2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terör ve Toplumsal Travma
MAKALE #17946 © Yazan Uzm.Psk.Dila HOTLAR | Yayın Şubat 2017 | 3,097 Okuyucu
Travma kavramının çok geniş bir tanımı olmakla birlikte toplumsal şiddeti, terörizmi, iç savaşı, kazaları ve doğal afetleri içermektedir. Terör ise yüzyıllardır toplumların ve sistemin bir sorun olarak tanımladığı bir olgudur. Son yıllarda ülkemizin terör olaylarından oldukça etkilendiğini de hesaba katacak olursak teröre bağlı Travma Sonrası Stres Bozukluğu(TSSB)'nun insanlarımızı etkilediğini düşünebiliriz.

Terörist saldırılar en yüksek psikolojik etkiye neden olabilecek şekilde tasarlanan bir savaşım biçimidir. Bu yüzden travmatik olaylardır ve bu saldırılara maruz kalan kişilerde başta TSSB olmak üzere çeşitli psikopatolojilerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu saldırılar insan eliyle meydana getirildiği için(doğal afetlerin aksine) sonrasında gelişen psikolojik zorlanmaların daha şiddetli ve uzun süreli olabileceği araştırmalarla desteklenen bir bulgudur.

Dengeli ve kestirelebilir bir çevrede, kendilerini güvende hissederek yaşamak isteyen bireyler çoğunlukla güven duygusuna yönelik bir tehdit söz konusu olana kadar, sahip oldukları güvenlik duygusunun farkında olmazlar. İnsan gruplarının kendini korumak ve güvende hissetmek için yarattıkları fizyolojik ve psikolojik sınırlar, "tehlikeli olan" ile "güvenli olan"ı ayırıp tehlikeli olanı grubun dışında bırakmak için grubun ortak kararı ile belirlenir. Çünkü bireyler olumlu bir benlik algısına sahip olmak ve kendilerini güvende hissetmek için kendilerini toplumsal bir grup içinde tanımlarlar ve sosyal bir kimlik edinirler. Güvenlik duygusu ortak/paylaşılan düşünce yoluyla oluşturan ve sürdüren gruplar toplumsal bir doku meydana getirirler. Terörizmin amacı da bu toplumsal dokuya zarar vermektir. Terörizm bu yönüyle toplumun emniyet, güven ve birlik duygusunu sarsmaya yönelik psikolojik saldırı olarak da nitelendirilebilir.

Ülkemizde ve diğer ülkelerde yapılan çalışmalara bakıldığında terör saldırısına tanık olmuş kişilerin önemli bir yüzdesinin TSSB yaşadığı görülmüştür.Travma Sonrası Stres Bozukluğu'nun DSM 5'teki tanımına bakıldığında ortak noktanın, örseleyici bir olay yaşama ya da tanık olma ile karakterizde olduğunu görüyoruz. Bu kişilerde ortaya çıkan belirtiler; örseleyici olayların istemsiz gelen anıları, yineleyici ve sıkıntı veren rüyalar, yoğun ya da uzun süreli bir ruhsal sıkıntı yaşama, önemli etkinliklere katılımda belirgin azalma, yabancılaşma gibi sıralanabilir.

Kişilerin yaşadığını bu durumun şiddetini etkileyen bazı faktörler vardır. Kişinin fiziksel olarak yaralanmış olmasının, yaralanmanın tam olarak iyileşmemiş olmasının, yaşanan terör olayına doğrudan tanıklık etmenin, terör olayında bir yakınını kaybetmiş olmanın, yaşanan olaydan sonra yaşanan ekonomik, bireysel, sosyal kayıplarının yaşanan Travma Sonrası Stres Bozukluğu'nun şiddetini, süresini doğrudan etkilediği bilinmektedir.

Terör eyleminde görünürde terörü uygulayan ve teröre maruz kalan kişilerin dışında kalan dolaylı olarak teröre maruz kalanlar(medya aracılığı ile olaya şahit olanlar, terör eylemine hedef alınan kişilerle kültürel yakınlığı olanlar) vardır. Bu kişilerin de teröre maruz kalanlar gibi olaydan etkilendiklerini gösteren araştırmalar mevcuttur. Bu çalışmalar toplumun önemli bir kısmında, olay kendilerinden çok uzakta meydana gelse bile medya ya da sosyal medya aracılığıyla dolaylı olarak travma yaşadıklarını gösteriyor. Özellikle çocuklarda travmatik olayları seyretmek hiçbir yakını zarar görmese bile travma yaşanmasına sebep olabilir; o yüzden çocukları mümkün olduğunca olayın travma yaratacak yanlarından uzak tutmak gerekir.

Terör eylemlerinin raslantısallığı dikkate alındığında, korunma yolları geliştiren kişiler hiçbir zaman tamamen korunamayacaklarını gördüklerinde daha umutsuz ve kötümser bir bakış açısına sahip olmaktadırlar. Çünkü terör toplumun tüm bireylerini potansiyel kurban haline dönüştürmektedir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan kişilerin ilk olarak tramvanın anlamıyla yüzleşmesi, sonrasında kısa ve uzun süreli etkilerinin üstesinden gelebilmesi, onu bir kurbandan yeniden bir birey haline gelebilmesini sağlar. Bunun ne kadar süreceği olayın şiddet yoğunluğu, kurbanın kişisel özellikleri ve profesyonel bir destek alıp almadığı belirler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terör ve Toplumsal Travma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dila HOTLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dila HOTLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dila HOTLAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Dila HOTLAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dila HOTLAR'ın Makaleleri
► Toplumsal Travmalar Psk.Ayça KÖROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Terör ve Toplumsal Travma' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Mart 2021
► Stres Mart 2021
► Yalnızlık Eylül 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:13
Top