2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cildinizin Gençleşmesinde, Lekelerin Giderilmesinde, Sivilce ve Çatlaklar ile Kronik Yaraların İyileşmesinde, Saçlarınızın Daha Sağlıklı Hale Gelmesinde Prp
MAKALE #18022 © Yazan Prof.Op.Dr. Cemal AYGIT | Yayın Şubat 2017 | 2,273 Okuyucu
PRP Platelet (trombosit) yönünden zengin plazma anlamına gelir. Bir kişiden alınan az miktarda kanın bir seperasyon sistemi yardımı ile bileşenlerine ayrıştırılması sonucu platelet (trombosit), lökosit, büyüme faktörleri ve sitokin adı verilen hücrelerin yer aldığı tabakasının konsantre halde tekrar aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir.

PRP etkili bir yöntemdir!

Plateletten zengin plazma uygulaması herhangi bir durumdan dolayı hasar gören dokuların onarımını ve doğal hallerine dönmelerini sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Vücudun onarım süreci kanda bulunan ve ilgili bölgeye taşınan plateletler (trombositler) yardımı ile meydana gelmektedir. PRP ile ücudumuzun hasar karşısında vermiş olduğu tedavi etme yeteneğini harekete geçirmek ve estetik yönden iyileşme amaçlanır. PRP hasar varmış gibi cilt altında hasar düzeltme mekanizmalarını harekete geçirir. Trombositler kanda bulunan en küçük çekirdeksiz hücreler olup pıhtılaşmada görevlidirler. Vücudumuzdaki hasarlı damarların ve diğer dokuların onarımı, büyüme faktörlerini içeren trombosit ve lökosit hücreleri tarafından gerçekleştirilir. Kanda hasarlı bölgeye göç eden bu savaşçılar büyüme faktörlerini salgılayarak yine kanda yer alan farklılaşmamış kök hücrelerin uyarılmasıyla bölgeye göçünü ve çoğalmasını sağlayarak doğal seviyede iyileşmeyi gerçekleştirir. Bu iyileşme sürecinin kısalarak daha hızlı gerçekleştirilmesi amacıyla kanda bulunan trombin ile aktive olan bu mucizevi hücreler, PRP yöntemi ile plateletler konsantre hale getirilerek 4x – 8x kat daha yüksek oranlarda direkt ilgili bölgeye enjekte edilir. Böylece normal seviyeden fazla sayıda hücre ile doku rejenerasyonu (yenilenmesi) sağlanmış olur.

PRP'nin uygulama alanları çok geniştir.

Estetik amaçlı ve kronik yara tedavisinde yenilenmenin sağlanması:

1- Cilt gençleştirici olarak uygulanır! Zaman içerisinde cilt altındaki bazı dokuların kayıplarına bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklık ve çökmelerin olduğu bölgede, hasar iyileştirme mekanizması ile iyileşme sağlar. Uygulama bölgesinde salgıladığı büyüme faktörleri aracılığı ile destek dokudaki kayıplara bağlı ortaya çıkan kırışıklık ve çökmelerde iyileşme görülür. Cilt destek dokusu kolojen miktarında azalma ve kırılmalara bağlı olarak ortaya çıkan cilt sarkmalarında, bölgeye uygulanan plateletlerin salgıladığı büyüme faktörleri ile kolojenlerin yeniden yapılandırılması sağlanarak cilt elastikiyeti artar ve cilt sarkmalarında iyileşme sağlanır. Tüm yüz bölgesi; alın, göz kenarı, burun kenarı, dudak kenarı kırışıklıkları, sarkma ve çökmeleri ile cilt lekeleri ve izlerinin tedavisi ile boyun, dekolte bölgesi, üst kol, karın, bacak, diz bölgelerindeki kırışıklık, sarkma, çatlak ve lekelerin iyileştirilmesi sağlanır.

2- Cilt lekelerinde; plateletlerin salgıladığı büyüme faktörleri (MGF) ile ciltte renk oluşumunu sağlayan melanin hücrelerinin çalışma sistemini normal sınırlarda tutarak, cilt lekelerinin tedavisini sağlar.


3- Akne, skar ve çatlaklarda; ciltte herhangi sebep bağlı olarak ortaya çıkmış olan çatlaklar, izler, sivilce izleri, skarlar gibi lezyonların etrafında yara iyileştirici mekanizma ile çalışan plateletler, salgıladığı büyüme faktörleri ile lezyonların küçülmelerini daha az görünür hale gelmelerini sağlar.

4- Kronik yara iyileşmesinde; Diabetik Ayak, venöz Ülser, bası yarası gibi iyileşmesi son derece zor olan yara bölgesinin tedavisi ile kısa bir süre içerisinde kapanmasına yardımcı olur.

5- Saçlı deride; saç kökleri etrafındaki damarlanmayı artırır, saç köküne daha fazla miktarda kan, oksijen, vitamin taşınmasına olanak sağlarken; salgıladığı büyüme faktörleri ile saç kökü hücrelerini uyarır, saç köklerinin saç üretim süreçlerini hızlandırır ve saçların daha sağlıklı hale gelmesini sağlar. Saç dökülmesi olan bölgede, büyüme faktörlerinin saç köküne olan etkisi ile saç dökülmesi durur. Saçlı deride PRP uygulaması tamamen dökülmüş olan saçların tekrar çıkmasını sağlayamayacak ama güçsüz, kırılmış, hasarlı saçları ve saç üretimi yeteneği durmuş olan saç köklerini uyararak, saç dökülmesini durduracak, saçların daha parlak, canlı görülmesini sağlayacaktır.

PRP ne kadar zamanda yapılır?

Kan alındıktan sonra PRP hazırlanması yaklaşık 8-15 dakika sürer. PRP’nin cilde uygulanması ise 10-20 dakika arasında sürer. PRP için ortalama 30 dakikalık bir işlem denilebilir.

PRP uygulaması seans sayısı ve etki süresi nedir?

PRP uygulaması estetik yaklaşımla iki amaca yönelik yapılmaktadır. Birincisi; belirlenmiş bir sorunu ortadan kaldırmaya yönelik olarak, ciltte oluşmuş sarkmaların düzeltilmesi, cilt kırışıklıklarının, cilt lekelerinin giderilmesi, skar ve çatlakların giderilmesi, saç dökülmesinin azaltılmasıdır. İkincisi; mevcut durumu korumak, cildin zaman karşısındaki deformasyonunu önlemeye yönelik olarak.

PRP uygulaması hücre aktivasyonu gerçekleşmesi ve dinlendirme süreci göz önünde bulundurularak genellikle 21 günlük aralarla 2 seans uygulanır. Seanslar sonrasında belirlenmiş sorunlarda gözle görülür iyileşmeler beklenir. İlk kürden sonra 3-6 ay arasında bir kez tekrar edilmesi kişinin ihtiyaçlarına göre belirlenir. PRP’nin etkileri uzun süreli olarak devam eder. Etkilerin devam etmesi ve cildin zaman karşısındaki deformasyonunun önlenmesi amacıyla yılda 1-2 seans PRP uygulaması önerilir.

PRP uygulamasının yan etkileri var mıdır?

PRP uygulamasında yan etkiler görülme riski sistemin otolog olması (hastanın kendi kanı kullanılması) dolayısıyla söz konusu değildir.Uygulama iğle ile yapılan uygulamalar grubunda bulunduğu için; iğnenin cilde giriş tekniğine bağlı olarak bazı yan etkiler oluşabilir. İğne uygulamasına bağlı olarak bazı noktalarda küçük morarmalar görülebilir. Morarmalar küçük çaplı olup birkaç gün içerisinde tedaviye gerek duyulmadan iyileşir. Morarmaların iyileşme sürecini kısaltmak için hekim tarafından bazı ürünler önerilebilir. PRP uygulaması sırasında ciltte hafif kızarıklık görülür, ciltteki kızarıklık herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan 30 - 40 dakika içerisinde kendiliğinden kaybolur. Uygulama sonrası ciltte hissedilen gerilme hissi 1-2 saat içerisinde geçer. PRP’den sonra normal hayata devam edilebilir. Ciltte de yaşamı etkileyecek bir görüntü oluşmaz.

PRP uygulaması hekim tarafından yapılması gereken uygulamalar grubundadır.

PRP uygulaması ağrılı mıdır?

PRP uygulamasında, plateletten zengin plazmanın cilt içerisine verilmesinde kullanılan iğneler, mezoterapi uygulamalarında da kullanılan çok ince iğnelerdir. İğnelerin çapları 30G veya 27G olabilir, uzunlukları değişmekle birlikte 6 mm, 16 mm veya daha uzun olabilir. PRP uygulaması sırasında duyulan ağrı hissi hastalar tarafından genel olarak ''hafif'' olarak nitelendirilmektedir. PRP uygulaması sırasında hastalar ciltlerinde çok ince iğnelerin girişlerini hissedebilmektedirler. Ağrıya duyarlı ve hassas hastalarda, uygulama sırasında ağrı duyusunu azaltıcı önlemler (uyuşturucu kremler, soğuk uygulama) ile duyulan ağrı hissi oldukça azaltılabilir. PRP uygulaması sırasında ciltte hafif sıcaklık, hafif yanma hissi ve gerilme hissi duyulabilir.

PRP güvenli midir?

PRP uygulamasında kullanılan infüzyon setleri (kan alma setleri) ve PRP hazırlama tüpleri, sadece bu amaç uygulamalar için üretilmiş olan uygulama setleri şeklinde kullanılır. Uygulama setleri içerisinde uygulama sırasında ihtiyaç olabilecek tüm malzemeler bulunmaktadır.

PRP uygulaması kapalı sistem içerisinde hazırlanan plateletten zengin plazma ürünü ile yapılır, yani hastanın kanı dış ortamla ve başka malzemeler ile temas etmez. Hastanın kanı tek kullanımlık sterilin füzyon setleri vasıtası ile yine tek kullanımlık steril vakumlu PRP hazırlama tüplerine alınır. Santrifüj işlemi sonrası elde edilen plateletten zengin plazma tek kullanımlık steril enjektörlere çekilerek kullanılır.Tüm bu işlemler sırasında hasta kanı ve hazırlanan plazma dış ortamla temas etmez.

Uygulamada kan ile hastalık bulaşma riski yoktur.

PRP lazer ya da mezoterapi ile birlikte uygulanabilir mi?

PRP; lazer, radyofrekans, ışık tedavileri, mezoterapi ve mikro iğneleme gibi yöntemlerle bir arada uygulanabilir. Böylece etkinlik artırılmış olur.

PRP uygulamasından sonra nelere dikkat edilmelidir?

PRP uygulaması günü sıcak banyo yapılmaz. Güneşe çıkmadan koruyucu kullanılmalıdır.

PRP kimlere uygulanamaz?

Trombosit (platelet) sayısı az olanlara… Hamile olanlara… Kanser tedavisi olanlara… HIV gibi ağır bulaşıcı hastalığı olanlara PRP uygulanamaz.

Kendi güvenliğiniz için, işlem yaptırmadan önce ürünler hakkında mutlaka doktorunuzdan bilgi alınız.

KISACA:
*Risksiz, güvenli bir uygulama.
*Ameliyatsız, anestesisiz bir tedavi yöntemidir.
*Uygulamadan hemen sonra hayata dönülebiliyor.
*Ortalama 30-45 dakika sürüyor.
*Etki ortalama 1 sene sürüyor.
*Diğer yöntemlerle birlikte uygulanabiliyor.
*Yüz daha genç görülüyor. Yaralar iyileşiyor. Saçlar güçleniyor.
*Kadın,erkek her yaş grubuna uygulanabiliyor.

PROF. DR. CEMAL AYGIT
ESTETİK VE PLASTİK CERRAHİ
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Beyinde Lekelerin Tehlikesi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Ertuğrul UZAR
► Kadınlarda Kronik Kasık Ağrısı (Kronik Pelvik Ağrı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Akne (Sivilce) PDF Dr.Füsun TÖRE
► Akne (Sivilce) ve Tedavisi Dr.Şehriyar NAZARİ
► Akne Sivilce ve Hormon Bozukluğu Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Cildinizin Gençleşmesinde, Lekelerin Giderilmesinde, Sivilce ve Çatlaklar ile Kronik Yaraların İyileşmesinde, Saçlarınızın Daha Sağlıklı Hale Gelmesinde Prp' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:45
Top