2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ruh Sağlığı Bağışıklık Sisteminden Geçer
MAKALE #18169 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Mart 2017 | 3,789 Okuyucu
Her gün yaptığımız seçimlerin sağlığımız üzerindeki etkilerini hiç düşündünüz mü? Peki yaşam tarzımızın bağışıklık sistemimizi nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Dünya Sağlık Örgütü daha iyi bir yaşam biçimini seçmenin ruh ve beden sağlığımızı inanılmaz derecede etkilediğini söylüyor.

Son 100 yıl içinde kanser, diyabet ve depresyon gibi rahatsızlıklar arttı. Bu rahatsızlıkların ortak noktası bağışıklık sistemi zayıflığına bağlı olmaları. Bağışıklık sistemi rahatsızlıklarında bedenimiz sağlıklı dokular ile bakteri, virüs gibi zararlı maddelerin arasındaki farkı göremez hale geliyor. Bedenimiz kendini tanıyamıyor ve hücrelerimiz neyin sağlıklı olduğunu fark edemiyor. Bu rahatsızlıklar özellikle genç ve orta yaştaki kadınlardaki ölümlerin başlıca sebebi. Depresyon ve kanser en yaygın bağışıklık sistemi rahatsızlıklarından. Bunun dışında diyabet, fibromiyalji, gıda alerjisi, haşimato, hassas bağırsak sendromu, ankilozan spondilit, anemi, sedef, artrit ve otizm de bağışıklık sistemi rahatsızlıkları arasında. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları bu hastalıkların sayısının artması karşısında şaşkına dönüyor. Bu artışın sebebinin çevre koşulları ve yaşam biçimimizdeki değişiklikler olduğu düşünülüyor.

Bağışıklık Sistemini Neler Zayıflatır?
1.Stres ve olumsuz duygular
2.Kötü beslenme
3.Kalitesiz uyku
4.Hareketsizlik
5.Şeker
6.Sigara ve alkol

Zihin-Beden İlişkisi: Sağlıklı Sindirim ve Beynimiz
Columbia Üniversitesi patoloji ve hücre biyolojisi bölüm başkanı Profesör Michael Gershon, “bağırsakların beyni” ya da sinir sisteminin çalışması hakkında çığır açan bir araştırma yaptı (1). Araştırmanın verilerinden bazıları şöyle:

*Bağışıklık sistemimizin yaklaşık yüzde 70-80’i bağırsağımızda konumlanır. Sindirim sistemimizin sağlığımız üzerinde ne kadar büyük bir işi olduğunu buradan anlıyoruz.
*Bedendeki serotoninin yaklaşık yüzde 90’ı bağırsaklarda bulunur. Serotonin ruhsal durumları, uykuyu ve öğrenmeyi düzene soktuğu gibi mutluluğu ve kendimize güveni de etkiler.
*Bağırsakların beynimize gönderdiği sinyaller üzüntü ve stres duygularını etkilediği gibi bellek ve kara verme yeteneğini de etkiler. Buna karşılık beyindeki duygular da sindirim sistemini etkiler. Öfke, kaygı, üzüntü, neşe ve diğer duygular bağırsakta semptomlara neden olur.

Bu veriler bize sindirim sistemi ile beyin ilişkisinin ruh sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Verilere göre bedendeki bir işlevin bozulması ruh sağlığını etkilediği gibi, zihnimizdeki olumsuz düşünce ve duyguların artması da sağlığımızı olumsuz etkiliyor.

Stres ve Olumsuz Duygular Bağışıklık Sistemini Nasıl Zayıflatır?
Uzmanların çoğu stresin tüm rahatsızlıkların temel nedenlerinden biri olduğunu düşünüyor. Olumsuz düşünme alışkanlığı da yaşamımızda derin bir etkisi olan kronik stresin bitmek bilmeyen döngüsüne katkıda bulunuyor. Kronik stres altında sinir sistemimiz dengesini yitiriyor. Sinir sistemimizin “dövüş ya da kaç” tepkisini harekete geçiren sempatik sinir sistemiyle, dinlenmemize, uyumamıza, sindirmemize ve iyileşmemize yardım eden parasempatik sinir sistemi arasındaki uyumlu ilişki artık sempatik sinir sistemi tarafına kayıyor. Kronik stres bizi gergin ve aşırı uyanık tutarak dinlenmemizi, canlanmamızı ve bedenimizi beslenmemizi zorlaştırıyor.
Duyguların yalnızca kafamızda olmadığını, bedenimizin de etkilendiğini gösteren çalışmalar da var (2). Örneğin öfkelendiğimiz zaman bedenimiz geriliyor, sindirim organlarımız katılaşıyor, kalp atışlarımız hızlanıyor, çene ve yüz kaslarımız kasılıyor. Stres kronikleşince gönderdiği tehlike sinyali kanın beynimize, bağışıklık sistemimize ve sindirim sistemimize gitmesini engelleyip tehlikeden kaçabilmemiz için onu bacaklarımıza yönlendiriyor. Yani sindirim sistemimiz düzgün çalışamaz, bağışıklık sistemimiz bizi koruyamaz, beynimiz doğru düşünemez hale geliyor. Bazı çalışmalar uzun süre stres altında kalan beyinlerin küçüldüğünü gösteriyor (3). Peki olumsuz duygular ve stres sağlığımız üzerinde bu kadar etkiliyse neler yapabiliriz?

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Stres ve Olumsuz Duygulardan Kurtulmak
Zihin ve bağışıklık sistemi yani beden-zihin arasındaki bağlantıyı araştıran Psikonöroimmünolojiye (PNI) göre zihinsel durumumuz hasta olmamızı veya iyileşmemizi etkiliyor. PNI çalışmalarının birçoğu stres, kıskançlık, kin ve ümitsizliğin bağışıklık sistemini zayıflattığını, hastalıklara ve erken yaşlanmaya sebep olduğunu gösteriyor. Bu tür olumsuz duyguların ruh ve beden sağlığımızı bozduğu artık bilimsel olarak kanıtlandığına göre, sağlığımızı korumak veya geri kazanmak için öncelikle bu duyguların etkisinden kurtulmamız gerekiyor.

Duygusal Özgürleşme Teknikleriyle (EFT) Olumsuz Duyguları İyileştirmek
Duygusal Özgürleşme Teknikleri (EFT), Gary Craig isimli, Stanford Üniversitesi mezunu bir mühendis tarafından geliştirildi. Gary Craig’in geliştirdiği yöntem, insan vücudundaki enerji akışında oluşan blokajların (engellerin, direncin) vücudumuzda ve zihnimizde olumsuz etkiler -hastalıklar- yarattığı görüşüne dayanıyor. Bu teknikte, vücudun enerji meridyenleri üzerinde bulunan bazı akupresür noktaları parmak uçlarıyla uyarılarak, enerji akışındaki blokajların (direncin) çözülmesi sağlanıyor. Parmak uçlarıyla yapılan sistematik vuruşlar, kişinin duygusal bir sıkıntıyı yaşadığı veya imgelediği zaman ortaya çıkan olumsuz duyguların serbest kalmasını ve enerji sisteminin yeniden dengeye kavuşmasını sağlıyor. EFT çok pratik ve çok hızlı tepki veren bir sistem. Kişinin EFT’nin nasıl çalıştığını bilmesine hatta EFT’ye inanmasına bile gerek yok. Ancak EFT uygulamasını yeni öğrenen kişilerin ilk çalışmalarını bir uzman denetiminde yapmaları yararlı olur.

EFT uygulamaları duygusal problemlerimiz üzerinde mucizeler yaratabiliyor. EFT sihirli bir değnek değil ama bu onun çok güçlü bir araç olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ancak EFT hiçbir zaman tıbbın alternatifi olamaz.

Siz de kronik stres ve olumsuz duyguların üstesinden gelemiyorsanız profesyonel yardım almanızın zamanı gelmiş olabilir. En kısa zamanda bir ruh sağlığı uzmanını (psikolojik danışman/psikolog) görmeniz gerekir. Ruh ve beden sağlığınızın her şeyden önemli olduğunu hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & EFT MASTER


Yararlanılan Kaynaklar:
(1) Hurley, Dan. “Destekleyici Beyniniz” Psychology Today. 1 Kasım 2011. Web. 10 Şubat 2014
(2) Gray, Kurt ve diğerleri. “Bedenden Fazlası: Akıl Algısı ve Nesnelleşmenin Doğası”. Journal of Personality and Social Psychology. APA. 2011
(3) Zelkowitz, Rachel. “Stres Hakkında Beyniniz”. Science. Amerikan Bilimin İlerletilmesi Derneği. Kasım 2008. Web. 5 Ocak 2014
Sağlıklı Yaşam İçin Kendini Sev. Louise Hay, Ahlea Khadro, Heather Dane. Altın Kitaplar Yayınevi. 2016
Emotional Freedom Techniques (EFT) Manuel, Gary Craig
https://healthfree.com/nutrition-sug...tem-foods.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1361287/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9250133
http://www.webmd.com/sleep-disorders...ack-of-sleep#1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12033743
https://www.organicnutrition.co.uk/a...une-system.htm
http://www.eftuniverse.com/refinemen...ystem-problems
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ruh Sağlığı Bağışıklık Sisteminden Geçer" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Depresyon Nasıl Geçer? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Okul Fobisi Nasıl Geçer? Psk.Dnş.Kenan DEMİRKAPI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ruh Sağlığı Bağışıklık Sisteminden Geçer' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:40
Top