2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenme Çantasında Hazır Gıdaya Yer Vermeyin
MAKALE #17967 © Yazan Dyt.Ayşe Didem GÜLER AVCI | Yayın Şubat 2017 | 2,436 Okuyucu
BESLENME ÇANTASINDA HAZIR GIDAYA YER VERMEYİN
Yaşamın her evresinde beslenmenin önemi büyükken, gelişme çağında bu önem daha da artmaktadır. Gelişme çağındaki çocuğun yeterli ve dengeli beslenmesi okul performansını, sağlıklı bir birey oluşunu, ilerleyen dönemlerde kaliteli ve sağlıklı bir hayat sürmesini etkileyecektir
Hayatın ilk yıllarından itibaren doğru beslenme alışkanlıkları kazanması için doğru adımlar atmak gerekir. Genellikle düzgün bir beslenme alışkanlığından sonra okul çağı başladığında çocuğun yeme alışkanlıkları değişmeye başlar. Okul kantininde ayakta sağlıksız atıştırmalıklar çocuk için daha cazip hale gelir. Özellikle tam gün okulda geçiren çocukların beslenmeleri için doğru bir tercih yapması mümkün olmaz. Ve beslenme konusunda bazı hatalar yapılır. Örneğin vitamin ve mineral takviyesi sağlayan aynı zamanda tokluk hissi veren sebze ve meyve grubunun yeterli tüketilememesi, yüksek şeker ve yağ içeriğine sahip abur cubur olarak tabir ettiğimiz gıdalara yönelim, hazır meyve suları, asitli içeceklerin tüketiminin artması başlıca yapılan hatalardır. Bu durumun önüne geçmek için evde hazırlanan sağlıklı atıştırmalık ya da ana öğünler birer kurtarıcı olarak görülebilir.
Sağlıklı atıştırmalıklar çocuğunuzun kantinden sağlıksız gıdaları almasını önler. Hazırlanan beslenme çantası obezite-zayıflık gibi problemlerinde önüne geçer. Aynı zamanda günlük gereken ihtiyacı en doğru şekilde tamamlayarak gelişme çağına katkıda bulunur. Sağlıklı bir bünyeye sahip çocuğun okul başarısı bile olumlu yönde etkilenir. Bu şekilde zamanla sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılarak, yetişkinlik döneminde devam etmesi mümkün olur.
Beslenme çantasını hazırlarken dikkat etmemiz gereken konular da vardır. Bunlar özellikle bozulabilecek gıdaları çantaya eklememe, çok sık yapılan yanlışlardan biri olan paketli ürünlere beslenme çantasında yer verme vb. Et grubu ürünlerin uzun süre ortam sıcaklığı yüksek yerde muhafaza edilmesi zordur. Bunun için önlem olarak ısı yalıtımlı kaplar kullanılabilir.
Çoğunlukla çocukluk döneminde sevilen gıdalardan olan paketli ürünlerde beslenme çantasında sık rastladığımız gıdalardandır. Ailede şeker hastalığı olan bireyler özellikle paketli ürünlere karşı daha dikkatli olmalıdır. Çünkü bu ürünler genellikle kan şekerinde hızlı yükselmelere neden olarak insülin metabolizmasını bozabilir. Paketli ürünler yüksek enerjiye sahiptir. Ayrıca tokluk hissi sağlamaz. Bu yüzden ihtiyaçtan fazlasının tüketilmesine neden olur.
Peki beslenme çantasında neler olmalı?
Çocuğunuz için hazırladığınız beslenme çantalarında çeşitliliğe yer verilmelidir. Beslenme çantasında tahıl grubu, süt ürünleri, et grubu, meyve ve sebze grupları dengeli bir şekilde eklenerek çeşitlilik sağlanabilir. Aynı zamanda hergün aynı yiyecekler yerine farklı gıdalardan öğünler hazırlamak çocuğunuzun beslenme çantasından sıkılmadan kendisi için hazırlanmış sağlıklı yiyecekleri tüketmesini kolaylaştıracaktır. Tabii ki çocuklar için görsel sunumda önemlidir. Beslenme çantası içindeki yiyecekleri daha keyifli hale getirebilir.
-Meyve; meyvelerin bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle birlikte ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri sağlar. Çocukların okuldaki performansları üzerine etkileri vardır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi üzerine etki ederek sık sık hastalanmaların önüne geçer. Örneğin günlük olarak 1-2 porsiyon meyve; 1 adet elma, 1 adet muz gibi meyveler beslenme çantasında yerini alabilir.
-Kurumeyveler; meyvelerde olduğu gibi vitamin mineral ve posa miktarı yüksek olduğu için günlük beslenmemizde yer almaldır.
-Ceviz, badem, fındık gibi yararlı kuruyemişler; içindeki yararlı ve elzem olan bitksel yağlar gelişme çağındaki bir çocuk için mutlaka gün içerisinde belirli miktarlarda alınmalıdır.
-Yeşillik,salatalık, domates gibi mevsime uygun çiğ sebze ve salata; meyvede olduğu gibi bizim için yararlı olan vitamin-mineral katkısında bulunurlar. Böylelikle bağışıklık sistemini güçlendirerek çocuğunuzun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Ayrıca tokluk hissi sağlayarak özellikle obezite riski taşıyan çocuklar için doğru bir tercihtir. Bu grubun daha sağlıklı tüketimini sağlamak için iyi yıkanmış olması ve de doğranmadan bütün halinde beslenme çantasına konulması uygundur. Bölünen veya doğranan sebze meyve grubunda vitamin kayıpları olacaktır.
-Süt ve süt ürünleri; gelişme çağındaki her çocuk günlük olarak yeterli miktarlarda süt ürünlerini alması gerekir. Özellikle kalsiyum kemik sağlığını koruma konusunda yardımcı olacaktır. Beslenme çantasına günlük kutu süt, kefir veya ayran eklenerek sağlıklı içecek alternatifi oluşturulabilir.
-Ev yapımı sandviç veya tost; ev yapımı sandviçlerimizin içine salam-sosis gibi şarküteri ürünlerine koymaktan sakınalım.
-Az şekerli meyve komposto; meyve suları yerine alternatif olarak düşünülebilir.
-Su; doğru bir beslenme alışkanlığında suyun da önemli bir yeri vardır. En sağlıklı içicek olarak gördüğümüz suyu da çocuklarımız için alışkanlık haline getirmemiz önemlidir. Okul çağındaki bir çocuğun günlük alması gereken su miktarı yaklaşık 1,5lt dir.
-Kahvaltılık; peynir, yumurta, zeytin, ekmek, fırında yumurtalı ve kaşarlı ekmek vb. Çocuğunuzun evde güzel bir kahvaltı yapması oldukça önemlidir. Kahvaltı yapamadığı günler olursa mutlaka alternatif yiyecekler beslenme çantasına hazırlanmalıdır. Kahvaltı yaparak okula gittiğinde bile kahvaltılık seçeneği öğle yemeği yerine de olabilir.
-Krep; sebzeli, peynirli, ıspanaklı ya da sade olarak hazırlanabilir. Krep içerisine hem çocuğunuzun sevdiği hemde besleyicı olan seçeneklerden eklenebilir.
-Yulaflı kurabiye ve kekler; sağlıklı bir hamur işi yapmak istersek, yulaf ya da tam buğday unuyla birlikte az yağlı ya da yağsız olarak, tatlandırmak içinse bal ve pekmez gibi doğal gıdalardan faydalanarak kek ve kurabiyeler hazırlanabilir.
Okulda tam gün kalan öğrenciler için beslenme çantasına saklama koşullarına dikkat ederek ve yeterli porsiyonlarda pilav-makarna,sebze-et yemeği gibi alternatiflerde eklenebilir.
Çocuklarımızın hayat boyu doğru bir beslenme alışkanlığına sahip olması için öncelikle kendi beslenme alışkanlıklarımızı düzenlemeliyiz. Gelişme çağındaki çocuk her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da anne ve babasını örnek alacaktır. Doğru bir beslenme alışkanlığı ile şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi hastalıkların önüne geçilebilir ve bu konuda ebeveynlere büyük bir iş düşüyor. Doğru beslenme alışkanlıklarını okul döneminde de devam ettirebilmeleri için sağlıklı seçenekleri önlerine sunarak okulda da aynı beslenme düzenini sürdürmemiz mümkün. Okulda yemek verilse dahi çocuğunuza aralarda atıştırması için mutlaka sağlıklı bir ara öğün hazırlayın. Sağlıklı beslenme çantasında neler olmalı konusunda verdiğimiz önerilerin sizlere yardımcı olacağını düşünüyorum.

Sağlıklı Günler Dilerim

Ayşe Didem GÜLER AVCI
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenme Çantasında Hazır Gıdaya Yer Vermeyin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşe Didem GÜLER AVCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşe Didem GÜLER AVCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe Didem GÜLER AVCI'nın Makaleleri
► Beslenme Çantanız Hazır mı ? Dyt.Buket ADANÇ
► Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Hazır Noodleların Karanlık Yüzü Dyt.Ayşenur ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beslenme Çantasında Hazır Gıdaya Yer Vermeyin' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:09
Top