2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gestalt Oyun Terapisi
MAKALE #18159 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Mart 2017 | 4,235 Okuyucu
Gestalt Oyun Terapisi Nedir?

Çocuklarda gestalt oyun terapisi; duyularımız, bedenimiz, duygularımız ve zihnimiz ile ilgilenen süreç yönelimli bir terapi şeklidir. Gestalt oyun terapisi çocuk psikopatolajisi ile olduğu kadar çocuk gelişimi, özel eğitim ve normal gelişim gösteren çocuklar ile ilişkilendirilebilir. Gestalt, Almanca bir sözcüktür ve “bütün”, “örüntü”, “görünüş” gibi anlamlara gelmektedir.

Oyun, çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, risk alabilecekleri, sosyal kuralları, sınırları öğrenebilecekleri ve yaşadıkları sorunlar ile başa çıkabilme yollarını keşfedebilecekleri güvenli bir ortam oluşturur. Gestalt oyun terapisti çocukları kapasitelerinin ya da iradelerinin ötesine geçmek için zorlamaz, terapistler çocuğa güvenli bir ortam oluştururlar. Gestalt oyun terapisi çocuğu zorlamaz; çocuğun seviyesine inmenin ve çocukla iletişim kurmanın yolunu bulmak terapistin görevidir. Terapist bunu gerçekleştirmenin yolunu öğrenmeli ve deneyimlemelidir. Çocuk, yetişkinin seviyesinde olmak zorunda değildir. Çocuğun yetişkinin gölgesinde olduğu, bastırıldığı bir ilişki meyve vermez. Gestalt oyun terapisi çocuğun ne yaptığına (dikkatine), iletişim devresi açabilmesine ve duygusal süreçlerine eğilim gösterir. Gestalt oyun terapisi; agresif, kırılgan, hassas ve yaygın gelişimsel bozuklukları olan çocukların rehabilitasyon ve terapisini yapılandırır.

Teröpatik müdahalede terapistimiz bilinen testlerden ve değerlendirmelerden yararlanmaz. Buna karşılık gelen rehber, gestalt oyun terapisi yaklaşımının kendisidir. Bu durumda gestalt oyun terapisinde bir duruma körü körüne bağlanma yoktur. Gestalt oyun terapisti çocuk gelişimi ve çocuk psikolojisi üzerine eğitim almış, terapötik süreç üzerine kurulu değerlendirmeleri bilir. Bu durumda pedagoji ve psikolojinin birlikteliği kaçınılmaz olarak gereklidir. Çocuğunuz için terapistinizi(çocuk psikoloğu veya bir pedagog) seçerken bu nitelikleri göz önünde bulundurmak gereklidir. Örneğin, fiziksel bir travma nedeniyle duyarsızlaşmış bir çocuk duyusal deneyimlere, zayıf benlik algısı gösteren bir başka çocukta benliği güçlendirici etkinliklere ihtiyaç duyacaktır. Çocukla ortak ilgi(dikkat) kuramayan, çocuğun seviyesine inemeyen, çocuğun dışa ve içe vurduklarını anlayamayan bir terapistin çocuğa yardımcı olabilmesi ve kendisinden terapötik müdahale beklemek doğru değildir. Bazı çocuklar temas kurmakta tamamen zorluk yaşarlar ve terapinin odak noktası olan çocuğun teması sürdürmesi için araçlar bulmak terapistin görevidir.

Oyun çocuğun tecrübesini ve kişisel dünyasını düzenleme girişiminin bir temsilidir. Oyun çocuğun hayatındaki kontrolü ve dengeyi sağlama yoludur. Çocuklar oynarken oyunda temsil edilen yaşantılarının gerçek kontrollerinin sağlanması mümkün olmasa bile oyundaki olayları kontrol altında tutarlar. Bu kontrol etme hissini geliştirir. Çocuğun terapiste gelme sebebi saldırgan davranış ise çocuk oyuncak ayısına vurduğu veya terapiste ok tabancasıyla ateş etmeye çalıştığından ilk önce saldırganlığını görmek için değil, çocuğun kendini kontrol etmesini, uygun terapötik sınırlama koyma prosedürleriyle cevap vererek öğrenmesine yardım etmek için fırsatlar verir. Oyun aracılığı ile saldırgan davranışlar olumlu davranışlar ile yer değiştirilir ve bunu sağlarken de oyun, çocuğun en önemli yardımcısıdır. Oyun, çocuğun davranışlarını düzenler. İşe yaramayan öğütler vermez. Dolayısıyla çocukların duygusal ve zihinsel gelişimi için gereklidir.

Gestalt oyun terapisi yaygın gelişimsel problemler gibi bir çok çocuk problemlerinde deneyimli bir psikoloğun eşliğinde, güçlükler kolaylıkla aşılabilmektedir. Bu konuda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Oyun terapisinin çocuğumuza nasıl yardımcı olacağını düşünüyorsanız bu makaleyi okumanızda faydalar vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gestalt Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eyüp TUNAHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eyüp TUNAHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Oyun Terapisi Psk.Emel GÜLER
► Oyun Terapisi Psk.Umut ÇİÇEK
► Oyun Terapisi Psk.Yaprak Betül BİNİCİ
► Oyun Terapisi Pdg.Tuğba KOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Gestalt Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
◊ Fizik Tedavi Mayıs 2021
◊ Down Sendromu Mayıs 2021
◊ Otizm Mayıs 2021
◊ Öğrenme Güçlüğü Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:50
Top