2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ruh Sağlığı Çalışanlarının Kişisel Bakımları
MAKALE #18185 © Yazan Psk.Şenel KARAMAN | Yayın Mart 2017 | 2,980 Okuyucu
Ruh Sağlığı Çalışanlarının Kişisel Bakımları

İster karmaşık isterse günlük sorunlarla ilgileniyor olsun ruh sağlığı çalışanlarının mesleklerine özgü duygusal zorlanmaları kaçınılmazdır. Danışanlarıyla kurabilecekleri sağlıklı ilişkinin zemininde kendilerini korumaya, eğlenceli ve keyifli aktivitelere ihtiyacları vardır.

İnsanlarla çalışan tüm mesleklerin tuzağı olan tükenmişliği kendine bakım önleyebilir. Hizmet verdikleri insanların acil ihtiyaçları yada riskli durumları zaman ayırmayı gerektirdiğinden çoğu profesyonel kendisine vakit ayırmada suçlu hissedebiliyor. İlginç olan bu mesleği yapanlara kendilerine zaman ayırmaları gerektiğini kimse önermiyor. Çünkü kendisinin bunu düşündüğüne ilişkin bir önyargı var. Ruh sağlığı çalışanı kendisine önem verdikçe başkasına daha sağlıklı ilgi gösterebiliyor ve ilgi görüyor. Kendisini ihmal ettikçe yakınlarını unutuyor, çok önemsediği danışanlarını da dolaylı yoldan ihmal ediyor. Bunun bir çok örneğini tanıdığım yüzlerce meslektaşlarımdan bazılarında gördüm. Kendi refah ve mutluluğunu bir kenera bıraktığında bunu ona hatırlacak kimse olmadığı için kendi içinde kişisel bakımını yaptığından emin olması son derece önemli. İyileştirici olmanın yolu kendini iyileştirebilmeden geçtiğini atladığında mesleğindeki etkililiği zayıflamaya başlıyor.

Bu meslek erbabı kişisel bakım konusunda uzmandır aslında. Ancak terzi kendi söküğünü dikemiyor misali kendisini ihmal edebiliyor. Ruh sağlığı profesyonellerinin sıkça aldıkları yoga, meditasyon, psikodrama eğitimleri, süpervizyon gibi aktivitelerin kişisel mi yoksa mesleki gelişim mi olduğu da ayrıca tartışılır.

Hangi işi yapıyor olursa olsun bir insanın işini yapmaya ne kadar hazır olduğu önemlidir. Sporcu dili ile söylemek gerekirse kondisyonunun yeterli olması gerekir. Bir insanın kondisyonunu sağlam tutacak olan onun kendisine ne kadar baktığı ve ilgilendiğidir. Bu konuda bazı insanlar kendilerinin farkında değildir. Çocuklukta yaşanan bazı travmatik deneyimler, yetiştirilmesi, alışkanlıkları kendine bakımın kalitesini belirler. 0-6 yaş döneminde yaşananlar, ailenin yaşam biçimi, çocuğun sevilip sevilmemesi kendine bakımın biçimini belirler. Özensiz bir ailede büyüyen bir çocuk yetişkin olduğunda da kendisine özen göstermekte zorlanıyor. Dahası bunun farkında olmuyor. Hatta kendisine bakılmdan söz edildiğinde bunu hakaret olarak bile algıyabiliyor.

Kendinize bakın, Ne kadar ilgileniyorsunuz? Kendinizi ne kadar değerli görüyorsunuz? Şu anki kendinizle ilgili algılarınızın ebeveynlerinizin size olan bakıkışları ve tutumları ile ilgili olduğunu biliyorsunuz. Ailesi konusunda ne kadar şanssız olursa olsun insanın hayatında etkileyici olan bir kaç öğretmen veya arkadaş hikayeyi değiştiriyor. İnsan insandan çok şey öğreniyor. Buradaki küçük ayrıntı kişinin kendisini farkedebilmesi. En önemliside kendisine bakımı hakettiğine ilişkin inancının olup olmaması.

*Bedenine ne kadar özen gösteriyor? Uykusu, yemesi içmesi nasıl? Sağlığı ile ne kadar ilgileniyor?
*Kişisel bakımı ile ilgileniyor mu? Ne kadar sık kuaföre gidiyor, giyimi kuşamı nasıl?
*Sosyal cevresi nasıl? Kimler var hayatında? Kimlerle ne kadar derinliğine ilişki kurabiliyor?

Kendine yardımla ilgili pratik bilgiler

*Kime neyin iyi geldiği son derece kişiseldir. Bazıları dostlarıyla geçirilen zaman çok dinlendirici ve eğlencelidir, bazıları için spor yapmak iyi bir rahatlatçıdır. Kendiniz için en uygun olanı farkedin.
*Haftalık çalışma saatiniz ile dinlenme veya kişisel ihtiyaçlarınız için ayıracağınız zamanı iyi ayırt edin. Özellikle uyku, beslenme, hobi, sosyal cevre ile ilgili olanları öncelik haline getirin. En çok neleri yapmaktan keyif aldığınızı deneyerek bulun.
*Alışkanlığınız yoksa keyif alacağınız basit bir aktivite için kendinize randevu verin. En öncelikli danışanınız olarak kendiniz görün ve bu aktiviteyi mutlaka yapın. Nefes egzersizleri, yürüyüş, film izlemek gibi aktiviteler başlangıç için çok iyidir. Önemli olan sizi asıl işinizden, sorunlarınızdan uzaklaştıracak faaliyeti bulmaktır. Daha önce yaptığınız dans, spor gibi keyif aldığınız ve becerdiğiniz faaliyetleri tekrar deneyin. Yoksa çevrenizdeki insanlara bakın kim neler yapıyor? Onlarla birlikte deneyin.
*Uyku, beslenme, spor, kişisel temizlik aslında bir tür egzersizdir. Eğer uyku, beslenme ve spor hayatınızda yoksa bedeninizi sevmiyorsunuzdur. Eğer hobiniz yoksa kendinizi sevmiyorsunuzdur. Çünkü hobiyi sadece kendimiz için yaparız. Buradaki eksik bıraktığınız yeri keşfedin. Örneğin mesleki gelişiminiz için eğitim almıyorsanız topluma olan görevinizi yapmıyorsunuzdur. Hangi alanı güdük bıraktığınızı bulun. Bu sizin kişisel belki tedavi almanızı gerektiren bir sorundur. O alanı desteklemekle işe başlamak sizi dengeye sokar.
*Ruh sağlığı alanı bir tür yardımsever olmayı değer olarak görenlerin seçtiği meslek alanlarıdır. Bu mesleklerden birini yapanların önemli bir bölümünün sınırlarını ayarlama konusunda örneğin hayır demekte zorlandıkları görülür. Eğer böyle bir sorununuz varsa bunu çözmenin yolunu bulun. İş, eş, kişisel yaşam alanlarını birbirinden iyi ayırın.
*Kendinize şu soruyu sorun: Kaç seans ne çalışıyorsunuz? Bu seans sayısı sizin için normal mi? Ağır vakalarla çalışıyorsanız farklılık yaratacak başka hangi vakalarla görüşebilirsiniz? Farkında olmadan belli tür sorunları olan danışanlarla çalışma eğiliminiz olabilir. Çeşitlendirmek mümkünse bu iyi bir koruyucu olabilir. Örneğin okulda çalışan bir psikolojik danışman çoğunlukla kriz durumlarına müdahale ediyor olabilirsiniz. Hiç kriz yaratmayan son derece uyumlu öğrencileri de görün. Bu sizi dengede tutar.
*Hayatınızda komik, eğlenceli, aktif kaç arkadaşınız var? Lak lak şamata yapanlar çok iyi ruh sağlığı koruyucularıdır. Mizah anormal dünyayla kafa bulduğu için hayatı daha az ciddiye almanızı sağlar. Dahası sağlıklı bakış açısı geliştirir ve güvende tutar. Charlie Chaplin 'Hayat yakından bakınca bir trajedi uzaktan bakınca komiktir' der. Komiklikleri bulan, hayata pozitif bakan arkadaşlar edinin. Yoksa ruhunuz sonbahar yaprakları gibi solar, kupkuru olur.
*Kişinin kendisi için ayıracağı zaman ne kadardır? Eğer zamanınız azsa kaliteye bakın. Kendiniz için para ve zaman harcamakta cimri olmayın.
*Mesleki gelişiminizi önemseyin. İşinizde ne kadar pratik ve bilgili olursanız o kadar az yorulursunuz. Her durumun pratik bir yolunu keşfetmişler. Kendi kendinize deneyim kazanmaya çalışırsanız işleri karmaşıklaştırır, basit çözümlere tepeden bakmaya başlarsınız. Oysa her problemin basit bir çözümü vardır. Binlerce seans deneyiminin süzülerek geldiği, süpervizyon ve araştırmalarla desteklenmiş hiç de haberiniz olmayan bir çok bilgi vardır. Bunları öğrenmek sizi hem güçlendirir hem de kendinize ayıracağınız zamanı artırır.

Freud normal insanı seven ve çalışan olarak özetlemiş. Dünyaya bir kere geliyoruz ve olabildiğince seçtiğimiz hayatı seçtiğimiz insanlarla yaşamaya ihtiyacımız var. Kendimizi geliştirerek, olgunlaşarak hayata uyum sağlayabiliriz. Yardım ederken yardıma muhtaç hale gelmemek lazım.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ruh Sağlığı Çalışanlarının Kişisel Bakımları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Şenel KARAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Şenel KARAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenel KARAMAN Fotoğraf
Psk.Şenel KARAMAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şenel KARAMAN'ın Yazıları
► Kişisel Sınırlar Psk.Bahar ERDEN
► Kişisel Gelişim Psk.Aylin AYDEMİR
► Kişisel Sınırlar Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Çocukta Kişisel Gelişim Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Kişisel Gelişim Adımları Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Kişisel Gelişimde Durağan Su ve Akarsu Psk.Dnş.Ömer AKTÜRK
► Yaşam Koçluğu, Kişisel Gelişim Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ruh Sağlığı Çalışanlarının Kişisel Bakımları' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Travma ve Çocuk Mart 2013
◊ Baba Faktörü Mart 2017
◊ Boşanan Eşler Mart 2017
◊ Spor Bağımlılığı Mart 2017
◊ Kendini İhmal Etme Mart 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:34
Top