2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Histerosalpingografi (Hsg)
MAKALE #1818 © Yazan Dr.Hüseyin ŞENYURT | Yayın Kasım 2008 | 9,380 Okuyucu
HİSTEROSALPİNGOGRAFİ ( HSG ) NEDİR?

Bir kadında tüplerin (fallop tüpleri) açık olup olmadığı , rahmin içinde herhangi bir düzensizlik , yapışıklık vs. olup olmadığını anlamak için başvurulan bir prosedürdür. Tıkalı tüpler kadın infertilitesinde ( kısırlık) önemli bir yer tutmaktadır. HSG tekrarlayan gebelik kayıplarında da nedeni açığa çıkarmak için kullanılan metotlardan biridir.


HİSTEROSALPİNGOGRAFİ (HSG) neden yapılır?

HSG incelemesi ile doktorunuz rahmin içinde veya tüplerinizde herhangi bir tıkanıklık veya yapışıklık olup olmadığını değerlendirebilir. Bu sayede gebe kalamamanızın nedeni veya tekrarlayan düşüklerinizin sebebi hakkında yorum yapılabilmesi için değerli bilgiler edinilmiş olur.

Tüplerdeki tıkanıklıklar kadınlardaki kısırlığın %35 den asıl nedendir. Tüplerdeki kısmi veya tam tıkanıklıklar yumurta ile spermin buluşmasını engelliyebileceği gibi , döllenmiş yumurtanın rahme gelip yerleşmesine de engel olabilir. Tüplerdeki tıkanıklık geçirilmiş enfeksiyonlardan, endometriozis denilen bir hastalıktan veya geçirilmiş ameliyatlardan kaynaklanabilir.

HSG rahmin içindeki boşluğun şeklini bozan , iç hacmini daraltan : miyom, polip ve yapışıklıkların da gösterilmesini sağlar. Bu tip problemler tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilirler.

HİSTEROSALPİNGOGRAFİ (HSG) Nasıl yapılır?

HSG bu tür filmi çekmek için uygun donanımı bulunan bir radyoloji ünitesinde yapılır. Bu işlemin adet gördükten sonraki ilk 14 gün içerisinde yapılması uygun olur. Bu sayede işlem sırasında gebe olma ihtimaliniz en aza indirilmiş olur.

HSG aşağıdaki durumlarda yapılmaz
  • Gebe iseniz
  • Pelvik enfeksiyon (yumurtalık iltihabı) varsa
  • İşlemde kullanılacak ilaca alerjiniz varsa ( iyot alerjisi)
  • Aşırı kanamanız var ise
İşlem sırasında bir miktar ağrı duymanız beklenir. Bu ağrı , hastalar tarafından genellikle adet sancısına benzetilmektedir. Doktorunuz bu ağrıyı azaltmak için işlem öncesinde bir ağrı kesici almanızı isteyebilir. Doktorunuz işlem öncesi veya sonrasında bir süre antibiyotik almanızı da önerebilir. Bazı durumlarda sedasyon anestezisi altında işlem gerçekleştirilebilir. Bu konunun detaylarını doktorunuzla konuşmalısınız.

İşlemden sonra otomobil kullanmanız doğru olmaz, bu yüzden bir yakınınızın sizi eve götürmesi uygun olacaktır.

PROSEDÜR

İşlem sırasında rahim ve tüplerinizin görüntülenebilmesi için özel bir ilaç rahim ağzından enjekte edilir. Böylece rahmin içi ve tüpleriniz görünür hale gelir.

İşlemin yapılabilmesi için , aynen jinekolojik muayenede olduğu gibi sırtüstü yatmanız istenecektir. İkinci aşamada vajinaya yerleştirilecek spekulum adlı alet ile rahim ağzınız görülebilir hale getirilecektir. Vajen ve rahim ağzı mikrop kırıcı ilaçlar ile silinecektir.

Rahim ağzınız tenakulum denen tutucu bir aletle tutulacaktır, bu sırada bazı kadınlar hafif bir acıma duyabilmektedir. Bunu takiben rahim ağzından yerleştirilecek ince bir tüp ile işleme hazır hale gelinecektir.

Bundan sonraki aşamada röntgen makinesi karnınızın üzerine yerleştirilerek ilaç verme aşamasına geçilecektir.

Daha önce rahim ağzına yerleştirilmiş tüp vasıtası ile ilaç verildiğinde rahmin içi ve tüpler ilaç ile dolacak ve röntgen filminde görülebilir hale gelecektir. İşlem sırasında pozisyon değiştirmeniz istenebilir ve birkaç kez film alınabilir. Eğer tüplerinizde bir tıkanıklık yoksa verilen ilaç tüplerin açık uçlarından karın boşluğuna dökülecektir. Bu ilaç karın iç zarındaki hücreler tarafından emilecektir.

İşlemden sonra

İşlem sonrası genellikle birkaç günden daha uzun sürmeyen ufak sıkıntılar olabilir . bunlar:
  • Vajenden gelen yapışkan bir sıvı
  • Kramplar
  • Baş dönmeleri
  • Baygınlık hissi
  • Hafif vajinal kanamadır.
İşlem sonrası hangi ilaçları almanız gerektiğini doktorunuz size söyleyecektir. Vajinal akıntı için pet kullanabilirsiniz fakat tampon kullanmayınız.

Doktorunuz antibiyotik kullanmanızı önermiş ise ilaçlarınızı düzgün almaya özen gösteriniz.

HİSTEROSALPİNGOGRAFİ : RİSK VE KOMPLİKASYONLAR

İşlem sonrası ciddi problemler nadirdir. Bunlar verilen ilaca karşı alerjik reaksiyonlar, rahmin zedelenmesi ve yumurtalık iltihaplarıdır. Aşağıdaki belirtiler görüldüğü takdirde hemen doktorunuzu arayınız.

Kusma
Bayılma
Şiddetli karın ağrısı ve kramplar
Ateş veya titreme

TEST SONUÇLARI

HSG sonuçlarını doktorunuz size bildirecektir. Filmin neticesine göre daha başka testlerin yapılması gerekebilir doktorunuz daha sonraki teşhis ve tedavi planını belirleyecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Histerosalpingografi (Hsg)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Hüseyin ŞENYURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Hüseyin ŞENYURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hüseyin ŞENYURT Fotoğraf
Dr.Hüseyin ŞENYURT
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Hüseyin ŞENYURT'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Histerosalpingografi (Hsg)' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğum Kontrol Metotları PDF Nisan 2009
► Sezeryan ile Doğum Ocak 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:37
Top