2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıksız Beslenmenin Sonuçları
MAKALE #18096 © Yazan Dyt.Gülşah GÜROL | Yayın Mart 2017 | 4,629 Okuyucu
Bazı sağlıksız beslenme alışkanlıklarının Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve kabul edilmiş tüm sağlık kuruluşlarının yaptığı araştırmalar sonucu belirlenen sonuçları;
  • Fazla tuz tüketimi, Cips, salamura besinler, çoğu paketli gıda vb. uzak durunuz dememizin sebebi; Fazla Tuz tüketimi hipertansiyon sebebidir. Hipertansiyon beyin kanamasına sebep olabilir. Bu da hepimizin bildiği üzere inmeye sebep olur. Yıllarca felçli kalabilirsiniz.
  • Hayvansal , trans yağlardan ve kızartma yağlarından uzak durun dememizin sebebi;Yüksek kolestrol damarlarda ateroskleroz yani damar sertliği ve tıkanmasına sebep olarak kalp damar hastalıklarına sebep olur. Heran kalp krizi geçirme riskiyle karşı karşıya kalır kutularca hap tüketirsiniz.
  • Paketli gıdalardan, şarküteri ürünlerinden uzak durun dememizin sebebi; İçerdikleri katkı maddeleri, trans yağlar, hormonlar sebebi ile kansere sebep olur. Yıllarca böyle bir durumla savaşmak zorunda kalabilirsiniz.
  • sağlıklı besinlerle beslenin,Obezite ve fazla kilolulu olmayın dememizin sebebi;
Kalp hastalıkları (angina, kalp krizi v.b.)
Tip 2 diyabet (şeker hastalığı)
Hipertansiyon
İnme(felç)
Çeşitli kanserler (rahim, meme, prostat)
Kanda yağ ve kolestrol artması
Safrakesesi hastalıkları ve taşı
Uyku apnesi ve diğer solunum problemleri
Azalmış fertilite, adet düzensizlikleri
Osteoartrit (eklemlerde kireçlenme)
Duygusal stres
Toplumsal dışlanma
Sosyal takıntı, saplantı
gibi birsüre hastalığa yakalanmanıza mani olmak. Ozamana kadar gereksiz vücudunuza aklınıza gelen her türlü zararlı gıdayı sokarak daha sonra mecburen onlarca ilaç kullarak işkence etmiş olmyor musuz?

Şimdi *sağlıklı beslenirsek bunların hiç biri başımıza gelmecek mi yani? diye düşünüyorsunuz. Sağlık ,beslenmenin yanında stres,sigara ve alkol kullanımı, genetik yatkınlık ve fiziksel aktiviteden de etkilenir ama beslenmenin payı hepsinden çok bu hastalıkların oluşumunda.

Hastanelere ayaktan tedavi için veya bir yakınınızı ziyarete gittiğinizde kısa süre gördüğünüz hastalar bile canınızı sıkar ve üzülürsünüz. Hatta belki 2 gün kendinize gelemediğiniz olur. Bir de bunları yaşadığınızı düşünün. Bunları yaşayan insanların çoğunun hep keşkeleri var. ''Keşke biraz daha su içseydim ozaman böbrek hastası olmazdım'', ''keşke sigara içmeseydim belki ozaman kanser olmazdım'', ''keşke okadar tuzlu yemeseydim belki *ozaman beyinkanaması geçirmezdim'' gibi..Yani ölümlü dünya diye başlayan cümleye ''Ya hasta olmadan ölemezsek?'' diye cevap veriyorumm..

Bu duruma düşmemek hem beden hem de ruh sağlığınızı korumak adına *bedeninize uygun '' yeterli ve dengeli beslenme'' şart..

Bu rahatsızlıkların en az birine sahip olan milyonlarca insan var ülkemizde .Ancak* diyabet, kolesterol, hipertansiyon kendine iyi bakarak kontrol altına alınabiliyor. İlaç kullanımına bile gerek kalmayabiliyor. Sizler de nasılsa bir kere yanlış yaptım diyip herşey için geç olduğunu düşünmeyin . Unutmayın zararın neresinde dönerseniz kardır. En azından diğer hastalıklardan sakının ve iyileşmek için elinizden geleni yapın.

Aslında sağlıklı beslenmenin gerekliliği konusunda kendi sağlığınız haricinde ekolojik denge, küresel ısınma, *dünyadaki açlık, ülke ekonomisi, aile birliği ile ilgili de bir ton sebep anlatabilirim size. Aslında sadece kendini değil vatanını ve milletini seven, doğayı seven ve koruyan bireyler olarak bile sağlıklı besinlerle beslenmeli, israftan kaçınmalıyız. Bize ve çevremize zarar veren her türlü gıdadan uzak durmalıyız..

Sağlıklı günler dilerim..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıksız Beslenmenin Sonuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülşah GÜROL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülşah GÜROL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülşah GÜROL Fotoğraf
Dyt.Gülşah GÜROL
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülşah GÜROL'un Yazıları
► Beslenmenin Abc’si Dyt.Turgay KÖSE
► Spor ve Beslenmenin Önemi Dyt.Özge ÖZCAN
► Beslenmenin Modası Olmaz! Dyt.Gizem ŞEBER
► Okul Çağında Beslenmenin Önemi? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Gebelikte ve Hamilelikte Beslenmenin Önemi? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Beslenmenin Kanser Oluşumuna Etkisi Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Sağlıksız Beslenmenin Sonuçları' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tatlandırıcılar Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:26
Top