2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Medya Sosyalleştirir mi Yalnızlaştırır mı ve Sosyal Medyanın İlişkilere Etkisi
MAKALE #18087 © Yazan Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ | Yayın Mart 2017 | 13,220 Okuyucu
SOSYAL MEDYA SOSYALLEŞTİRİR Mİ YALNIZLAŞTIRIR MI VE SOSYAL MEDYANIN İLİŞKİLERE ETKİSİ

Modern çağ, kentleşme ve teknolojinin hızla gelişimi insanları bireyleşmeye doğru götürüyor. Özellikle teknoloji ve sosyal medyanın insan ve toplum üzerinde büyük bir etkisi var. Bu etki bazen olumlu bazen olumsuz yönde olabiliyor. İnsana getirdikleriyle beraber insandan götürdükleri de oluyor. Her şeyde olduğu gibi sosyal medya ne amaçla kullanılırsa insana onu sunuyor. Uzaktakini yakın, yakındakini uzak yapabiliyor. Eğer yabancılarla tanışmak, uzaktakiyle buluşmak, bir organizasyona dahil olmak, grubun bir parçası olmak, etkinliğin içinde olmaksa amacınız size böyle bir hizmet sunabiliyor. Yanınızdakilerden uzaklaşmak, ortamınızdan içinize çekilmek ama bir taraftan ilişki içinde kalma ihtiyacınızı karşılamak ve kontrollü bir ilişki içinde olmak istiyorsanız bu ihtiyacınıza da cevap veriyor. Sosyal medyayla ilişkiniz bağımlılık, uzaktan bağ içinde bulunma ve boşluk doldurma niteliğinde ise kişinin içindeki patolojik döngüyü devam ettiren bir araç haline geliyor. Yok eğer kişilere, bilgiye ulaşma ve etkinlik ve organizasyonlara dahil olma amacıyla kullanıyorsanız size o yönde fayda sağlıyor.
Sosyal medyanın sunduğu bir başka hizmet bilgiye kolayca ulaşabilir olmak ve kişilerin kendini, düşüncelerini ifade edebileceği bir mecra sunmak. Bilgiye ulaşabilir olmak fayda sağlarken bilginin hızlı, akıcı, ve çabuk tüketilebilir olması sindirilmeden, özümsenmeden ve pratik edilemeden başka bilgilere geçmeye neden oluyor. Bu da insanda tatminsizlik oluşturuyor. Kişilerin kendini ifade edebilir olmasının eşit şartlarda sansürsüz bir şekilde kendini ortaya koyabilmeleri bir yönüyle avantajken doğruluğundan emin olunmayan bilgilerin varlığı, bazen yüze bile söylenemeyecek şeyleri rahatlıkla söyleyebilir olma özgürlüğü sunduğu için yıkıcı bir etki bırakarak dezavantaja dönüşüyor.

Gerçek iletişim ekran arkasından yazışmak ve bağlantı kurmak değildir. Yüz yüze, doğal, spontan, interaktif ve duygusal anlamda bağ kurmaktır. Kişinin sanal değil de, gerçek bir ortamda maskesiz olabildiği, kendi olduğu, dokunabildiği, duygu paylaşımının olduğu ilişkiler insanda tatmin duygusu oluşturur. Oysaki sosyal medya sanal, suni olması, hayatın kendisi olmaması, çok kişiyle bağlantıda olunmasına rağmen yakınlık, temas, spontanlık ve duygu paylaşımının yaşandığı bir ambiyans olmaması ve bu ihtiyaçlara cevap verememesi nedeniyle insanı yalnızlaştırıyor, asosyalleştiriyor ve hayata yabancılaştırabiliyor. Bu durum insanda tatminsizlik ve mutsuzluk oluşturuyor.

Sosyal medyanın sosyalleşme, asosyalleşme üzerine etkisi olabildiğinden bahsettik. Fakat birde şu soruya yanıt aramak gerekiyor. Sosyal medya asosyalleştiriyor mu yoksa asosyaller mi sosyal medyayı tercih ediyor?

Sosyal medya genellikle bağ kurma ama uzaktan bağ kurma ihtiyacı olanların ihtiyacını karşılıyor. Bu nedenle sosyal medyayı yoğun olarak kullanan kişiler genellikle bağlantısız yapamayanlar, bağımlılık yatkınlığı olup ta yakın ilişki kurmaktan korkanlar, boşluk duygusuyla baş edemeyenler, ilişki kurmaktan çekinen fakat yalnızlık duygusuyla da başa çıkamayanlar, beğenilmeye ihtiyaç duyanlar, narsistik, şizoid, kaçıngan, borderline, histriyonik kişilik yapısına sahip kişiler olmaktadır.
Bir de sosyal medya aracılığıyla evlenme amaçlı tanışmalar vardır. Bu ilişkiler gerçek ortamda deneyimlenmeden sanal ortam ve sosyal medya üzerinden tanışıp evlenme ile sonuçlandığı zaman kişilerin hayal kırıklığı yaşamalarına neden olabiliyor. Çünkü kişiler sanal ortamda karşısındaki kişiyi gerçekliğiyle değil de zihnindeki arzusuyla tanımak istiyor.

Evli olup ta eşi ve çocuklarıyla iletişim kurma ve zaman geçirme yerine sosyal medyaya yönelme ve gereğinden fazla internette oyalanma, ilişkilere zarar verdiği gibi insanın yakın olma ihtiyacını tatmin edememesine neden oluyor. Her şeyde olduğu gibi faydası olan her şeyin fazlasının zarar verdiği, insanı hayatta mutlu eden en önemli şeyin denge olduğu unutulmamalıdır.

Uzman klinik psikolog Ayşe Yılmaz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Medya Sosyalleştirir mi Yalnızlaştırır mı ve Sosyal Medyanın İlişkilere Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     15 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe YILMAZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi71 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşe YILMAZ'ın Makaleleri
► Sosyal Medya Psikolojisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sosyal Medya Fenomenliği Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Sosyal Medya ve Mahremiyet Psk.Eyüp TUNAHAN
► Sosyal Medya ve İlişkiler Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Sosyal Medya Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► İnternet ve Sosyal Medya Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Sosyal Medya Mutluluk İlişkisi Psk.Çağlar VAR
► Sosyal Medya Aşkları ve Psikoloji Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sosyal Medya Sosyalleştirir mi Yalnızlaştırır mı ve Sosyal Medyanın İlişkilere Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi İletişim Ekim 2016
► Depresyon Ekim 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:23
Top