2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikologdan Ne Bekliyoruz?
MAKALE #18121 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Mart 2017 | 2,047 Okuyucu
Başvurduğunuz psikolog; abiniz, ablanız, anneniz, babanız veya eşiniz değildir. Abiniz, ablanız, anneniz veya babanız olmaya da çalışmıyordur. Eğitim sürecinde sevdiğiniz herhangi bir öğretmenin yerine de geçmeye çalışmıyordur. Arkadaşınız veya dostunuz da değildir. Psikolog bir strateji uzmanı da değildir. Yaşam koçu gibi çeşitli şeyler de olmaya çalışmıyordur.

Eşi ve çocukları için saçını süpürge etmiş annelerin, sabah gün doğarken evden ayrılıp geç saatlere kadar eve ekmek parası getirmek için çalışan babaların yerine geçmeye de çalışmıyordur. Veya herhangi biri olmaya, bunların hiçbirinin yerine geçmeye çalışmıyordur. Dolayısıyla bilgi ve tecrübesini aktarırken tatmin olma veya tatmin etme çabası da yoktur. Psikolog sizin gerçeğinizi veya kendi yolculuğunuzu ameliyat sürecine taşır.

Peki ne yapıyor psikolog?

Her ne kadar hayatta sıkıntı yaşamayan kimse olmasa da herkes hayatta karşısına çıkan zorluklar için psikolog desteği almak zorunda değildir. Yeterli beceriye sahip bireyler fevkalade yaşadığı zorlukların üstesinden gelebilecek çözümler bulabilir. Bu çözüm süreci bazı zaman dakikalar, hatta saniyeler içinde sonuçlanırken, bazı zamanlar daha uzun vadede ve birçok deneme sonrasında gerçekleşebilir. Bu demek olmuyor ki psikolog desteğini seçmiş birey zayıftır, aslında psikolog desteğini seçmiş birey sadece hayatının bu zorluğunda kendisini yargılamadan, özgür bir atmosfer sağlayarak ve belki aldığı eğitim ile doğru yönlendirmelerde (nasihatlar değil) bulunabilecek bir uzmanın rehberliğini seçmiş demektir.

Psikoloğa gitmek isteme sebebiniz gerek günlük hayattaki problemlerle başa çıkma becerinizi geliştirmek, gerek daha olumlu ve üretken bir tavır edinebilmek, gerekse güncel bir sorunla baş edebilmek için destek istemek olsun faydaları olacaktır. Bir kişinin terapiden ne derece yararlanabileceğini öğrenmesinin en sağlıklı yolu, bir psikolog ile görüşme yapmasıdır. Hayatımız boyunca her birimiz sorunlar yaşarız. Bu sorunlar çözümlenemediği veya doğru baş etme becerileri geliştirilemediği zaman, günlük enerjimizin ve duygusal kaynaklarımızın çok büyük bir kısmını bu meselelerle mücadele etmeye ayırırız. Bu sebeplerden dolayı, kişinin terapiden ne beklediğini düşünmesi ve beklentileriyle uyumlu psikoloğu seçmesi kendisine yardımcı olacaktır.Terapiye başlama kararı geri dönülemez bir karar değildir. Kişi kendine, "Acaba terapiye mi gitsem?" sorusunu sormaya başlamışsa, bir psikolog ile görüşmesi faydalı olacaktır.

Bir terapiste gidiyorsunuz ve ‘’Benim problemim bu, ne yapmalıyım?’’ diye soruyorsunuz. Beklentiniz psikoloğunuzun sizlere uygun yolu göstermesi ve hayatınızın bu safhasındaki sıkıntısını gidermesidir. Gerçekten de bu mümkün müdür?

Psikoloğun asıl görevi hiç bir zaman bu olmamıştır. Bu amaçla terapiste başvuran bireyin sorması gereken soru; gerçekten kendi hayatım için almam gereken bir kararda bir başka kimseye mutlak inanmam ne ölçüde kabul edilebilir bir durumdur? Sorunlarımla yüzleşip, sorumluluğunu almayı kabul edebilecek bir halde miyim? Psikologa gitmeyi özgür iradesi ile seçen kişiler; sorunlarının farkında olarak çözüm üretmeye çalışan, kendileriyle yüzleşmekten çekinmeyen ve hayat boyu gelişen bireylerdir. Benim sorunumu kimse çözemez olarak düşünmek, çözümsüzlüğe inanmaktır.

Bir psikoloğun görevi, hiçbir zaman danışanlarının sorunlarını çözmek değildir. Bireylerin, sorunlarını çözme de yetersiz kaldıklarına inandıkları durumlarda sorunlarının ve çözümlerinin önündeki tek engelin kendilerinden başkası olmadığı gerçeğini fark etmelerini sağlamak ve içlerinde var olan sonsuz potansiyeli dışa vurmalarına yardımcı olmak bir psikoterapinin ve psikoloğun görevidir.

Toplum arasında "psikolog sana ne yapsın, gel ben senin sorununu çözerim" inancına sahip kişiler de yaşamlarının sorumluluğunu almaktan korkan, çekinen veya yaşamlarının gidişatıyla ilgili sorumluluk almak istemeyen kişilerdir. Daha önce hiç denememiş olmalarına rağmen terapi sürecinden tereddüt ederler. Aslında bu kişiler gelişime, direnç gösteren insanlardır. Gelişime böylesine bir direnç sağlayan birisi; size nasıl bir yol, içgörü, farkındalık veya tecrübe sunacaktır? Terapi bir yolsa, terapist(psikolog)bu yolun rehberidir.

Başvurduğunuz psikoloğun eğitimleri ve deneyimleri ne olursa olsun çalışmaya başladıktan sonra terapötik süreç ve terapiden ne kadar verim aldığınız önemlidir. Bu yolculukta kendinize rehber seçme hakkı her zaman size aittir. Bir kimsenin daha önce elde ettiği başarılar veya kariyeri sizin için bağlayıcı olmak zorunda değildir. Terapötik ilişkilerde ve terapide uyuşmama söz konusu olabilir. Aynı hak psikoloğunuz için de geçerli bir durumdur. Psikoloğunuz bu uyumu sağlayamadığını düşünüyorsa, sizi başka bir uzmana yönlendirme hakkına sahiptir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikologdan Ne Bekliyoruz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eyüp TUNAHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eyüp TUNAHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikologdan Ne Bekliyoruz?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
◊ Fizik Tedavi Mayıs 2021
◊ Down Sendromu Mayıs 2021
◊ Otizm Mayıs 2021
◊ Öğrenme Güçlüğü Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:43
Top