenceli hale getirerek onların hem gözlerine hem midelerine hem de hayal güçlerine hitap edin. “Yemeğini bitirirsen sana çikolata alacağım” demeniz çocuğunuza bir ödül değil zarardır. Yemeğin bir ödülü çikolata olmamalı, beraber parka gitmek veya oyun oynamak olmalı. Aslında yemeği bitirmek bir ödül olarak görülmekten çok sağlıklı büyümesi için gerekli bir şey olarak görülmelidir. Yeni dönem annelerimiz her ne kadar çocuklarını iyi koşullarda yetiştirebilmek için üzerlerine titreseler de farkında olmadan gözden kaçan ufak davranışlar, çocuğunuzun ileriki yaşlarda beslenme düzenini etkileyebiliyor.

Tüm bu yanlışları düzeltmek için çocuklarımızı zorlamadan, sınırlandırmadan ve cazip ödüller sunmadan beslemeye dikkat etmeliyiz. Yemek yerken ilgilerini dağıtmak için onlara televizyon karşısında yemek yedirmemeliyiz. Ne yediğini farkına vararak bilinçli bir şekilde yemek yedirmeliyiz. Sebze alternatifi kızartma veya hamur işi olmamalı, bir başka sebze seçeneği olmalıdır. Dışarıda zaman geçirirken çocuğunuz ağlamasın diye eline hazır paket kraker vermek yerine bir oyuncak veya zeka gelişimini ilerletecek etkinlikler verebilirsiniz. Hiçbiri yoksa sağlıklı atıştırmalıklar olarak adlandırdığımız havuç, salatalık, yoğurt veya süt verebilirsiniz.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.
BESLENME UZMANI-DİYETİSYEN AYBÜKE SUBAŞIOĞLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Çağı Obezitesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Aybüke SUBAŞIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Aybüke SUBAŞIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aybüke SUBAŞIOĞLU'nun Makaleleri
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Aziz KILINÇ
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Merve TIĞLI
► Çocukluk Dönemi Obezitesi Dyt.Esra GÜLTEKİN
► Çocukluk Çağı Şişmanlığı Dyt.Makbule ERÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Obezitesi' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:47
Top