2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak Yaşayan Birisine Söylenmemesi Gereken Cümleler
MAKALE #18110 © Yazan Psk.Ümit KARABULUT | Yayın Mart 2017 | 3,103 Okuyucu
Panik atak esnasında, kişi bir korku girdabının içinde sürüklenmektedir. Kişi bedenin kontrolünü tamamen kaybetmiş gibi hissetmektedir. Bu kontrol kaybına, çıldırıyorum, aklımı kaybediyorum gibi felaketleştirici düşünceler de eklenince kişi bu girdabın hiç bitmeyeceğine, devamlı süreceğine inanmaya başlamaktadır. Kişinin bedeninin kendi kontrolünden çıkması hissi daha önce olan veya tanıdığı bir his değildir. Kişi, bu hisle ilk defa karşılaşıyordur o yüzden bedensel değişimlerin nasıl yönetileceğini, zihnin nasıl gerçekçi bir şekilde organize edileceğini bilmemesi çok doğaldır. O anda bu süreçleri yaşayan birisine neler dememeliyiz yani daha tanımlayamadığı ya da tanımlasa da kontrol edemediği bir durumdaki bir kişiye neler söylemezsek ona daha yardımcı olmuş oluruzu düşünürsek daha yardımcı bir rol üstlenmiş olabiliriz.

1.Rahatla( sizce bunun nasıl olacağını o anda biliyor olsa bunu sizden duymayı beklemeden kendisi yapmaz mı?)

2.Sakin ol!( sudan çıkartılan bir balık gibi kişinin bedeni çırpınırken, o anda bilmediği bir şeyi nasıl başarabilir? Ya da “sakin ol “sihirli bir sözcük müdür, kişiye söylendiği vakit her şeyin değişmesi beklenilen? Sanırım öyle!)

3.Kes şunu artık !( evet sabrımızın kalmadığı durumlar yaşayabiliriz, bu duruma biz de anlam vermekte zorlanabiliriz. Panik atağın ne olduğunu bilmiyor olabiliriz. O yüzden “kes şunu artık” dememiz gayet normal. Yalnız bu söylem biraz incitici olabilmektedir. Belki şöyle denebilir, ’ şu an tam olarak neye ihtiyacın var? )

4.Bu kötü bir şey değil! ( dışarıdan bakıldığında ya da süreçte atağın kötü bir şeyle sonuçlanmadığını görmüş olabilirsiniz fakat şöyle düşünelim bu sizin için böyle, panik atağı yaşayan kişi için de böyle mi? Her defasında aynı dehşet dakikalarını yaşamak, vücudun kontrol dışı tepkiler vermesi, aklımızdan devamlı öleceğimiz düşüncesinin geçmesi…Sanırım bunlar kişi için kötü şeyler!)

5. Abartıyorsun!( geçenlerde bir deney izledim, evli ve çocuğu olan erkekler, eşlerinin doğum esnasında sancılarının ne denli canlarını yaktıklarını öğrenmek istediler. Ve deney başladı, yapay sancılar verildi ve ciddi inlemeler ve acı sesleri sonucunda deney sonlandı. Ve erkekler kadınların bu acıya dayanmaları karşısında ciddi derecede sarsılmışlardı. Çünkü kendileri için bu acı fazlaydı. Bu aslında erkeklerin doğum ne kadar acı olabilir ki annem 4 tane çocuk doğurmuş sözlerine bir cevaptı. Bazen “abartıyorsun!” deriz ama bunu içeride ne olduğunu empati yaparak değil sadece gördüklerimizi dikkate alarak söyleriz.)

6. İlgi istiyorsun! ( yani kişi panik atak üzerinden, sizin, kendisini sevilmenizi beklemektedir. Bu cümle, daha çok tükenmiş, kendini çaresiz ve umutsuz hisseden bir kişinin bir yaklaşımı olabilir. Bu bağlamda panik atak yaşayan kişinin terapiye gelmesi için onu ikna etmeye çalışmak daha anlamlı olabilir. Böylece bu yaklaşım panik atak yaşayan kişinin yakınının tükenmesine, çaresizliğine ve umutsuzluğuna iyi gelebilir. Hatta kişiyi yargılamasındansa böyle bir yaklaşım her iki taraf için de daha sağlıklı olacaktır.)

7. Halen yapmaya devam edecek misin? ( neyi! Panik atağı mı? Bu durum kişinin kontrolünde bir durum olsa zaten o ruhsal azabı yaşamak istemez. İnsan ruhu ya da vücudu zarardan kaçınmaya programlanmıştır. Bize ruhsal zarar veren bir süreci neden sonlandırmayalım ki? Tabi eğer mazoşist değilsek! O yüzden karşımızdaki kişi mazoşist değilse, kendisini o durumda tutmayacaktır. Çünkü kimse panik atağın girdabına gönüllü girmek istemez!)

8. Panik yapacak bir şeyin yok ( sana göre mi bana göre mi? Eğer sana göreyse, senin için harika panik yapmıyorsundur. Ama benim içinse, maalesef ben panik atak esnasında olayları senin iç dünyanda gördüğün gibi göremiyorum, yani senin kadar objektif olamıyorum çünkü o anda içimde bir kaos var. Korku, dehşet, çaresizlik, umutsuzluk duygularının oluşturduğu bir tsunamiye yakalanmış gibi kaçacak yerim kalmamış gibi, tam bir kıskacın içindeymişim, gibi hissetmekteyim)

9. İyi şeyler düşün ( o an da mesela evlik yıldönümünde eşimin bana aldığı hediyeyi ya da geçen yaz yaptığımız tatildeki, tekne turundaki anlarımızı ya da ilk çocuğumuzun olduğunu günü, babamın bana üniversite kazandığım için aldığı hediyeyi, kız arkadaşımız doğum günü sürprizi gibi mi? dikkatimi bu şeylere yöneltmeyi öğrenmeye ihtiyacım var. Ve bu panik anında benim için pek kolay değil!, bunu o an ah bi yapabilsem!

10. Neden, daima benim keyifli zamanlarımı mahvediyorsun( panik atak yaşayan birisi asla ben evet şimdi panik atak geçireyim tam yeri burası diye düşünüp atak geçirmez. Panik atak yaşayanlar, atağın kontrolsüz bir şekilde geldiğini ve nerede, ne zaman gelişeceklerini bilmedikleri için, kendilerini gitgide sosyal hayattan, dış çevreden soyutlamaya başlarlar. Kişi bir defa toplu taşıma aracında panik atak geçirmiştir, belki orada bir daha geçirmeyecektir ama zihin toplu taşıma aracını tehlikeli olarak kodladığı için orada bir daha bulunmak istemez. Bu durum bu şekilde toplu taşıma araçlarıyla başlar , “dışarıda her yerde panik atak geçiriyorum” a kadar genellenir ve kişi bir yerden sonra dışarı dahi çıkmak istemez. Çünkü her an her yerde panik atak geçirebilme endişesi onu çok fazla zorlar. Panik atak böylesine kısıtlayıcıyken, böylesine kontrolsüzken ve kişinin o an da zihninde devamlı olarak felaket senaryoları oluşturuyorken, sizin keyifli zamanlarınızda daima panik atak nasıl geçiriyor olabilir? Yani mıknatıs gibi sizin keyifli zamanlarınızı çektiğini ne zaman keyifli bir zaman geçirseniz atak geçirdiğini ve sizin keyifli zamanınızı mahvettiğin düşünerek, onun panik atağında bir kasıt arıyorsunuz ama bu pek mümkün değil!

Panik atak yaşayan kişi o an gerçek bir yaşam tehdidi hissediyor. Panik atak, kişinin kontrolü dışındaki bu yaşam tehdidine karşı verdiği bir cevaptır. O kişi için orada yani onun yanında olun ve her şeyin yolunda gittiği ile ilgili güvence vererek ona destek verip, kendisiyle ilgilendiğiniz ona fark ettirin. Ona sevgi ve destek verin, bu onun için muazzam olacaktır.

Saygıyla,
Psikolog/Psikoterapist Ümit Karabulut
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak Yaşayan Birisine Söylenmemesi Gereken Cümleler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ümit KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ümit KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ümit KARABULUT'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Atak Yaşayan Birisine Söylenmemesi Gereken Cümleler' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Terapisi Mart 2017
► Tik Bozuklukları Mart 2017
► Tükenmişlik Sendromu Mart 2017
► Sabun Köpüğü İnsanlar! Haziran 2016
► Sosyal Fobi ' Yi Anlamak! Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:45
Top