2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Medya ve Mahremiyet
MAKALE #18166 © Yazan Psk.Eyüp TUNAHAN | Yayın Mart 2017 | 7,854 Okuyucu
Sosyal Medya ve Mahremiyet İlişkisi

Uyurken, yemek yerken, yüzerken, gülerken, ağlarken, kızgınken... Ebeveynler artık çocuklarının neredeyse her anını fotoğraflayıp sosyal medyada paylaşıyor. 18 yaşına gelene kadar, anne-baba çocukların korunmasına ilişkin uluslararası anlaşmalar ve yasalarla getirilen sınırlamalar dışında her türlü hakka sahiptir. Bu anlamda çocukla ilgili normal fotoğrafların paylaşılmasında herhangi bir sakınca yok. Ama bu ileride sorun yaratır mı? Evet. Çünkü çocuğun o an aileye çok eğlenceli gelen bir görüntüsü, biraz daha büyüdüğünde çocuğun istemediği sonuçlar doğurabilir.

İnternetin, kullandığımız cep telefonlarına taşınmasıyla birlikte mahremiyet önemli bir kavram olmuştur. Cep telefonumuz ve diğer araçlar vasıtasıyla en özel anılarımızı paylaşıp, sosyal medya aracılığı ile başkalarına duyurabilme özgürlüğüne sahip olmak bazı sınırlılıkları beraberinde getirmektedir. Doğum günü partileri, özel anılar, çocuğumuzun fotoğrafları gibi bir çok anıyı dostlarımız görsün istiyoruz.

Keyifle yapılan bu paylaşımlar bir başkasının özgürlüğünü, mahremiyetini, bireyselliğini engelliyor veya kısıtlandırıyorsa hak ihlali yapmış olmuyor muyuz?

Çocuğumuzun özel anılarını paylaşıp kişiliksel değerlerini ve bireysel kimliklerini çiğnemiş olmuyor muyuz?

Paylaştığımız fotoğraflar ileri de çocuğumuzun ve arkadaşlarımızın utancı olabilmektedir. İnternet vasıtasıyla yayınladığımız hiçbir bilgi, fotoğraf; siz kaldırsanız bile kaybolmayabilir. Çünkü bir başkası bunu kendi belleğinde depolayabilir, google gibi arama motorları kendi belleklerinde saklayabilir. Ayrıca bir çok kişi yayınladıklarını kimlerin göremeyeceği konusunda bilinçli değildir.

İster çocuk olsun veya ister bir yetişkin olsun nelerin paylaşılmasından kaçınmak gerekir?

• Hasta hallerimizi internette yayınlamak yerine, kısa bir bilgilendirme veya durum bildiriminde bulunmak çok daha nezaketli olabilir.
• Yediğimiz yemekler ile birlikte fotoğraflarımızı paylaşmak yerine, hislerimizi paylaşmak çok daha makul ve adaplı bir davranış olabilir.
• Çocuğumuzun sorunlu davranışlarını paylaşmak yerine, kişisel mahremiyete saygı ve aile içi bu problemlerin çözümü için destek arayışında bulunma isteği, başkalarından yardım isteği çok daha kabul edilebilir olabilir.
• Çocuğunuzun denize girerken, sünnet düğünü yaparken veya bir yetişkin olarak denize girerken fotoğraflarımızı sosyal medyada paylaşmak bir başkasının kişisel haklarınızı ihlal etmesine, sizin için eğlenceli olan durumun bir başkası için maddi kazanç olmasına ve çocuğunuzu ileriki yaşlarında utanmasına vesile olabilir.
• Çocuklarınız şu anda bebek bile olsalar ileriki yaşlarda büyüyecek ve bir yetişkin olacağını düşünecek olursak, bu durum çocuklarınızın istemediği bir fotoğraf, bilgi olabilir.
• Sosyal medya durum bildirimleri hakkında daha hassas davranmamız gerekebilir. "Evde tek başına film izliyor" gibi paylaşımlar yerine daha makul bildirimler yararlı olabilir.
• Başkalarının fotoğraflarını ve genellikle öğretmenlerin sorumlu oldukları çocukların fotoğraflarını paylaşmak yerine, kişisel mahremiyete daha dikkatli yaklaşmaları gerekebilir.
• Paylaştığımız bir videonun, fotoğrafın bizim için komik olması bir başkası için komik olmayabilir ve bu durumdan hoşnut olmayabilir. Buradaki ölçütümüz mahremiyet ve görüntünün nasıl algılanacağı bilgisine sahip olmamızdır.
• Dostumuz, arkadaşımız veya iş yaptığımız birisinin izinsiz fotoğrafını, videosunu paylaşmak yerine, muhatabımızdan izin almak daha makul bir davranıştır.

İnternet bizi daha mı özgür kılıyor?

İnternet bizim kişisel haklarımızı ihlal mi ediyor?

Sorularının cevapları, sizlerin yorumuna bırakılmıştır. Günümüzde sosyal medya kullanımı konusunda yeterli bir bilgiye, görgüye sahip olmamız karşısında; özgürlüğümüz, mahremiyetimiz, rahatlığımız bizim ve çocuklarımız için bir risk konusudur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Medya ve Mahremiyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eyüp TUNAHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eyüp TUNAHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eyüp TUNAHAN'ın Yazıları
► Sosyal Medya Psikolojisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sosyal Medya Fenomenliği Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Sosyal Medya ve İlişkiler Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Sosyal Medya Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► İnternet ve Sosyal Medya Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Sosyal Medya Mutluluk İlişkisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Çağlar VAR
► Sosyal Medya Aşkları ve Psikoloji Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sosyal Medya ve Mahremiyet' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kum Terapisi Süreci Nedir? Haziran 2017
► Aile Oyun Terapisi Haziran 2017
► Çocuk ve İstismar Mart 2017
◊ Fizik Tedavi Mayıs 2021
◊ Down Sendromu Mayıs 2021
◊ Otizm Mayıs 2021
◊ Öğrenme Güçlüğü Mayıs 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:58
Top