2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hiperaktivite Nedir
MAKALE #18081 © Yazan Serap BUHARALI | Yayın Mart 2017 | 1,653 Okuyucu
HİPERAKTİVİTE NEDİR? PEKİ YA DİKKAT DAĞINIKLILIĞI…

Yukarıdaki başlığı son yıllarda günlük hayatta çok da duyar olduk. Günlük konuşma cümlelerimizin içinde.. bir çocuğu anlatırken çok hiperaktive bu der olduk.. Nedir bu hiper olma hali?

Diğer bir soru hiper aktivite diye tanımladığımız bir çocuğun dikkat eksikliği de görülme olasılığı nedir? Hiper aktive olanda dikkat eksikliği de var mıdır yani .. dikkat eksikliği olan hiperaktivitelidir de denilebilinir mi.. Gördüğümüz bir çocuğa bakıp bu hiper aktiveite yahu diyebiliyor muyuz yok sa bu uzmanların işi mi..

Öncelikle bu tanımlar üzerinde duralım .Hiperaktiviteyi “yaramaz” “çok hareketli” “meraklı” “bağlasan durmaz” çocuklara verilen bir tanım olarak algılanmakta. Ama çok az bir kelime ile tanımlama yapmaya çalışırsam şunu diyebilirim ki hiperaktivite çocuk “kıpırtılı olma hali” dır. Kıpır kıpır bir halleri vardır. Eli dursa ayağı durmaz ayağı dursa eli durmaz sallanan cinsden .Bir nevi davranışlarına hareketlerine söz geçirememe hali mevcuttur. Uyuyup sızana kadar bitmeyen bir motor. Zihin aktif beden aktif konuşma hali aktif..

Hiperaktivite sebebi neler olabilir ? Bebeklikten itibaren hiperaktivite semptomları gözlemlenebilir mi? Sebebi hakkında net bir cevap bulunamıyor.. Doğum öncesi doğum anı doğum sonrası yaşanan olumsuzluklar yada beslenme deki katkı malzemeleri sezaryan lı doğum bebeklikte veya çocuklukta tv tablet le fazlaca zaman geçirme yaşanan travmalar duygusal ihmal gibi durumların etken olduğu düşünülüyor. Ama yine tam şudur denilemiyor. Beyin hücrelerinin tahribatı söz konusu beynin kimyasında bozulma gözleneniyor. Tedavi,terapi sonunda EM sonuçlarında tahribatlı bu norönlarda düzelmeler görülmüş. Kısaca sinir tahribatı sozkonusu. Bu beyin hücreler arasındaki snap (bağlantıların) yeniden iyileştirilmesi regüle edilmesi gerekir.

Hiperaktivite tanısı konulmuş çocukların bebekliklerinde sık ağlama kolik husursuz aşırı hareketli az uyuma derin uykuya geçişlerde sorun gibi durumlar çocuğun öyküsünde yer alabiliyor.

Eğer bir formül verilmiş olsaydı şöyle bir fomül verilebilinirdi.

HİPERAKTİVİTE: DÜRTÜ KONTROL BOZUKLUĞU +KIPIRTILI OLMA HALİ+DİKKAT EKSİKLİĞİ

Dikkat eksikliği olan çocuklarda mulaka hiperaktivite var mıdır sorusuna şu cevap verilebilinir. HAYIR (Olma ihtimalı vardır ama mutlaka olması gerekmez) . Hiperaktivitesi olan çocukta dikkat eksikliği mutlaka var mıdır? EVET

Hiperaktivite tanısı konulmuş çocuklarda konsantre olmada güçlük,uzun süre o-daklanamama hali,kolay sinirlenme,öfkeye kapılabilme,toplum kurallarına uymada zorluk mesela sırada bekleme vb .

BU çocukların aldığı en önemli etiketler yaramaz haylaz tanımları. Laf dinlemez,vurdumduymaz umusamaz dikbaşlı dikkat çekmeye çalışan gibi olur. Bu yüzden etiketlemeye uğradıklarında zaten hayatlarında yaşadıkları uyum zorluklarına biri daha eklenir. Etiketlenir. Kürekleri bırakmasına sebebiyet verir. Zaten zor anlıyordur hemen unutuyordur uçuş uçuş uçurtma misalıdır akademik başarı konusunda yada iyi olma halinde kalma ile ilgili uğraşları bu etiketlenme ile beraber erir gider. Bir çok bu durumu anlaşılamaya çocuk sınır zeka şımarık haylaz hatta ruh sağlığı bozuk yaftaları ile belkide bir parlak insan olarak hayatına devam edebilcekken yok olur gider. Kolayca kötü şeylere alışır iyi arkadaş edinemez vesaire… Ailenin bu konuda bir ekip çalışması yapmaliyi kaliteli bir öğretmene denk gelmesi önemli. Bıu çocuklar anlaşıldığında destek aldıklarında mutlaka başarılı olduğu bir alan keşfedilip bu minvalde parlayabilir. Önü aydınlık olmuş iyi bir anne veya baba şansına sahip olmuş örnek isimler var. Bu örnekler gösterilip cesaretlendirilebilinir bununla ilgili hikaye özel hazırlanmış hikaye kitapları okunabilinir bu çocuklara.. Özel eğitim iyi bir pedagog psikiyatris öğretmen ebeveyn ile aşılmaz denilen o dağlar çalışmalarla dert edinilen dikkat dağınıklığı zamanla azalabilinir. Sonuc değil sürece odaklanmak lazım . süreçte neler yapıldığı nasıl bir yol çizildiği önemli. Hiperaktivitesi olan çocukların zeka durumları normal veya normal üstü. Zeka faktörü de kendi ile ilgili farkındalığı oluşturuyor tabiki şunu dedirtiyor kendi kendine BENİM NEYİM VAR? NİYE OLMUYOR? SINAVDA BİLDİĞİM HALDE NİYE CEVAPLAYAMADIM? SINIFTA ÖĞRETMENİ DİNLEMEK İSTERKEN BENİ NE DÜRTÜYOR BÖYLE PENCEREDEN BAKASIM SINIFTAN ÇIKASIM VAR ? SAKİN OLAMIYORUM BİRDEN ÖFKELENİYOR SONRADA ÜZÜLÜYORUM ..

İşte bu durumlar duygusal durumlarına olumsuz etki etmekte. Duygusal ruhsal durumlarını da desteklenmesi önemli

organize güçlüğü dağınık olma hal, hem bilinçde hem ortamında Kalemim kayıp defterim yok.. ödevimi unuttum … 1 saatlık ders 3 saatte bitme halleri.. organize olma çalışmaları düzenini kurma için destekleyici eğitim çalışmaları ilede çalışılmalı. Unutulmamalı ki kısa süreli hafızada sorun var. Bu konuda özel çalışılması gerek.
Genellikle farkedilme durumu ilkokula başladığında okuma yazmda sınıfta durmada sorun lar ile nesi var ile start veriliyor tanı için uzmana gidiliyor peki okulöncesi dönemde tespit edilemez mi evet edilebilir hatta ilkokul döneminden önce ele alınırsa özel çalışmalar terapi tedavi eğitim başlarsa erken tanı ile çok yol alınır.
Bu durumu yaşayan aile de durum nedir ne ile karşı karşıyadır..

Bir kere kendi kendine limit koymada sorun yaşayan bir çocuk var. Otokonrolde sorun yaşıyor. Bu da ailenin ağzına şu kelimeyi pelesenk ediyor.. “hadi hadi hadi…. “ çocuklar bu kelimeden nefret ediyor ve bir süre sonra duymamaya başlıyor.. Aile bu çocuk beni duymuyor problemine dönüyor.

Ebeveyn ler bu çocukları anlamak ta genellikle zorluk çekiyor,ne yapması gerektiği konusunda tıkanabiliyor,yoruluyor. Sert kurallara başvurmayı çare görebiliyor yada dayanamayıp kendi haline bırakabiliyor..

19 yy sonlarna doğru hiperaktivite tam olarak tanımlanıyor.

Her belirtinin mutlaka olması gerekmiyor ama genelde görülenler bebeklikten itibaren huzursuz hal,uykuda düzensizlik,sakar haller,sık unutma,sonunu düşünmeden olaya atlama,çok konuşma,zamanı iyi planlayamama herşeyden çabuk sıkılma, düşünme odaklanma gerektiren durumlarda sık sık ara verme isteği,öğrenmeye ilgisizlik.ev ödevleri başlı başına bir problem olabiliyor. Dalgın haller,saınavlarda hata,okuma kalitesi düşük,yazı bozuk,zihinsel çaba gerektiren durumlarda yoğun dirençlafa girme,yönergeleri anlamakta uygulamakta sorun,engellemerele tahammül az,
Ama bakıyoruz ki saatlerce pc oyunları oyanayabiliyorlar 2 saat çizgi film izleyebiliyor peki nasıl oluyor .. Çünkü bunlar eğlenceli ve öğrenme faliyeti gerektirmiyor.
Bu çocukların çoğu posttravmatize olmuştur. Doğuştan ibarettir bu. Semptomlar depresifitir. Hedefler konulmalı bu sorunları çözmek için.

Ailenin çok enerjiye ihtiyacı vardır.Çünkü tükenmişlk hissi oluyor. Ekip desteği en önemli çözüm.
Zamanla kendiliğinden kaybolmaz.
Omega-3 desteği öneriliyor beslenmede. Faydası üzerine internette bile verilen videolar var.
Yetişkinlerde dikkat eksikliği yaşıyorlar. İlişki konusunda zorluk yaşıyorlar.
Minik öneriler: Övgü kullanılmalı,etiket konulmamalı,Bu çocuklar kırıcı olabilirler alttan alınmalı,depresyon yaşayabilirler destek verilmeli kötü arkadaş seçebilirler yönlendirme yapılmalı

SERAP BUHARALI

     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hiperaktivite Nedir' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:19
Top