2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunu Nasıl Besleyeceği ile İlgili Kafası Karışan Annelere.
MAKALE #18203 © Yazan Dyt.Ayşegül YILMAZ | Yayın Nisan 2017 | 2,180 Okuyucu
Mevzu çocuğuna yemek yedirmek olduğunda şekilden şekle giren, emek timsali kadın… İlk 6 ay anne sütü dışında hiçbir besinle çocuğunu karşılaştırmamaya özen göstermiştir. Anne sütü yeterliyse hele ki bebeğinin beslenmesi ile ilgili dert edeceği bir şey yoktur, zihni berraktır. 6 aydan sonra bebeğin baş -boyun ve diğer motor hareketlerinin kontrolünü sağlamaya ve anne ile iletişime geçmeye başlaması, artık ek gıdalara hazır olduğunun bir işaretidir. Ancak bebeğin yeni besinlerle tanışacağı zaman gelip çattığında zihni biraz bulanıklaşır. Anneler, deneyimli annelerden aldıkları öğütler, duyduğu doğru bilinen yanlışlar ile bilimsel doğrular arasında gidip gelirken istemeden hatalar yapabilmekteler. Yaygın bilinen yanlışlara gelin yakından bakalım.

Yumurtayı ayırmak da neymiş, ben karışık verdim hep bir şey olmaz!

Her fırsatta söyleriz anne sütünden sonra protein kalitesi açısından en kıymetli besin maddesidir yumurta. Ancak yumurta akının bebeğinizde alerji oluşturma riski vardır. Bu nedenle 1 yaşına kadar yumurta akını önermiyoruz. Çeyrek yumurta sarısı ile başlayarak aşamalı olarak arttırmalısınız. 1 yaşından sonra artık bütün yumurta için bir engel yok.

Biberonu almıyorsa bala batır öyle ver bak nasıl alıyor!


Çok yanlış. Çok yaygın görülmese de bal alerjisi ağır sonuçlar doğurabilir. Bal alerjisi direk deriye etkileyebileceği gibi vücudun diğer organlarında sorunlar meydana getirebilir. Örneğin bir insanda deri kaşıntıları ve dökülmeleri meydana gelirken diğer insanda göz sulanması, göz kızarıklığı, bulantı ve kusma gibi sorunları meydana getirmektedir.

Bu nedenle bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş minik yavruda biberon alıştırmak için bu riskleri göze alamazsınız.

Bebeği çok geç biberonla tanıştırmak bebeğin biberonu reddetmesine sebep olabilir. Memesini emmeye alıştığı annenin kucağında hele ki biberonu reddetme olasılığı daha yüksek. Bebeğin karnının aç olduğu zamanda anne dışında bir başkası tarafından biberonla beslenmesi reddetme ihtimalini düşürür. Bu esnada bebekle konuşması işi kolaylaştıracaktır. İlla biberon ucu bir şeye batırılacaksa bu pekâlâ anne sütü olabilir.

Bazı çocuklar doğuştan sebze sevmiyorlar arkadaş. Ben mesela sebzeye bayılırım çocuğuma bir lokma yediremedim. İstersen zorlama hiç sinirin bozulmasın.


Başka bir yanlış daha bu durumda yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi, bebeği katı gıdaya başlangıçta ilk olarak tatlı meyve /meyve suları ile tanıştırmaktır! Katı gıdalara geçerken salatalık gibi keskin olmayan tatlar ile başlamak daha doğru olabilir.

Doğum sonrası dil üzerinde yer alan tat tomurcuklarının sayısı en fazla olup, yaşla birlikte azalma gösterir. Bu nedenle çocuklarınızın aslında yeni tatlar keşfetmeye çok açık olduğu 0-5 yaş döneminde, besinler konusunda onları kısıtlamayın.

Başlangıçta tatlı tada alıştırılan bebeğe, ilerleyen dönemlerde ‘yemeğini bitir ondan sonra’ diyerek ödül gibi sunmak çocuğun beslenmesinde tuzlu tadı ve sebzeleri arka plana atmak demektir. Sebzeleri çocuğunuza sunarken onları olağan besinler olarak sunun, çocuğunuz onları yediğinde veya yemediğinde dünyanın tersine dönmeyeceğini bilsin. Rahat olursa yemesi daha da kolaylaşacaktır.

Kendi yediğimiz yemekleri blenderden çekip yediriyorum. Gayet güzel de yiyor. Sen de öyle yap işin kolaylaşır.

Eğer tuzsuz, az yağlı, kızartma/kavurma yöntemi hiç kullanılmamış beslenme biçimine sahipseniz ve yemeklerinizde keskin baharatlar kullanmıyorsanız bu söyleme kulak verebilirsiniz. Ancak tuzlu, baharatlı, kızarmış veya kavrulmuş yiyecekler ile besleniyorsanız son derece yanlış. Böyle beslenmekten vazgeçmiyorsanız çocuğunuza vermekten kaçının. Öncelikle tuz eklenmemiş az miktarda zeytinyağı içeren sebze çorbaları yapmak çocuğunuzun sağlıklı tatlara daha açık ve alışkın olması için önemli. Besinlerdeki ilave tuz ve ilave şeker ile çocuğunuz ne kadar geç tanışırsa o kadar iyi.

Çocuğunuzun ilk 3 yılında beslenme üzerine istemli /bilinçli bir tercih yapması mümkün değil. Sizin seçimleriniz sonucu; çocuğunun beslenme alışkanlıkları oluşuyor. Potansiyel obez veya sağlıklı bireyler yetiştirmek sizin elinizde.

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ‘nn de belirttiği gibi çocukluk döneminde artan yağ hücre sayısı hayat boyu kaybolmuyor. İlerleyen yaşlarda ve yetişkinlikte bu hücreler kilo verme ile sadece küçülüyor, hayat boyu bir risk faktörü olarak bizimle kalıyorlar!

Çocuğunuzu beslerken, çocukluk dönemindeki şişmanlığın sadece o dönemi etkilemediğini, ileriki yaşlarda obezite görülme riskini arttırdığını unutmayınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunu Nasıl Besleyeceği ile İlgili Kafası Karışan Annelere." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşegül YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşegül YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşegül YILMAZ Fotoğraf
Dyt.Ayşegül YILMAZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşegül YILMAZ'ın Yazıları
► Emziren Annelere Beslenme Önerileri Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kafein ile İlgili Merak Ettikleriniz Dyt.İdil İMAMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğunu Nasıl Besleyeceği ile İlgili Kafası Karışan Annelere.' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sağlımız İçin Yulaf Aralık 2017
◊ Neden Kilo Alırız? Nisan 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:22
Top