2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duygusal Özgürleşme Teknikleri (Eft) Nedir? Nerelerde Kullanılır?
MAKALE #17975 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Şubat 2017 | 4,733 Okuyucu
Amerikalı psikolog Roger Callahan 1980 yılında tesadüfen bir şey keşfetti : Su fobisi olan bir hastasının göz altındaki noktalara parmak uçlarıyla vuruşlar yaptığında artık hastanın su fobisinden eser kalmamıştı. Bundan önce uzun süre klasik yöntemlerle tedavi etmeye çalışmış olmasına rağmen bir yere varamayan Callahan, hastanın korkuyu hissettiği anda mide ağrısı çekmesinden yola çıkarak, mide meridyeninin uç noktası olan göz altındaki noktalara parmak uçlarıyla vuruşlar yapmış ve su fobisinin geçtiğini görmüştür. Araştırmalarını bu yönde yoğunlaştırarak adına TFT (Thought Field Therapy) dediği bir enerji tekniği geliştirmiştir. Daha sonra bir mühendis olan Gary Craig 1990' lı yıllarda TFT üzerinde bir takım değişiklikler yaparak EFT (Emotional Freedom Techniques) yani Duygusal Özgürleşme Tekniklerini oluşturmuştur.

Duygusal Özgürleşme Teknikleri (EFT) Nedir?

Duygusal Özgürleşme Teknikleri (EFT) geleneksel Çin tıbbındaki akupunktur yöntemlerine dayanan, akupresür ve NLP'nin bir nevi birleşimi olan bir enerji çalışmasıdır. Parmak uçlarıyla vücuttaki bazı akupunktur noktaları tıklanarak vücutta tıkanan enerjinin normal akışına dönmesi sağlanır. Bunun sonucunda enerji tıkanıklığına yol açan problem ortadan kalkar ve iyileşme başlar. Uygulaması oldukça basittir ve iyileşme diğer terapi tekniklerine göre oldukça hızlıdır.

Duygusal Özgürleşme Teknikleri nerelerde kullanılır?

Kedi, köpek, su, böcek, uçak, yükseklik, karanlık, kapalı alan gibi fobilerde,
Sigara, içki, kahve gibi bağımlılıklarda,
Depresyonda,
Streste,
Panik atakta,
Değersizlik ve güvensizlik duygularında,
Kıskançlık, öfke, özlem, derin üzüntü gibi negatif duygularda,
Ayrılık sonrası yaşanan aşk acısında,
Aşırı kilo ve ya zayıflık probleminde,
Migren veya değişik vücut ağrılarında
ve travmalarda EFT kullanılabilir.

EFT tekniğinin diğer terapi yöntemlerinden farkı nedir?

1. Sorunu tamamen ortadan kaldırır.

Sorunun kaynağı olan duygusal kayıtları temizleyen ve enerji blokajını ortadan kaldıran bir tekniktir.

2. Uygulama süresi kısadır.

Diğer tekniklerde olduğu gibi haftalar ve ya aylar süren uygulamalara gerek yoktur. Uygulama sadece dakikalar sürer ve sonuç da aynı hızda alınır.

3. Kendi kendinize uygulayabilirsiniz.

Uygulamayı iyice öğrendiğiniz takdirde kendi kendinize uygulayabilirsiniz. Ancak kökeni derin bir sorununuz varsa bu konuyu EFT uzmanıyla çalışmanızı tavsiye ederim.

EFT Bilimsel bir teknik midir?


Dünyanın bir çok yerindeki kliniklerde kullanılan EFT'nin başarı oranı çok yüksektir. Aşağıda EFT ile ilgili yapılmış bir kaç araştırma yer almaktadır. Yine dünyada bir çok psikolog ve psikoterapist bu tekniği kullanmaktadır.

EFT'nin uygulamasındaki esas, soruna yol açan duygunun ne olduğunun anlaşılmasıdır. Sorunun adı konulduktan sonra iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bir başkasına uygulamak için konunun uzmanı olmak şarttır. Başvuracağınız EFT uzmanının Uluslarası EFT Master ve AMT (Association For Meridian & Energy Therapies - Meridyen ve Enerji Terapileri Derneği) üyesi olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER UYGULAYICI


EFT ile ilgili yapılmış bazı araştırmalar:
(1)http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jclp.10189/abstract
(2)http://journals.lww.com/jonmd/Abstract/2011/06000/A_Controlled_Comparison_of_the_Effectiveness_and.3.aspx

Yazı hazırlanırken enerjiakademisi.com dan faydalanılmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duygusal Özgürleşme Teknikleri (Eft) Nedir? Nerelerde Kullanılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Duygusal Özgürleşme Teknikleri (Eft) Nedir? Nerelerde Kullanılır?' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:49
Top