Çocuğunuzun Dikkatini Geliştirmek İçin 20 Pratik Bilgi ve Oyunlar
. Etrafımızı saran akıllı telefonlar, internet, hızlı şehir yaşamı, hızlı ulaşım araçları gibi modern yaşamda işimizi kolaylaştıran aletler aynı zamanda bizi uyaran bombardımanına tutmaktadır. Yapabileceğimiz bazı şeyler var, daha iyi beslenmek, elektronik eşyalarımızı kapatmak, dışarı çıkmak ve dışarıda daha fazla oynamak/vakit geçirmek, tabi yapabilirseniz. Çocuğunuzun dikkatini arttırabilmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Gelin bunlara birlikte bakalım.
1. Çocuğunuzun elinizden geldiği kadar bolca dışarıda vakit geçirmesini sağlayın. Yapılan araştırmalar çocuğun yaptığı egzersiz ile zekâsı ve okul başarısı arasında doğrudan bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Unutmayın ki hareket beynimizi harekete geçirir. Çocuklarınızı okuldan eve götürmeden önce en az 20 dakika oyun parkında vakit geçirmelerine fırsat yaratmanız onlar için iyi olacaktır. Eğer bu mümkün değilse en azından okula yürüyerek gitmesine imkân tanıyın ya da yolun bir kısmını yürümesini sağlayın. Okul yolunda da çocuklar arkadaşlarıyla oyun oynayarak gitmekte n hoşlanırlar. Çocukken bunu yapabilmiş ebeveynler eminim hala ne kadar keyif aldıklarını hatırlayabilirler.
2. Dikkatini toplamakta çok zorlanan çocuklar daha sığ ve verimsiz nefes alıp verirler. Bu nedenle soluk alıp vermeyi destekleyen oyuncaklar onların için faydalı olabilir. Örneğin baloncuk yapma, rüzgârgülü, ıslık çalma, armoni veya mızıka gibi oyuncaklar daha derin nefes almaları konusunda çocuğunuzu destekleyecektir.
3. Beyin egzersizleri yaptıran oyunlar özellikle ders çalışmaya başlamadan önce çocukların dikkatlerini arttırma konusunda destekleyicidir. Örneğin karşılıklı sayı sayarken beş ve beşin katlarının söylenmeyip bip denmesi gibi.
4. Sanatsal faaliyetler, çocukların hayal kırıklıklarına tolerans geliştirmesi, dikkat süresinin uzaması, el-göz koordinasyonu ve problem çözme becerilerini geliştirmesi konusunda destekleyicidir. Örneğin; örme, dokuma, {bir karton parçasından tezgah yapabilir ve çocuğa tüy ve kabuk gibi şeyler verilebilir. Ayrıca bunlara uyumlu ipliklerle desenler, takılar oluşturulabilir.
5. Eski moda tahta oyunları sadece iyi bir dikkat süresi gerektirmez, aynı zamanda oturmaya yönelikte tolerans geliştirirler. Ayrıca sporcular gibi sıra bekleme, kazanma kaybetme gibi bazı sosyal becerileri de öğretirler. Bunun yanında yapboz, kelime oyunları ve çocuklara uygun iskambil oyunları da benzer becerilerin gelişmesini destekler.
6. Çocuklara kitap okumak onun sadece dikkat becerisini geliştirmez, sosyal, dil gelişimi, bilişsel gelişimine de çok büyük katkı sağlar. Erken yaşlardan başlayarak ve sık sık çocuğunuza kitap okuyun. Ayrıca evinizde çocuğunda dinleyebileceği şekilde Bach, Beethoven, Mozart gibi klasik müzikler çalın.
7. Çocuğunuzu mutfakta veya evde size yardım etmeye fırsat verin. Ona bir şeyler için sorumluluk almaya ve birlikte çabalarınızda gerçek bir işbirlikçisi gibi hissetmesini sağlayın. Çalışmalarında yüksek standartlar belirlemesine yardımcı olun. Böylece daha çok motive olurlar. Seçerek yiyen çocuklarınızın kendi ürettiğini yeme ihtimali de artacaktır.
8. Belirli bir koordinasyon ve motor planlaması gerektiren kaba motor oyunları oynayın. Mahalledeki diğer çocuklar ile bazı oyunlar organize edin. Örneğin saklambaç, ip atlama, yakalamaç, yakar top gibi.
9. Fazlaca ses ve ışık saçan ama etkileşime izin vermeyen oyuncaklar yerine, çocuğunuzun yaratıcılığına izin veren, dokunarak, değiştirerek etkileşime geçebileceği oyuncakları tercih edin. Örneğin Legolar, küçük insan ve aile figürleri, ev veya kale, çiftlik gibi çocuğun kurup değiştirebileceği oyuncaklar hem ince kas becerilerini hem de yaratıcılıklarını geliştirecektir.
10. Çocuğunuz bir hayal kırıklığı yaşadığında hemen onu sakinleştirmeye çalışmayın. Hayal kırıklığı ile baş etmeyi öğrenmesi gerekmektedir. İstediği oluncaya kadar beklemek, kendi ihtiyaçlarını başkası ihtiyacını giderinceye kadar ötelemek, daha iyisini yapabilmek için daha fazla denemesi gerektiğini öğrenmek onun gelişimi açısından çok önemlidir. Diğer türlü daha kırılgan bir karakter özelliği geliştirebilir.
11. Beslenme düzeni de çocuğun dikkat süresi açısından önemli bir belirleyicidir. Dengeli beslenmek, yani öğünlerinin içinde ekmek, makarna, gevrek gibi karbonhidrat ile süt, yoğurt, peynir, balık, et, yumurta gibi protein içeren besinlerin dengeli alımıdır. Bu anlamda çocuğun besin düzenini kontrol etmek önemlidir. Sentetik, paket ürünlerden de elinizden geldiği kadar çocuğunuzu uzak tutun.
12. Televizyon izlemeye ve bilgisayar oyunlarına (akıllı telefon ve tablette dahil) sınırlama getirin. Çocuğun istediği kadar bu araçlara ulaşmalarına izin vermeyin. Eğer bu limiti çocuğa bırakırsanız muhtemelen bunu başaramayacaktır. Televizyona ve oyunlara çocuğunuz çok düşkün olduğu için siz sınırlama getirdiğinizde sizinle çatışmaya girebilir. Ama unutmayın ki eğer geri adım atmazsanız bu ağlamalar ve kavgalar zamanla azalıp sonunda sizin sınırlarınızı kabul edecektir. Hatta bu düşündüğünüzden bile hızlı gerçekleşebilir. Tabi bu aletlerin kullanımı konusunda örnek olmanız da önemli. Tüm akşamınızı bu aletler başında geçiriyorsanız, çocuğunuza sınır koyma şansınız olmayacaktır.
13. Çok fazla televizyon izlemek çocuklarda öfkeyi arttırabilmektedir. Fazlaca Bilgisayar oyunu oynamakta benzer etki göstermektedir. Ayrıca çocuğun gerçek dünyada karşılaşamayacağı parlak renkler, ani ses değişimleri, hızlı değişen görüntüler, kameranın görüntüleri büyütüp küçültmesi gibi efektler onun dikkat süresini kısaltmakta, gerçek hayattaki olaylara daha uzun süreli dikkatini yoğunlaştırmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca çocuğun zamanını bunlara geçirmesi sosyal, duygusal ve bilişsel yeteneklerini geliştiren aktivitelere katılmasını engeller.
14. Çocuğunuzun bir iş yaparken kendi kendine konuşmasını teşvik edin. Çocuklar özellikle orta zorluktaki işlerde kendi kendilerine konuşarak daha fazla motive olurlar ve başarılı olma konusunda kendilerini desteklerler. Ayrıca öfkeli olduğu zamanlarda kendi kendine sakin ol, bekle gibi konutlar vererek bu duygusunu kontrol edebilir. Bu konuda çocuğunuza şöyle bir eğitim verebilirsiniz. a) yüksek sesle söyle örneği bunu yapabilirim, b) bunu kendi kendine fısıldayarak söyle, c) sadece dudaklarını oynatarak söyle, d) sessizce söyle, içinden söyle gibi.
15. Çocuğunuzun neyle ilgilenmeyi sevip, neyle ilgilenmeyi sevmediğini gözlemleyin. İlgilendiğini fark ettiğiniz etkinliklerle daha fazla ilgilenmesi için teşvik edin.
16. Spor gibi daha fazla enerjisini harcayabileceği etkinliklere yönlendirin. Yapılan araştırmalar günde kırk dakika zıplama, atlama, koşma gibi faaliyetler yapan çocukların yapmayanlara oranla daha az öfkeli olduğu belirlenmiştir. Büyükşehirde bu faaliyetleri en kolay destekleyebileceğiniz yerler parklar ve çocuklar için olan spor kulüpleridir.
17. Müzikler duygularımızın değişmesinde önemli bir aktivitedir. Hareketli müzikler kendimizi daha enerjik hissetmemizi sağlarken, yavaş müzikler daha duygusal hissetmemize neden olur. Çocuğunuzun müzik seçimi yapmasına izin verin ve bir aktivite yaparken bu müziği dinlemesini destekleyin. Kitap okuma veya sakin oynan oyunlarda daha sakinleştirici müzikler dinlemesini teşvik edin.
18. Alerjik yiyecekler çocuklarınızın hareketlerinin artmasına neden olabilir. Ayrıca bu alerjik yiyecekler burun tıkanması, cildinde kızarıklık, öksürük, göz altı morlukları gibi belirtilerde gösterebilirler. Enerjisini arttıran ve aşırı hareketliliğe neden olan yiyeceklerden onları uzak tutun. Aşırı şekerli besinler tüketmesine izin vermeyin.
19. Çocuklar bazen davranışları konusunda geri dönüt almak isterler. Aşırı hareketli olduklarında ve çevresine zarar verdiklerinde kameraya alınıp, daha sonra bu görüntüler birlikte izlenerek çocuğa geri bildirim verilebilir. Özellikle yaşı biraz daha büyük çocuklar bu geri dönütler yoluyla davranışlarının dışarıdan nasıl göründüğü hakkında daha fazla fikir sahibi olabilir.
20. Çocuğunuzun dikkat süresi yaşıtlarına göre kıyasladığınızda size çok kısa geliyor ve davranışlarını kontrol etmeden ve sonucunu düşünmeden hareket ettiğini fark ediyorsanız, ayrıca tüm bu yöntemlere rağmen ilerleme kaydedemiyorsanız yardım almanız faydalı olabilir. Aile danışmanlığı, pedagog çocuğun gelişimi ve aile içi davranışları düzenleme konusunda, çocuk psikiyatristi bu sorunun organik müdahalesinde, neurofeedback uzmanı da dikkatini geliştirmeyi öğrenmesi adına çocuğunuza yardımcı olabilir.
Alışverişe giderken çocuğunuzla bir liste yapın ve gitmeden önce bu listeden üç tane ürünü onun ha-tırlaması gerektiğini söyleyin ve alışveriş sırasında doğrudan hatırlatmadan ip uçları vererek malze-meleri hatırlamasını ve almasını sağlayın. Zamanla bu listede hatırlaması gereken sayıyı arttırabilirsi-niz.
Çocuğunuza başta iki rakam söyleyin. Örneğin 2-8. Ondan size bu rakamları ters çevirerek söyleme-sini isteyin. Ailece oynayabilirsiniz. Yanlış yapan oyundan çıkacak şekilde yaptığınızda eğlencesini arttırmış olursunuz. Yaptıkça rakamların sayısını arttırabilirsiniz.
Tilki tilki saatin kaç veya bana bir poz ver oyunu oynayın. Tilki tilki saatin kaçta ebe olan duvara da-yanarak gözlerini kapatır. Oyuncular arkasında durarak ona “tilki tilki saatin kaç” diye sorar. Ebe 0-5 arasında bir rakam söyler. Diğerleri onun söylediği sayıda ona doğru adım atmaya başlar. Ebe sayısı-nı bitince hızlıca arkasını döner. Kıpırdayanı oyundan çıkarır. Çünkü ebenin gözü açıkken diğerleri-nin hareket etmemesi gerekir.
Şeffaf olmayan 3 bardak alın ve gözünün önünde bir tanesinin altına saklayın ve hızlıca yer değişti-rin. Gözüyle takip ederek boncuğun nerede olduğunu bulsun. Kazanırsa yer değiştirin.
Evet/hayır oyunu oynatın. Sorduğunuz sorulara evet veya hayır derse yanar, cevaplarken kafasını sal-lamak kabul edilmemektedir.
Bu oyunda ihtiyacınız olan renkli bonibon veya aynı boyutlarda renkli boncuklar ve her biri kişi için renk sayısı kadar ufak kaseler. Oyunun oynanışı: herkes bir masada oturur ve önlerine ayıracakları renk sayısı kadar küçük kaseler (veya kâğıt kek kalıpları kullanılabilir). Herkese eşit sayıda karışık renkli bonibon veya boncuk verilir. Boncuk veya bonibonlar masanın üstüne kişilerin kendi tarafları-na yayılmıştır. Süre başlatılınca sadece tek el kullanılarak boncuklar renklerine göre kaselere ayırılır. İlk bitiren kazanır.
Yere çeşitli objeler koyun ve üstünü bezle örtün. Altındakiler görünmesin. Bu işlemden sonra diğer oyuncuyu çağırın. Bezi kaldırın 5 saniye bakmasına izin verdikten sonra bezi yeniden örtün ve oyun-cuyu dışarı çıkartın. Malzemelerden birini saklayın. Oyuncu geri döndüğünde objelere bakıp neyi sakladığınızı bulmaya çalışacak. Bulursa roller değişir bulamazsa devam edilir.
Beş taş oyunu (ebeveyn biliyorsa)
Ayak bileklerine balon bağlanır. Balonlar dışa doğru bakar. Oyuncular birbirlerinin ayaklarındaki balonlarını basarak patlatmaya çalışır. Oyuncu sadece ayaklarını kullanabilir.
1. Çocuğunuzun elinizden geldiği kadar bolca dışarıda vakit geçirmesini sağlayın. Yapılan araştırmalar çocuğun yaptığı egzersiz ile zekâsı ve okul başarısı arasında doğrudan bir ilişkinin olduğunu göstermektedir. Unutmayın ki hareket beynimizi harekete geçirir. Çocuklarınızı okuldan eve götürmeden önce en az 20 dakika oyun parkında vakit geçirmelerine fırsat yaratmanız onlar için iyi olacaktır. Eğer bu mümkün değilse en azından okula yürüyerek gitmesine imkân tanıyın ya da yolun bir kısmını yürümesini sağlayın. Okul yolunda da çocuklar arkadaşlarıyla oyun oynayarak gitmekte n hoşlanırlar. Çocukken bunu yapabilmiş ebeveynler eminim hala ne kadar keyif aldıklarını hatırlayabilirler.
2. Dikkatini toplamakta çok zorlanan çocuklar daha sığ ve verimsiz nefes alıp verirler. Bu nedenle soluk alıp vermeyi destekleyen oyuncaklar onların için faydalı olabilir. Örneğin baloncuk yapma, rüzgârgülü, ıslık çalma, armoni veya mızıka gibi oyuncaklar daha derin nefes almaları konusunda çocuğunuzu destekleyecektir.
3. Beyin egzersizleri yaptıran oyunlar özellikle ders çalışmaya başlamadan önce çocukların dikkatlerini arttırma konusunda destekleyicidir. Örneğin karşılıklı sayı sayarken beş ve beşin katlarının söylenmeyip bip denmesi gibi.
4. Sanatsal faaliyetler, çocukların hayal kırıklıklarına tolerans geliştirmesi, dikkat süresinin uzaması, el-göz koordinasyonu ve problem çözme becerilerini geliştirmesi konusunda destekleyicidir. Örneğin; örme, dokuma, {bir karton parçasından tezgah yapabilir ve çocuğa tüy ve kabuk gibi şeyler verilebilir. Ayrıca bunlara uyumlu ipliklerle desenler, takılar oluşturulabilir.
5. Eski moda tahta oyunları sadece iyi bir dikkat süresi gerektirmez, aynı zamanda oturmaya yönelikte tolerans geliştirirler. Ayrıca sporcular gibi sıra bekleme, kazanma kaybetme gibi bazı sosyal becerileri de öğretirler. Bunun yanında yapboz, kelime oyunları ve çocuklara uygun iskambil oyunları da benzer becerilerin gelişmesini destekler.
6. Çocuklara kitap okumak onun sadece dikkat becerisini geliştirmez, sosyal, dil gelişimi, bilişsel gelişimine de çok büyük katkı sağlar. Erken yaşlardan başlayarak ve sık sık çocuğunuza kitap okuyun. Ayrıca evinizde çocuğunda dinleyebileceği şekilde Bach, Beethoven, Mozart gibi klasik müzikler çalın.
7. Çocuğunuzu mutfakta veya evde size yardım etmeye fırsat verin. Ona bir şeyler için sorumluluk almaya ve birlikte çabalarınızda gerçek bir işbirlikçisi gibi hissetmesini sağlayın. Çalışmalarında yüksek standartlar belirlemesine yardımcı olun. Böylece daha çok motive olurlar. Seçerek yiyen çocuklarınızın kendi ürettiğini yeme ihtimali de artacaktır.
8. Belirli bir koordinasyon ve motor planlaması gerektiren kaba motor oyunları oynayın. Mahalledeki diğer çocuklar ile bazı oyunlar organize edin. Örneğin saklambaç, ip atlama, yakalamaç, yakar top gibi.
9. Fazlaca ses ve ışık saçan ama etkileşime izin vermeyen oyuncaklar yerine, çocuğunuzun yaratıcılığına izin veren, dokunarak, değiştirerek etkileşime geçebileceği oyuncakları tercih edin. Örneğin Legolar, küçük insan ve aile figürleri, ev veya kale, çiftlik gibi çocuğun kurup değiştirebileceği oyuncaklar hem ince kas becerilerini hem de yaratıcılıklarını geliştirecektir.
10. Çocuğunuz bir hayal kırıklığı yaşadığında hemen onu sakinleştirmeye çalışmayın. Hayal kırıklığı ile baş etmeyi öğrenmesi gerekmektedir. İstediği oluncaya kadar beklemek, kendi ihtiyaçlarını başkası ihtiyacını giderinceye kadar ötelemek, daha iyisini yapabilmek için daha fazla denemesi gerektiğini öğrenmek onun gelişimi açısından çok önemlidir. Diğer türlü daha kırılgan bir karakter özelliği geliştirebilir.
11. Beslenme düzeni de çocuğun dikkat süresi açısından önemli bir belirleyicidir. Dengeli beslenmek, yani öğünlerinin içinde ekmek, makarna, gevrek gibi karbonhidrat ile süt, yoğurt, peynir, balık, et, yumurta gibi protein içeren besinlerin dengeli alımıdır. Bu anlamda çocuğun besin düzenini kontrol etmek önemlidir. Sentetik, paket ürünlerden de elinizden geldiği kadar çocuğunuzu uzak tutun.
12. Televizyon izlemeye ve bilgisayar oyunlarına (akıllı telefon ve tablette dahil) sınırlama getirin. Çocuğun istediği kadar bu araçlara ulaşmalarına izin vermeyin. Eğer bu limiti çocuğa bırakırsanız muhtemelen bunu başaramayacaktır. Televizyona ve oyunlara çocuğunuz çok düşkün olduğu için siz sınırlama getirdiğinizde sizinle çatışmaya girebilir. Ama unutmayın ki eğer geri adım atmazsanız bu ağlamalar ve kavgalar zamanla azalıp sonunda sizin sınırlarınızı kabul edecektir. Hatta bu düşündüğünüzden bile hızlı gerçekleşebilir. Tabi bu aletlerin kullanımı konusunda örnek olmanız da önemli. Tüm akşamınızı bu aletler başında geçiriyorsanız, çocuğunuza sınır koyma şansınız olmayacaktır.
13. Çok fazla televizyon izlemek çocuklarda öfkeyi arttırabilmektedir. Fazlaca Bilgisayar oyunu oynamakta benzer etki göstermektedir. Ayrıca çocuğun gerçek dünyada karşılaşamayacağı parlak renkler, ani ses değişimleri, hızlı değişen görüntüler, kameranın görüntüleri büyütüp küçültmesi gibi efektler onun dikkat süresini kısaltmakta, gerçek hayattaki olaylara daha uzun süreli dikkatini yoğunlaştırmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca çocuğun zamanını bunlara geçirmesi sosyal, duygusal ve bilişsel yeteneklerini geliştiren aktivitelere katılmasını engeller.
14. Çocuğunuzun bir iş yaparken kendi kendine konuşmasını teşvik edin. Çocuklar özellikle orta zorluktaki işlerde kendi kendilerine konuşarak daha fazla motive olurlar ve başarılı olma konusunda kendilerini desteklerler. Ayrıca öfkeli olduğu zamanlarda kendi kendine sakin ol, bekle gibi konutlar vererek bu duygusunu kontrol edebilir. Bu konuda çocuğunuza şöyle bir eğitim verebilirsiniz. a) yüksek sesle söyle örneği bunu yapabilirim, b) bunu kendi kendine fısıldayarak söyle, c) sadece dudaklarını oynatarak söyle, d) sessizce söyle, içinden söyle gibi.
15. Çocuğunuzun neyle ilgilenmeyi sevip, neyle ilgilenmeyi sevmediğini gözlemleyin. İlgilendiğini fark ettiğiniz etkinliklerle daha fazla ilgilenmesi için teşvik edin.
16. Spor gibi daha fazla enerjisini harcayabileceği etkinliklere yönlendirin. Yapılan araştırmalar günde kırk dakika zıplama, atlama, koşma gibi faaliyetler yapan çocukların yapmayanlara oranla daha az öfkeli olduğu belirlenmiştir. Büyükşehirde bu faaliyetleri en kolay destekleyebileceğiniz yerler parklar ve çocuklar için olan spor kulüpleridir.
17. Müzikler duygularımızın değişmesinde önemli bir aktivitedir. Hareketli müzikler kendimizi daha enerjik hissetmemizi sağlarken, yavaş müzikler daha duygusal hissetmemize neden olur. Çocuğunuzun müzik seçimi yapmasına izin verin ve bir aktivite yaparken bu müziği dinlemesini destekleyin. Kitap okuma veya sakin oynan oyunlarda daha sakinleştirici müzikler dinlemesini teşvik edin.
18. Alerjik yiyecekler çocuklarınızın hareketlerinin artmasına neden olabilir. Ayrıca bu alerjik yiyecekler burun tıkanması, cildinde kızarıklık, öksürük, göz altı morlukları gibi belirtilerde gösterebilirler. Enerjisini arttıran ve aşırı hareketliliğe neden olan yiyeceklerden onları uzak tutun. Aşırı şekerli besinler tüketmesine izin vermeyin.
19. Çocuklar bazen davranışları konusunda geri dönüt almak isterler. Aşırı hareketli olduklarında ve çevresine zarar verdiklerinde kameraya alınıp, daha sonra bu görüntüler birlikte izlenerek çocuğa geri bildirim verilebilir. Özellikle yaşı biraz daha büyük çocuklar bu geri dönütler yoluyla davranışlarının dışarıdan nasıl göründüğü hakkında daha fazla fikir sahibi olabilir.
20. Çocuğunuzun dikkat süresi yaşıtlarına göre kıyasladığınızda size çok kısa geliyor ve davranışlarını kontrol etmeden ve sonucunu düşünmeden hareket ettiğini fark ediyorsanız, ayrıca tüm bu yöntemlere rağmen ilerleme kaydedemiyorsanız yardım almanız faydalı olabilir. Aile danışmanlığı, pedagog çocuğun gelişimi ve aile içi davranışları düzenleme konusunda, çocuk psikiyatristi bu sorunun organik müdahalesinde, neurofeedback uzmanı da dikkatini geliştirmeyi öğrenmesi adına çocuğunuza yardımcı olabilir.
Alışverişe giderken çocuğunuzla bir liste yapın ve gitmeden önce bu listeden üç tane ürünü onun ha-tırlaması gerektiğini söyleyin ve alışveriş sırasında doğrudan hatırlatmadan ip uçları vererek malze-meleri hatırlamasını ve almasını sağlayın. Zamanla bu listede hatırlaması gereken sayıyı arttırabilirsi-niz.
Çocuğunuza başta iki rakam söyleyin. Örneğin 2-8. Ondan size bu rakamları ters çevirerek söyleme-sini isteyin. Ailece oynayabilirsiniz. Yanlış yapan oyundan çıkacak şekilde yaptığınızda eğlencesini arttırmış olursunuz. Yaptıkça rakamların sayısını arttırabilirsiniz.
Tilki tilki saatin kaç veya bana bir poz ver oyunu oynayın. Tilki tilki saatin kaçta ebe olan duvara da-yanarak gözlerini kapatır. Oyuncular arkasında durarak ona “tilki tilki saatin kaç” diye sorar. Ebe 0-5 arasında bir rakam söyler. Diğerleri onun söylediği sayıda ona doğru adım atmaya başlar. Ebe sayısı-nı bitince hızlıca arkasını döner. Kıpırdayanı oyundan çıkarır. Çünkü ebenin gözü açıkken diğerleri-nin hareket etmemesi gerekir.
Şeffaf olmayan 3 bardak alın ve gözünün önünde bir tanesinin altına saklayın ve hızlıca yer değişti-rin. Gözüyle takip ederek boncuğun nerede olduğunu bulsun. Kazanırsa yer değiştirin.
Evet/hayır oyunu oynatın. Sorduğunuz sorulara evet veya hayır derse yanar, cevaplarken kafasını sal-lamak kabul edilmemektedir.
Bu oyunda ihtiyacınız olan renkli bonibon veya aynı boyutlarda renkli boncuklar ve her biri kişi için renk sayısı kadar ufak kaseler. Oyunun oynanışı: herkes bir masada oturur ve önlerine ayıracakları renk sayısı kadar küçük kaseler (veya kâğıt kek kalıpları kullanılabilir). Herkese eşit sayıda karışık renkli bonibon veya boncuk verilir. Boncuk veya bonibonlar masanın üstüne kişilerin kendi tarafları-na yayılmıştır. Süre başlatılınca sadece tek el kullanılarak boncuklar renklerine göre kaselere ayırılır. İlk bitiren kazanır.
Yere çeşitli objeler koyun ve üstünü bezle örtün. Altındakiler görünmesin. Bu işlemden sonra diğer oyuncuyu çağırın. Bezi kaldırın 5 saniye bakmasına izin verdikten sonra bezi yeniden örtün ve oyun-cuyu dışarı çıkartın. Malzemelerden birini saklayın. Oyuncu geri döndüğünde objelere bakıp neyi sakladığınızı bulmaya çalışacak. Bulursa roller değişir bulamazsa devam edilir.
Beş taş oyunu (ebeveyn biliyorsa)
Ayak bileklerine balon bağlanır. Balonlar dışa doğru bakar. Oyuncular birbirlerinin ayaklarındaki balonlarını basarak patlatmaya çalışır. Oyuncu sadece ayaklarını kullanabilir.
Yazan
|
Bu makaleden alıntı yapmak
için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir: "Çocuğunuzun Dikkatini Geliştirmek İçin 20 Pratik Bilgi ve Oyunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. |
5 Beğeni
Yazan Uzman
|
dikkat geliştirme, dikkat geliştirici oyun, dikkati arttırmak, dikkat geliştiren oyunlar, dikkat geliştiren egzersizler
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak
hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir
yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.