2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Terörün Toplum Ruh Sağlığına Etkisi
MAKALE #17973 © Yazan Psk.Burçin KOYUNCU | Yayın Şubat 2017 | 2,831 Okuyucu
En genel anlamıyla TERÖR; politik, dini ve ya ekonomik bazı hedeflere ulaşmak için uygulanan her türlü şiddet olarak tanımlanabilir. Günümüzde terör siyasi, kültürel, finansal gibi bir çok etkileri üzerinden çoğu kez değerlendiriliyor. Fakat bu yazıda objektif ve psikolojik bir bakış açısıyla terörün halkın üzerinde oluşturduğu psikolojik etkiler ve buna bağlı tepkileri üzerinde duracağım

Millet olarak yakından tanıdığımız terör kelimesi hepimizi eşit oranda ürkütse de konuyla ilgili yapılan yorumlarda ayrışıyoruz. Son dönemlerde ardı ardına gelen patlama haberleri, şehitler, kafamızı karıştıran söylentiler.. ‘ duyarsızlaştık artık, ne olacak bu halimiz’ diyenler de var , ‘daha iyi olacağız, umutluyum’ diyenler de. Peki bizi bu ayrışmaya iten nedir? Ne yapmalıyız?

Öncelikle şunu biliyoruz ki terör sağlıklı yaşam koşullarını yok eder. Terörde amaç ; cana kıyma, malı yakıp yıkma, işkence yapma gibi eylemlerle insanları dehşete düşürerek korku havasını hakim kılmak, buna bağlı olarak sindirme yoluyla insanları eylemsizliğe itmektir. Hedef ise korkuyu ve eylemsizliği hakim kılarak isteklerini kabul ettirmektir. Bu durumda arka arkaya gelen terör saldırıları karşısında toplum bireylerinin psikolojik açıdan sağlıklı yaşam koşullarının devam etmesi ne yazıkki mümkün değildir.

İnsanlar endişe ve korku içerisinde yaşar. Patlama korkusuyla kalabalık ortamlardan uzak durmak, sürekli başıma bir şey gelir endişesiyle sokakta yürümek, yoğun güvensizlik duygusu ve devamındaki iletişimsizlik.. İşlevselliğimizi zamanla çürüten bu durum sağlıklı olmamakla beraber acilen farkında olmamız gereken bir durumdur.

Evet artık millet olarak daha ‘agresifiz’.. Trafikte, sokakta, işyerinde, aile içinde... İnsanları strese sokan en büyük etkenlerden biri de belirsizlik ve olayların kontrolünün kişinin dışında gelişmesidir. Etrafında sürekli terör olayları olup biten kişi, başına geleceklerden habersiz, endişe ve korkuyla hayatını sürdürmeye çalışır.

Teröre dolaylı ve direk maruz kalan tüm insanlarda yaşam bütünlüğü bozulma durumu söz konusudur. Yaşanan, şahit olunan ve uzaktan da olsa paylaşılan terör olayları kişilerde travma etkisi bırakır. Travma yaşamış bir bireyin ruhsal dengesi ve hayat bütünlüğü bozulmuş olabilir. Terörü bu açıdan değerlendirecek olursak toplumsal travma olarak görülebilir ve böyle bir toplum terörle mücadelede eksik kalabilir. Sağlıklı koşulların olmaması, endişe ve korku yaratarak eylemsiz bırakılan insanlar ve toplumsal travma yaşatılarak hayat bütünlüğünün bozulması.. Öncelikli olarak yaşam kalitesini, sağlıklı yaşam koşullarını geri kazanmak isteyen insanların, milli manevi ve bütünlük duygusu geri planda kalabilir. Ki terörün istediği de budur.
Bu durumda sağlıklı kalabilmek için ne yapılabilir?

Toplumsal olarak uzun süredir yas sürecindeyiz. Bu yas süreci ile birlikte yaşadığımız günlük endişeler bizi terörle mücadelede kısır bir döngüye sokmaktadır. Öncelikle ‘bireysel’ olarak psikolojimizi ayakta tutmak gerekir. Bunu, olayları görmezlikten gelerek duyarsız kalarak yapmış olduğunu düşünenler yanılıyor. Bu yaptığınız sadece savunmadır. Yadsımış olursunuz duyarsız kalarak. Bu, psikolojimizi ayakta tutmak demek değildir. Farkında olmalıyız.. her şeyin her durumun.. Sizi dinleyebilecek ve anlayabilecek birileriyle mutlaka iletişim kurun. Duyguları paylaşmak her zaman iyileştiricidir. Ve unutmayın ki, olumsuz duyguları ifade etmek en iyi başa çıkma şeklidir. Bazen acılarımızın hemen geçmesini ve bitmesini isteriz. Oysa olumsuz duygulardan kurtulmak için acele etmek çoğunlukla bu konuda başarısız olmamıza neden olur. Yaşanan ne olursa olsun duygularınızı hafife almayın ve yok saymayın. Son olarak da belirtebileceğim nokta, yaşamımızdaki rutinleri bozmayın. Haftalık, günlük sık sık yaptığınız etkinlik ve aktivitelerden vazgeçmeyin. Bu durum endişe ve kaygılarınızı minimuma indirecektir.

Güven içinde yaşadığımız ve terörün psikolojik baskısından sıyrıldığımız bir TÜRKİYE ye kavuşmak dileğiyle..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Terörün Toplum Ruh Sağlığına Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burçin KOYUNCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burçin KOYUNCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burçin KOYUNCU'nun Yazıları
► Ekonominin Ruh Sağlığına Olan Etkisi Psk.Mine Didem ARULAT
► İntihar ve Toplum Etkisi Nazlı ÇALIŞKAN
► Birey Toplum İlişkisi Psk.Esra ERDOĞAN
► Çocuk (Toplum’u) Yetiştirmek Psk.Sabahattin ZENGER
► Değişen Toplum (Toplumda Değişim) Psk.Burçak DEMİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Terörün Toplum Ruh Sağlığına Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:43
Top